Life&style 16. studenoga 2022.

U skrivenom šumarku, među stoljetnim borovima, otkrili smo jedan od najslađih restorana u Zagrebu

Mia Elliott.
  • Restoran Botanist smjestio se među stoljetnim borovima svega parsto metara od zagrebačke Arene
  • Osim tradicionalnom hrvatskom kuhinjom, restoran već na prvi pogled osvaja i svojim uređenjem i brojnim detaljima kojih ima na svakom koraku, a posebice romantičnim vrtom sa zaljubljenim svjetiljkama i klavirom 
  • Uz to, svakog se tjedna ovdje odvijaju razne tematske večeri, nerijetko uz živu glazbu i koncerte, a za nekoliko će dana vrt osvanuti i u prigodnom božićnom ruhu

Neću reći da se u mom životu sve vrti oko hrane, ali da mnoge moje lijepe priče i uspomene idu ruku pod ruku s ukusnim zalogajima, idu. Moj mi suprug Englez voli reći da smo mi Hrvati opsjednuti hranom i da samo o hrani pričamo, a ja mu volim odgovoriti da je osnovna razlika između nas i njih u tome što oni jedu da bi živjeli, a mi živimo da bismo jeli. Šalu na stranu, veliki sam gurman i uvijek volim otkrivati neke zanimljive kulinarske priče, a da nije tako, možda mi Instagram ne bi pod nos servirao mjesto koje je lagano postalo jedno od mojih omiljenih.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Svega parsto metara od Arene u Zagrebu, u hladovini stoljetnih borova, smjestio se restoran Botanist, predivna i šarmantna zelena oaza mira, tišine, preukusnih zalogaja i zanimljivih detalja. Svaki kutak ovog zagrebačkog restorana i njegovog vrta rađen je s velikom pažnjom da se ni slučajno ne bi narušila priroda pa je tako čak i terasa ta koja je izvođena oko prpošne hortenzije, da joj se ne bi slučajno našla na putu.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Možda vas zanima... Balance brunch bar, novo gastro odredište za fini obrok, dobru kavu i maštovite slastice Rubrika Life&style Life&style

Našle su tu u vrtu svoje mjesto i ogromne gljive, kudikamo veće od nas ljudi, ali još uvijek puno manje od stoljetnih borova koji se nad njima izdižu, a sve kako bi nas uvijek iznova podsjećale na to da je priroda velika i veća od nas i koliko smo mi ljudi u njoj zapravo maleni. 

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Osim simpatičnih gljiva, tu je i jedan veoma romantični kutak, tik uz zaljubljene svjetiljke koje je vlasnik Antonio Križić dobio inspiraciju dati izraditi nakon što su se jednoga ljeta svake večeri na klupici u ovom vrtu sastajali jedan mladić i jedna djevojka, a koje je redovito viđao dok je zalijevao taj isti vrt i nestrpljivo čekao da naraste. 

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

U samom srcu vrta nalazi se i stari klavir kojeg je vlasnik dobio na poklon od prijatelja i koji je samo jedan od brojnih starinskih detalja koji ovome prostoru daju na posebnosti. "Prijatelj je kupio stan i klavir je bio u njemu, neispravan, doduše, ali nismo ga imali srca baciti pa sam u njega posadio cvijeće", priča mi Antonio, za prijatelje Toni te dodaje: "Tako smo mu život produžili za još barem nekoliko godina."

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Sam interijer restorana zamišljen je kao staklenik za uzgoj biljaka, čemu i duguje ime pa je prostor prepun tematski vezanih detalja, a njegovo uređenje, kao i uređenje vrta te kafića Pablo's na katu potpisuje Nedjeljko Mikac Cak čiji su potpis do sada nosila brojna kultna zagrebačka mjesta. Njegova su ideja i gljive, i predimenzionirana šišarka i žir koji tek trebaju stići, i mural svetog Fijakra, zaštitnika vrtlara koji ukrašava terasu s pogledom na one stoljetne borove s početka priče.

Možda vas zanima... Novo mjesto za kavu u Zagrebu: Filteraj osvaja posebnom filozofijom i prefinom specialty kavom Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Osim što je samo uređenje i više no simpatično, cjelokupna je atmosfera opuštajuća, a hrana ukusna pa ne iznenađuje što se ljudi ovdje, kada jednom otkriju ovo mjesto, rado vraćaju. "Nikada kod nas nije dosadno", kaže mi Toni. "Svakog drugog četvrtka imamo latino večer, petkom atmosferu zagrijavaju tamburaši, a subotom akustične svirke uživo. Tijekom ljetne sezone u vrtu imamo koncerte na otvorenom, a dogode se s vremena na vrijeme i ostale večeri poput Zagorje bluesa, Sevdah večeri ili onih klapskih. Kad god imamo tematsku večer, nastojimo da hrana prati i sam ugođaj i podneblje iz kojeg dolazi, a trudimo se i da se ponuda uvijek temelji na sezonskim namirnicama. Tako smo recimo nedavno imali pregršt jela od vrganja, a sada na meniju imamo nešto više buče. Inače, hrana koju nudimo je tradicionalna hrvatska kuhinja pa se tako ovdje može pojesti i pohance, i juhicu, i puricu s mlincima, i pečenje, i brudet", kaže.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

U ovim je hladnim danima na terasi i u vrtu prisutan poseban ugođaj zahvaljujući nježnim lampicama i ognjištima uz koje je poseban užitak grijati se i razgovarati uz čašicu omiljenog pića, a cijeli će vrt još šarmantnije izgledati kada se za nekoliko dana zaogrne božićnim ruhom. "Bit će tu i nekih prigodnih božićnih iznenađenja, ali nećemo baš odmah sve otkriti", kroz smijeh mi kaže Toni. Nama ne preostaje ništa drugo no čekati da se uvjerimo i sami, a sigurni smo da će i ovaj dio priče biti pravi užitak!

Komentari 0