Life&style

Kolači slastičarnice Dolcinotti oduzimaju dah, no ne tako kao plemenita priča zbog koje je otvorena

  • Slastičarnica Dolcinotti svoja je vrata otvorila prije dva mjeseca u jednom od najljepših zagrebačkih kvartova
  • Ponuda slastica (ali i slanih zalogaja) te pića i napitaka impresivna je koliko i sam pogled koji se iz slastičarnice pruža, no priča koja stoji iza cijele ideje nadmašuje i ponudu i veličanstveni pogled
  • Dolcinotti je otvoren s ciljem pomaganja majkama koje se liječe od ovisnosti ili su bivše ovisnice i kojima se kroz rad u Dolcinottiju želi pružiti priliku za novi početak, a vlasnik Kristijan Cinotti otkrio nam je više detalja

Tko god da je posljednjih tjedana prošetao oko džamije, nije mogao ne primijetiti novootvorenu slastičarnicu Dolcinotti, smještenu na samom uglu Ulice kneza Mislava i Trga hrvatskih velikana. Budući da gleda na poznatu arhitektonsku znamenitost, zasluženo joj možemo dati titulu slastičarnice s najljepšim pogledom u gradu, a jednako čaroban kao i pogled iz nje je i onaj na slastice koje mame iz hladnjaka u kojem su uredno poredane. Pa ipak, postoji nešto što nadmašuje i ponudu i veličanstveni pogled, a to je priča koja stoji iza cijele ideje.

 | Autor: Dolcinotti Dolcinotti

S radom Reto centra sam upoznata već dugi niz godina pa znam da se na različite načine trude pružiti ruku onima za koje društvo nerijetko nema dovoljno sluha ni razumijevanja. Neprofitna su i samofinancirajuća udruga koja troškove života podmiruje radom koji je ujedno i dio rehabilitacijskog programa za osobe koje se bore s problemom ovisnosti, a između ostaloga nude usluge prijevoza, selidbe, popravaka i čišćenja. Više sam puta imala priliku posjetiti njihovu trgovinu s antikvitetima koje restauriraju muški štićenici, kao i second hand shop koji vode žene pa me oduševilo što je i ova slastičarnica nastala u suradnji s njima.

 | Autor: Dolcinotti Dolcinotti

Kako mi kaže vlasnik Kristijan Cinotti, otvorena je s ciljem pomaganja majkama koje se liječe od ovisnosti ili su bivše ovisnice, a kroz rad u Dolcinottiju želi im se pružiti priliku za novi početak. Naime, upravo je pronalazak ili zadržavanje posla jedan od najvećih problema s kojim se ove žene susreću, a koji im stoji na putu ne samo do reintegracije u društvo, već i one u vlastite obitelji, a evo i kako je sve krenulo. 

"Naša slatka priča (dolcinotti) je zapravo krenula kao odgovor na problem. Moja filozofija je ne odustati kad naiđem na problem, nego ga pretvoriti u priliku, a moj problem je bila korona i posljedično dijabetes koji sam dobio", započinje priču Kristijan. "Budući da jako volim kolače i baš uživam u njima, moja je kćerka Ana iz ljubavi odlučila naučiti raditi one zdrave. Pomalo se rađala ideja o pokretanju slastičarnice koja bi trebala raditi vrhunske i zdrave kolače po principu – kad jedem slatko, želim da je stvarno dobro i kvalitetno. Kako svoju djecu uvijek učim da u životu treba težiti izvrsnosti, odlučili smo naći nekoga tko je izvrstan u izradi kolača – i našli smo Anu Marić, šeficu koja je radila u Michelin star restoranu i najpoznatijim slastičarnicama u Zagrebu. Ideja je bila  raditi vrhunske kolače po prihvatljivoj cijeni, po sistemu 'value for money', a vjerujemo da će kupci prepoznati izvrsnost i kvalitetu te nas nagraditi povjerenjem.

 | Autor: Dolcinotti Dolcinotti

Kada je moja kći počela navaljivati da otvorimo slastičarnicu, rekao sam joj da mi je biznisa preko glave i da ću u tu cijelu priču ući isključivo ako ima neku višu svrhu i tako se razvila ideja o Dolcinottiiju. Želimo svijet učiniti boljim mjestom za život", kaže mi Kristijan. "Ne želimo samo raditi vrhunske kolače, nego i mijenjati svijet nabolje. Tako smo odlučili da ćemo u prvom redu zapošljavati osobe kojima je potrebna pomoć. Kako sam u prijateljskim odnosima već duže vrijeme s voditeljima Reto centra, rodila se ideja o tome da pomognemo ženama koje su prošle kroz pakao ovisnosti. Njima je jako teško pronaći posao, često puta nemaju završenu srednju školu, stigmatizirane su...

