Life&style

Zaljubili smo se u ove IKEA ukrasne jastučiće, a još više u priču o ženama koje ih šiju

  • IKEA je već godinama najprodavaniji brend za uređenje interijera u cijelom svijetu, a svojim se poslovanjem trude biti pozitivan primjer za sve koji su od njih voljni učiti
  • Vođeni vizijom da brend bude najsvijetliji primjer etičnosti poslovanja na svim razinama, pružili su priliku onima kojima je to najpotrebnije
  • Jako su nam se svidjele njihove ukrasne jastučnice koje ručno izrađuju žene iz Jordan River Foundationa, a koje stižu u razigranim šarenim i monokromatskim verzijama

Prilikom rasprava o omiljenim brendovima za uređenje i opremanje interijera, IKEA se redovito diljem svijeta gura u prve redove. Dućan je to iz kojeg ćemo izaći s barem nekoliko komada čak i onda kada nam ništa ne treba, uglavnom zbog nemogućnosti odolijevanja dizajnu po kojem su u cijelom svijetu poznati još otkako je Ingvar Kamprad počeo mijenjati povijest 40-ih godina prošlog stoljeća. 

Osim po već spomenutom dizajnu, IKEA je poznata i po tome tome što je jedna od prvih tvrtki u svijetu koja je ponudila cijenom pristupačan namještaj koji svatko može sam jednostavno sastaviti, učinivši to okosnicom tada revolucionarnog poslovnog modela, a otkako su dospjeli na sam vrh liste omiljenih brendova za opremanje interijera, trude se svojim poslovanjem biti pozitivan primjer za sve koji su od njih voljni učiti. 

 | Autor: IKEA IKEA

Možda vas zanima Tepisi od ličke vune Likamee proizvod su obiteljskog obrta i slažu se poput puzzli. Zaljubili smo se Rubrika Life&style Life&style

Osim što nastoje asortiman, ali i samu proizvodnju držati maksimalno zelenom, pioniri su i u socijalno angažiranom poduzetništvu vođeni vizijom da brend bude najsvijetliji primjer etičnosti poslovanja na svim razinama. Još od 2012. godine rade na stvaranju radnih mjesta povećanjem globalne nabave te količine i broja proizvoda koja proizvode socijalno angažirana poduzeća.

Program pod imenom IKEA Social Entrepreneurship započeo je prepoznavanjem jedinstvenih vještina i kompetencija te davanjem  globalne platforme onima kojima je to najpotrebnije, a partnerstvo s poduzećima koja svojim djelovanjem osnažuju one najugroženije rezultiralo je financijskom neovisnošću i prilikama koje mijenjaju život brojnih obitelji, ali i čitavih zajednica kroz poboljšanu zdravstvenu skrb, obrazovanje i rodno osnaživanje.

 | Autor: IKEA IKEA

Ono što je započelo kao projekt angažiranja skromnih 100 obrtnika i prodaje njihovih proizvoda na samo odabranim tržištima, danas je je platforma koja je stvorila više od 30.000 radnih mjesta i proizvode dostupne diljem svijeta, a dio pozitivne statistike je i Jordan River Foundation, neprofitna nevladina organizacija koja pruža potporu obrtnicima, sirijskim ženama izbjeglicama i lokalnim ženama iz Jordana.

Upravo su za njih osmišljeni interesantni oblici koje vezu na ukrasnim jastučnicama koje su nas osvojile na prvi pogled, kako pričom koja stoji iza njih, tako i vrhunskim dizajnom koji divno osvježava svaki prostor. Inspiracija za prve radove bila je švedska umjetnica  Hilma af Klint čije se slike smatraju najranijim apstraktnim djelima poznatima u zapadnoj povijesti umjetnosti pa tako ÄNGSMÄTARE  uzorak čine krugovi u živim i pastelnim bojama koje je i sama Hilma koristila, a vez oko svakog kruga na svakoj je jastučnici drugačiji. 

 | Autor: IKEA IKEA

Možda vas zanima Svi trendovi u uređenju interijera uspjeli su stati u jedan od najljepših stanova koji smo vidjeli Rubrika Life&style Life&style

Model MANDELPIL sličnih je vedrih boja, s apstraktnim licem, također inspiriran Hilminim djelima, a ono što ove jastučnice čini još posebnijima jesu ručno izvezeni inicijali žena koje su ih izradile. “Incijali su lijep osobni pečat koji omogućuje obrtnicima da se osjećaju privrženi onome što rade, a za kupca pruža dodatnu vrijednost budući da je to potpis žene koja ga je izradila i sada je u vašem domu”, poručila je Akanksha Deo, dizajnerica koja je osmislila njihov izgled.

 | Autor: IKEA IKEA

One koji su više od monokromatskih kombinacija nego vedrih boja, oduševit će i dva nova modela - SMÅFROSSÖRT jastučnica s velikim crnim listom na bijeloj podlozi te model SANDSENAP apstraktnog uzorka crnih krugova na bijeloj podlozi, naravno, oba s izvezenim inicijalima. 

 | Autor: IKEA IKEA Cijena ÄNGSMÄTARE i MANDELPIL modela je 17,24 €, dok su SMÅFROSSÖRT i SANDSENAP dostupni po cijeni od 19,90 €, odnosno nešto višoj no što su to ostale ukrasne jastučnice, no za dizajn koji, kao i uvijek, zaslužuje dizajnersku peticu, ali i priču kakvih se nadamo čuti i vidjeti još puno, rado ćemo izdvojiti i koji euro više.

 | Autor: IKEA IKEA

Photo: IKEA

Komentari 0