Life&style

Venezuelka Mariangel u Zagrebu je otvorila inovativan restoran s alternativnim konceptom prehrane

  • Nedavno se u Vlaškoj ulici u Zagrebu otvorio novi restoran s jednim sasvim drugačijim konceptom
  • Ime mu je Alternativa, a otvorila ga je Mariangel Perez koja je svoju rodnu Venezuelu zamijenila Hrvatskom
  • Donosimo priču o ovoj uspješnoj, mladoj migrantici i njenom poduzetničkom pohvatu u Zagrebu

Zagreb je bogatiji za još jedan restoran koji se nedavno otvorio u Vlaškoj ulici 35. No, neka vas ne zavara ovo 'još jedan' jer radi se o  gastro mjestu sasvim drugačijem od svega što zagrebačka ugostiteljska scena nudi, a na to nas već upućuje i sam naziv restorana - Alternativa. Bistro Alternativa fokus stavlja na prehranu nisku ugljikohidratima s ciljem poboljšanja ukupne kvalitete života odabirom pravilnije prehrane. Iako ova prehrana nije nešto novo te ju mnogi od nas i sami 'kod kuće' prakticiramo, obično imamo problem kada istu želimo naći u restoranima. 

Venezuelka koja je u zagrebačku gastro scenu donijela dašak Alternative

Mariangel Perez vlasnica je novog restorana u Vlaškoj, a radi se o Venezuelki koja je svoju rodnu zemlju zamijenila Hrvatskom, točnije Zagrebom. Mlada Mariangel (32) primjer je jedne uistinu inspirativne i uspješne životne, ali i poduzetničke priče. U Hrvatsku je došla u rujnu 2020. godine, a na pitanje zašto baš naša zemlja, Mariangel odgovara: 

- Došao je period u mome životu kada sam žudila za promjenom. Kako sam u Venezueli imala bliske ljude upravo iz Hrvatske, uvijek su mi pričali kako je Hrvatska predivna zemlja i to mi je uvijek bilo negdje na pameti. Kada sam napokon odlučila da je vrijeme za tu promjenu i da svoj put želim nastaviti u Europi došla sam ovdje. 

Mariangel kaže kako se ovdje osjeća kao kod kuće, osim što je muči 'grozno težak hrvatski jezik'.

"Here I feel really like kod kuće" govori simpatična i lijepa Venezuelka koja vidi sličnosti između Venezuele i Hrvatske u gostoprimstvu i kulturi, ali i u načinu na koji funkcionira birokracija (što, logično, nije pohvala).

- Preseljenje ovdje nije bio nikakav šok za mene, govori simpatična Venezuelka i dodaje:

 - Uvijek kažem mami da je ovo kao da živim u Venezueli, ali s ljepšim ulicama, drugačijim zgradama i grozno teškim jezikom.

Kako se Mariangel vrlo brzo aklimatizirala u zagrebačko podneblje, nije dugo čekala i odlučila je biti poduzetna. Postala je dijelom poduzetničkog inkubatora za migrante uz pomoć kojeg je uspjela ostvariti svoju poslovnu ideju o restoranu u Zagrebu koji bi servirao zdravu hranu. Ideja je postala stvarnost, jer od nedavno svi mogu kušati alternativni tip prehrane koji je osmislila ova poduzetna Venezuelanka.

Alternativa Bistro nudi alternativan tip prehrane 

Posljednjih godina u prehrambenim trendovima došlo je do značajnog preokreta gdje se više ne uvode raznovrsne kratkoročne dijete nego se naglašava važnost prehrane kao dugoročnog životnog stila. Paralelno s time, sve veći interes razvio se za LCHF prehranu koja je danas postala životni stil mnogih ljudi s ciljem poboljšanja općeg zdravlja. LCHF ili punim nazivom low carb high fat prehrana je način prehrane koju karakterizira nizak unos ugljikohidrata uz veći unos masti. 