 | Autor: Dolcinotti Dolcinotti

Ideja je bila da otvorimo proizvodnju gdje će one izučiti zanat i postati slastičarke. I tako smo se otisnuli u avanturu koja traje skoro dvije godine, iako smo tek prije 2 mjeseca otvorili slastičarnicu. Dolcinotti ima u planu i dodatne mini projekte u koje planiramo uključiti invalide te neke druge ranjive skupine, a osim što u proizvodnji rade žene koje su bile ovisnice, pod vodstvom i nadzorom naše pastry šefice, i u našoj slastičarnici radi prava 'ekipa' pa imamo ljude za kojima je bila izdana tjeralica, koji su bili zlostavljani, izbjeglice iz Ukrajine... Želimo biti Mali svjetionik i pokazati da se u Hrvatskoj može pokušati nešto novo, drugačije, gdje cilj nije samo profit. Nadamo se inspirirati druge da pokrenu slične projekte, da slijede svoje snove i budu na blagoslov svojim bližnjima", poručio je.

Možda vas zanima Fish&chips jedno je od rijetkih engleskih jela koje obožavam; morala sam ga isprobati u novom Tunaholicu Rubrika Life&style Life&style

Što se ponude Dolcinottija tiče, jednako je impresivna kao i sama priča iza nje, a trenutačno nude desetak različitih slastica i za svaku je jako teško reći izgleda li ili zvuči bolje. Da im je i okus fantastičan, ne moramo posebno isticati. Orange Moon je okrugli kolačić s kremom od čokolade i badema, punjenjem od mandarine i kandirane naranče te paste od slanog badema na biskvitu od badema i limuna; Rocher lješnjak kolač je s kremom od karamel čokolade i pestom od slanog lješnjaka te lješnjak biskvitom; Reto je kolač od bijele čokolade i yuzua s malinama i pistacijom...

 | Autor: Dolcinotti Dolcinotti

Čokoladni mousse napravljen je od kreme od mliječne čokolade i sloja tamne čokolade na hrskavom biskvitu od kakaa i lješnjaka; Flexi gannache kremasti je čokoladni šarmer s hrskavom podlogom, kremom od čokoladne karamele i gelom od malina; Passion cheese minijaturna je verzija cheesecakea s kremom od vanilije i krem sira punjena marakujom s hrskavim biskvitom od badema i lješnjaka te gelom od marakuje; Kikiriki tart napravljen je od prhkog tijesta s hrskavim kikirikijem, slanom karamelom i kremom od kikirikija te preliven karamel glazurom; Flan parisien je kolač od slanog prhkog tijesta s maslacem i kremom od vanilije na bazi slatkog vrhnja; Tiramisu je moderna inačica poznate slastice s kremom od mascarponea i jaja na biskvitu od kakaa i kave s hrskavim slojem od kakao nibsa i pralina paste, a Lemon tart izrađen je od prhkog tijesta s kremom od limuna i meringom.

 | Autor: Dolcinotti Dolcinotti

Osim preukusnih slastica, izbor pića je također osebujan pa tako svaki gost ima priliku dizajnirati vlastiti savršeni napitak. Espresso, americano, kava s mlijekom, cappuccino, latte, mochaccino i kava bez kofeina dolaze s okusima bundeve, vanilije, čokolade, lješnjaka, jagode, pistacija i slane karamele, a svaka od njih osim s klasičnim, može biti napravljena sa sojinim, zobenim i bademovim mlijekom te zaslađena preljevom od šumskog voća, čokolade, karamele i pistacija ili pak šlagom, marshmallowsima i sladoledom.

Možda vas zanima Nova gastro ponuda: u Figa Gardenu sad možemo jesti slatko-slani jeruzalemski bagel Rubrika Life&style Life&style

Uz veliki izbor raznih kava, nude se i posebni Dalgona napici, nekoliko vrsta ukusnih čajeva i cijeđenih sokova, voda s krastavcem te vruća čokolada, kako ona obična, tako i ona s flambiranim sljezovim kolačićem, a novost u ponudi odnedavno su i slatki i slani waffli pa birati možemo između Orea, Mix Fruita i Cookie Domaćice u slatkoj te Lososa, Dimljene šunke ili pak Vegeteriana u slanoj verziji. Svakog su dana osim nedjeljom otvoreni od 8 ujutro do 22 sata, a dio ponude dostupan je i putem Wolta, Glova te Bolt Fooda. 

 | Autor: Dolcinotti Dolcinotti

Kada se sve skupa zbroji i oduzme, ne znamo je li nas više oduševila uistinu bogata ponuda, trud i pažnja posvećena samom prostoru ili pak plemenitost ovog projekta, a iskreno se nadamo da će ova priča potaknuti i mnoge druge da raznim projektima pruže priliku za novi početak onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Photo: Dolcinotti
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Slasno