Life&style
'Genijalni um', Russell Crowe

Za sve kojima Oppenheimer nije dovoljan, ovih 5 sjajnih biografskih filmova savršen su izbor

Film 'Oppenheimer' hvaljen je kao jedno od Nolanovih krunskih postignuća zahvaljujući vizualnim efektima koji oduzimaju dah, radnji koja ubrzava srce i izvedbi Cilliana Murphyja vrijednoj Oscara. Film je već zaradio preko 400 dolara diljem svijeta na blagajnama.

'Oppenheimer' nije prvi biografski film, niti će biti posljednji. Filmovi o određenim ljudima i događajima nastavljaju fascinirati publiku diljem svijeta. Nakon gledanja 'Oppenheimera', pogledaj ovih pet filmova temeljenih na stvarnim trenucima iz povijesti.

'Teorija svega' (2014.)

Oppenheimer možda i nije najpoznatiji teorijski fizičar 21. stoljeća. Ta bi titula mogla pripasti Stephenu Hawkingu, teoretskom fizičaru koji je istraživao i komentirao crne rupe, svemir i veliki prasak. Kako je Hawkingova popularnost rasla u znanstvenoj zajednici, njegova se tjelesna pokretljivost smanjivala nakon što mu je kao mladiću dijagnosticiran ALS (amiotrofična lateralna skleroza). 

U filmu glumi Eddie Redmayne kao Hawking, a uloga mu je priskrbila Oscara za najboljeg glumca. Film istražuje Hawkingov život dok je bio student na Sveučilištu Cambridge te sljedeća tri desetljeća dok postaje svjetski poznati fizičar paraliziran ovom strašnom bolešću. Isprepletena je priča o njegovom braku s Jane Hawking (Felicity Jones), koja je bila uz Stephena dok mu se stanje pogoršavalo.

Možda vas zanima 'The Wonderful Story of Henry Sugar': Sve što znamo o novom filmskom spektaklu Wesa Andersona Rubrika Life&style Life&style

'Genijalni um' (2001.)

Oskarom nagrađeni film Rona Howarda 'Genijalni um' pokazuje život Johna Nasha (Russell Crowe), briljantnog matematičara na Princetonu kasnih 1940-ih koji je postigao svjetski uspjeh zahvaljujući svom radu na teoriji igara. U 1950-ima, Nash je regrutiran da radi za tajanstvenog Williama Parchera (Ed Harris) iz Ministarstva obrane Sjedinjenih Država kako bi dešifrirao sovjetske šifrirane poruke.

Postoji samo jedan problem: Parcher nije stvaran. Nashu je dijagnosticirana shizofrenija, a ključne figure, poput Parchera i njegovog cimera Charlesa (Paul Bettany), samo su plod njegove mašte. Uz pomoć svoje supruge Alicije (Jennifer Connelly), John se izravno suočava s bolešću, boreći se kako bi povratio kontrolu nad svojim životom u ovom emocionalno uzbudljivom trileru.

'Društvena mreža' (2010.)

'Oppenheimer' je film pun dijaloga s mnogo scena 'muškaraca koji razgovaraju u sobama' i koji stvaraju napetost i uzbuđenje. Prije trinaest godina Aaron Sorkin koristio je istu metodu u filmu 'Društvena mreža'. U režiji Davida Finchera film prati nastanak Facebooka kroz njegovog osnivača Marka Zuckerberga (Jesse Eisenberg).

Kao student druge godine Harvarda, Zuckerberg razvija Facebook s prijateljem i kolegom Eduardom Saverinom (Andrew Garfield). Tijekom sljedećih nekoliko godina Facebook eksplodira u svjetski fenomen na putu da postane najpopularnija društvena mreža. Zuckerberg postaje milijarder, ali se nađe u parnici s ljudima koji tvrde da im je ukrao ideju i suočava se sa zasebnom tužbom sa Saverinom. 

'JFK' (1991.)

JFK nije biografski film o Johnu F. Kennedyju, ali Nolan je napravio svoju verziju JFK-a u 'Oppenheimeru', zbog čega ga uključujemo na popis. Nolan je naveo 'JFK' Olivera Stonea kao presedan za 'Oppenheimera' jer su oba filma trosatni filmovi o ključnom trenutku u povijesti s velikom glumačkom ekipom. Nolan je želio napraviti spektakl od 'Oppenheimera' kao što je Stone učinio s 'JFK-om'. Međutim, za razliku od Nolana, koji je slijedio većinu izvornog materijala za Oppenheimera, Stone prihvaća teorije zavjere o ubojstvu Kennedyja temeljene na knjizi 'On the Trail od the Assassins'.

U filmu glumi Kevin Costner kao Jim Garrison, okružni tužitelj New Orleansa koji istražuje atentat, vjerujući da je postojala zavjera da se ubije Kennedy i da Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) nije djelovao sam. Bez obzira na točnost, JFK je majstorsko ostvarenje Stonea, koji je osmislio okrepljujući triler o zavjeri.

'Lincoln' (2012)

Tko bi bolje glumio predsjednika Abrahama Lincolna od jednog od najvećih glumaca svoje generacije, Daniela Day-Lewisa? U režiji Stevena Spielberga, 'Lincoln' prikazuje posljednje mjesece Lincolnova predsjedničkog mandata prije njegova ubojstva u travnju 1865. godine. Film počinje u siječnju 1865., s neminovnim krajem građanskog rata.

Lincoln se boji da bi slobodni robovi mogli biti ponovno porobljeni na kraju rata, pa očajnički radi na tome da osigura usvajanje Trinaestog amandmana za ukidanje ropstva. Također, Lincoln vjeruje da bi južne države trebale biti ponovno primljene u Sjedinjene Države nakon rata. Ne iznenađuje da Lewis napreduje kao predsjednik suočen s jednom od najvažnijih odluka u američkoj povijesti, koji nikada nije odstupio od svojih moralnih uvjerenja.

Možda vas zanima Jacob Elordi i Rosamund Pike glumit će engleske aristokrate u 'Saltburnu', producentica je Margot Robbie Rubrika Life&style Life&style
Photo: IMDb

Komentari 0