Life&style

Fish&chips jedno je od rijetkih engleskih jela koje obožavam; morala sam ga isprobati u novom Tunaholicu

  • Poznati riblji street food lanac Tunaholic otvorio je u prosincu vrata svoje franšize u Zagrebu
  • Jedno od rijetkih jela engleske kuhinje koje istinski obožavam je upravo fish&chips pa me jako zanimalo kako on izgleda u režiji Tunaholica
  • Fish&chips nas je ostavio poprilično ravnodušnima, ali nas je zato burger iskreno oduševio

Otkako je 2020. u Poreču, a zatim i Rovinju i Trogiru Tunaholic otvorio svoja vrata, uspio je postati uspješan brend koji je na sve bogatijoj street food sceni očito veoma uspješno iščitao čega nam nedostaje. Njihova se ponuda svodi na riblje burgere, salate, rice bowl te nekoliko varijanti fish&chipsa koje su me i najviše zaintrigirale.

Možda vas zanima Nova gastro ponuda: u Figa Gardenu sad možemo jesti slatko-slani jeruzalemski bagel Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Budući sam udana za Engleza, posljednjih sam godina imala prilike isprobati raznorazna jela njihove kuhinje i jedno od rijetkih koje istinski obožavam je upravo fish&chips pa me jako zanimalo kako on izgleda u režiji Tunaholica. Jer naime, jelo koje je po rasprostranjenosti i cjenovnoj pristupačnosti u Engleskoj ekvivalent ćevapima kod nas, u našim se krajevima baš i ne može pronaći pa sam uvijek znatiželjna kada čujem da ga netko nudi. I sama me prijateljica nekidan oduševljeno zvala kako se otvorio Tunaholic i kako moram otići probati njihov fish&chips. 

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Moram za početak spomenuti da Tunaholic nudi 5 različitih varijanti fish&chipsa - sardele, girice, lignje, kozice i morskog psa, a naručiti se može i frigani mix sardela, girica i lignji. Tradicionalna engleska varijanta najčešće se radi od bakalara kojeg ovdje nije bilo u ponudi pa sam odabrala morskog psa kao okusom najsličniju varijantu. Osim razlike u samoj vrsti ribe, već na prvi pogled mi je jasno da ovdje nedostaje i mushy peas koji je u Engleskoj uglavnom obavezan prilog ovom jelu, a što u Hrvatskoj nikada nisam pronašla. Što se samog okusa tiče, sličan je, ali se definitivno ne može usporediti s engleskim fish&chipsom. I još jedna bitna razlika, u Engleskoj na otprilike već pola porcije ne možeš disati jer je svaki komad ribe vrlo mesnat, dok su porcije u Hrvatskoj poprilično skromne, posebice u odnosu na cijenu.

Možda vas zanima Balance brunch bar, novo gastro odredište za fini obrok, dobru kavu i maštovite slastice Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Kad smo se već našli ovdje, nismo uspjeli odoljeti onome po čemu su ipak najpoznatiji - burgerima. I njih nude nekoliko različitih opcija, od signature Tunaholic burgera, Tunistra burgera s umakom od tartufa, Pusterla burgera s grilanim repovima kozica, Sabljarka sveti Mauro, od kako mu i samo ime kaže, sabljarke te Shark burgera od morskog psa. Odluka je pala na signature Tunaholic burger i on nas je za razliku od fisha&chipsa koji nas je ostavio poprilično ravnodušnima, iskreno oduševio. I sam burger i tuna steak u njemu su pristojne veličine i vrlo ukusni tako da za ovaj burger, a vjerujem i ostale, od nas ide preporuka. A svi oni koji vole fish&chips, ipak će morati potegnuti do Engleske, ili pak pričekati da netko u našim krajevima ponudi dostojnu verziju. I dok moj skeptični Englez sumnja da će se to ikada dogoditi, ja sam ipak još uvijek optimistična. 

Photo: Mia Elliott

Komentari 0