Možda vas zanima Počinje 25. Tjedan restorana: Evo kakve nas prefine delicije čekaju diljem Hrvatske po povoljnim cijenama Rubrika Life&style Life&style

- Mi u Alternativi upravo pravilnim odabirom namirnica želimo našim gostima olakšati prelazak na low carb varijante svakodnevnih jela. Naši kuhari pripremaju ukusne verzije nutritivno bogatih jela od odabranih namirnica koristeći isključivo bračna bez glutena i brezin šećer koji je siguran i za dijabetičare. Ovakvom pripremom, osim što nudimo low carb jela, ona postaju i gluten free, a često i sugar safe.

A glavni chef koji stoji iza maštovitih i zdravih jela na Alternativinom jelovniku je iskusni vukovarski chef Alen Đukić s dugogodišnjim iskustvom u nekoliko domaćih i vrhunskih stranih restorana.

 | Autor: Glavni chef u Alternativa bistrou - Alen Đukić

Što se jede kod prehrane niske ugljikohidratima?

S obzirom da je osnovna postavka ove prehrane smanjeni udio ugljikohidrata, cilj je maksimalno smanjiti unos procesiranih i industrijskih namirnica koje su bogate žitaricama, škrobom i šećerima. U fokusu ove prehrane stoga su namirnice bogate nutrijentima poput neškrobnog povrća, orašastih plodova i sjemenki, jaja, meso, riba, fermentirani mliječni proizvodi, maslinovo ulje i druga hladno prešana ulja te razno začinsko bilje koje dodaje posebnu čar svakoj hrani. S obzirom da se u ovom načinu prehrane ne konzumiraju žitarice, odličan izbor pritom su i proizvodi bez glutena (gluten free). Iz tog razloga bi ovaj način prehrane odlično pogodovao i osobama s celijakijom koje iznimno moraju paziti na unos glutena odnosno na njegovo potpuno izbjegavanje.

Neodoljivi muffin od bundeve: Bread Club ima novu slatku jesensku deliciju

Prehrane s niskim unosom ugljikohidrata se može pridržavati svaka zdrava osoba, iako su u posljednje vrijeme dokazani i brojni povoljni učinci na zdravlje osoba s različitim medicinskim stanjima i bolestima. Među sljedbenicima LC prehrane, većina ljudi je ovaj životni stil odabrala s ciljem smanjenja tjelesne mase. Doista, brojna istraživanja dokazala su kako prehrana s niskim unosom ugljikohidrata i visokim udjelom masti daje bolje rezultate kod gubitka kilograma u odnosu na prehranu s niskim unosom masti, osobito u prvim tjednima prakticiranja tog načina prehrane pa možemo očekivati kako će Alternativa biti posebno popularna destinacija među svim onima koji žele smršaviti, a pritom si ne žele uskratiti odlazak u restoran.

A što možemo očekivati na Alternativinom tanjuru?

Zdrava prehrana uz koju mršavimo nikako ne mora značiti i dosadna ili neukusna prehrana, a u to nas svakako može uvjeriti samo jedan pogled na jelovnik koji je pripremio glavni chef.

Nama su se posebno sviddjeli Alternativa domaći njoki od Hokaido buče, bademovog i kokosovog brašna te sušenih gljiva u umaku od šumskih gljiva s parmezanom, uljem finih trava i svježim biljem.

 | Autor: Alternativa Zagreb bistro Alternativa Zagreb bistro

Još jedna zvijezda menija je Alt tataki - juneći file tataki u ponzu emulziji i čili ulju posut čipsom od češnjaka i fino rezanim mladim lukom.

 | Autor: Alternativa Zagreb bistro Alternativa Zagreb bistro

Alternativa gradi snažnu, predanu i lojalnu zajednicu kupaca koji žele promijeniti loše navike i poboljšati ukupnu kvalitetu života odabirom pravilnije prehrane. Pripremom LC hrane cilj Mariangelinog restorana je mijenjati stavove prema prehrani pripremajući ukusna jela od sastojaka vrhunske kvalitete s niskim udjelom ugljikohidrata, visoke nutritivne vrijednosti, bez procesuiranih šećera, i kombinirajući izvanrednno bogatstvo okusa.

 

 

Photo: None

Komentari 0