- Otkako je zagrebački Figa Garden nedavno dobio novog vlasnika, Zagrepčani i ostali posjetitelji metropole imaju priliku okusiti neke zanimljive izraelske specijalitete
- Novost u ponudi, osim dva izraelska pića, je i baygaleh iliti jeruzalemski bagel, slatko slano pecivo sa preljevom od meda i sezama
- Posjetitelji mogu probati i slatke zalogaje - kolače od limuna i maka, višnje i jogurta te cookiese s komadićima čokolade
Jeruzalemski bagel, tradicionalno zvan baygaleh, tradicionalna je i mnogima omiljena street food poslastica izraelske kuhinje koja na prvi zagriz oduševi sve koji ju probaju. Ovo slatko-slano pecivo izgledom podsjeća na kombinaciju pereca i bagela, a posebno je po zanimljivoj kombinaciji meda kojim je premazano i sezama kojim je posipano. Mekano iznutra i hrskavo izvana, najfinije je, kažu oni koji su ga isprobali, kada je vruće i svježe pečeno, a uglavnom se jede umočenu u ulje s okusom zaatara ili pak uz humus i sir.
U Jeruzalemu ih se najčešće jede za doručak uz čaj, no jednako su drag odabir i za brunch, ali i kao snack između obroka, a ovu deliciju na koju se lako navući od sada imaju prilike probati i Zagrepčani, i to zahvaljujući baru Figa Garden mladog Izraelca Ofeka Aviva koji ga je uz ostale izaelske specijalitete uvrstio u svoju ponudu.
U zagrebačkom se baru baygaleh servira uz već spomenuti zaatar te dodatna tri priloga - umak matbuchu koji je napravljen od rajčice i koji je svojevrsna verzija salse, tahini napravljen od sjemenki sezama te labneh, kremasti mliječni proizvod kojeg bismo mogli opisati kao nešto po teksturi između jogurta i svježeg sira.
Uz baygaleh, u Figa Gardenu mogu se probati i kolač od limuna i maka, kolač od višnje i jogurta te cookiesi s komadićima čokolade, a odnedavno serviraju i dva tradicionalna izraelska pića - Sahlab, odnosno napitak na bazi mlijeka s ružinom vodicom, cimetom, kokosom i mrvljenim lješnjacima te Limonanu iliti osvježavajuću limunadu s mentom.
Sve spomenute izraelske specijalitete može se kušati radnim danima od 9 do 23, petkom i subotom od 10 do ponoći, te nedjeljom od 10 do 16 sati, a budući smo mi Hrvati naširoko poznati kao veliki obožavatelji fine hrane i još veći obožavatelji svih mogućih pekarskih proizvoda, uopće ne sumnjamo da će i ovaj jeruzalemski specijalitet mnogima postati omiljeni.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.