Life&style

Tko želi još Barbenheimera? Ovih 5 romantičnih komedija i povijesnih drama također su izvrsne u paru

  • Ako treba odabrati između dva filmska hita koji trenutačno igraju u kinu, najbolje rješenje je odabrati – oba! 
  • Paralelno gledanje filma 'Barbie' i 'Oppenheimer' danas nije rijedak slučaj, dapače, toliko je čest da je nastao izraz 'Barbenheimer'
  • Bacili smo oko na filmove koji bi također mogli činiti par koji je sličan 'Barbenheimeru', tj. složili smo 5 kombinacija romantičnih komedija i povijesnih drama koje vrijedi pogledati 
  • Pročitaj više: Briljantan u svakom smislu: Evo zašto je 'Oppenheimer' jedan od najboljih filmova desetljeća

Novonastali sveprisutni kulturni fenomen 'Barbenheimer', odnosno pogledati film 'Barbie' Grete Gerwig i 'Oppenheimera' Christophera Nolana jedan za drugim, čini se da neće nestati u skorije vrijeme, barem ne ako se gledaju brojke na kino blagajnama. 

Premda je svaki film (briljantna) priča za sebe, uhvatiti čaroliju gledanja - ne jednog nego dva filma unutar 24 sata - doista je izazovno i barem toliko privlačno. Možemo to nazvati dvostrukim ludilom, možda i povratkom na dane kada su ljudi zapravo išli u kino na više sati bez skrolanja po društvenim mrežama… Stoga smo sastavili popis prijedloga za uparivanje filmova koji obuhvaćaju i pastelno ružičastu fantazijsku zabavu poput 'Barbie' i tmurnu, jezivu, krajnje obrazovnu vibru 'Oppenheimera'.

'Crkni ljepotice' (1999.) i 'Genijalni um' (2001.)

Doduše, crna komedija Michaela Patricka Janna o natjecanju za miss iz malog grada nije baš na 'Barbie' razini, ali ima dosta blještavila i glamura i satire. Glume Kirsten Dunst, Ellen Barkin, Brittany Murphy, Allison Janney, Denise Richards, Kirstie Alley, and Amy Adams.

Nakon što završiš s upoznavanjem tinejdžerica iz Mount Rosea u Minnesoti, uroni u portret nobelovca Johna Nasha kojeg je prikazao Ron Howard. Iznimno inteligentni mladić John Nash (Russell Crowe) dobiva stipendiju za studij na Princetonu. Ostale studente osim učenja zanimaju i druge stvari, poput zavođenja pripadnica ljepšeg spola, ali marljivi Nash bavi se samo učenjem. Njegov je jedini pravi prijatelj Charles Herman (Paul Bettany). Marljivi Nash ubrzo razvije teoriju koja će presudno utjecati na ekonomiju. Međutim, njegova su vrhunska matematička dostignuća umalo ostala zatamnjena paranoičnim napadima koji su priprijetili zdravlju njegova genijalnog uma.

Možda vas zanima Ovo je osam slavnih uloga koje je Leonardo DiCaprio odbio, pitamo se kako bi on izgledao u njima Rubrika Life&style Life&style

'Plavuša s Harvarda' (2001.) i 'Preokret sudbine' (1990)

Ništa ne uljepšava tmuran radni dan kao putovanje u ružičasti, svjetlucavi, hihotavi, ali odvjetnički svijet protagonistice Elle Woods, koju je genijalno utjelovila Rese Witherspoon. Nakon što sazna da je ostavlja dečko (koji odlazi studirati pravo i spetlja se sa pripadnicom snobovskog društva), Elle je šokirana, ali ubrzo dolazi k sebi i odluči i sama upisati pravo na Harvardu. To joj i polazi za rukom, a uskoro postaje i jedna od istaknutijih studentica.

Drama Barbeta Schroedera adaptirana je prema knjizi Alana Dershowitza iz 1985. godine,  'Preokret sreće: Slučaj Clausa Von Bülowa'. Film je rađen po istinitoj priči. Claus Von Bülow oženjen je bogatom Sunny, ali s godinama je njihov odnos postao samo formalan, hladan i u okviru malograđanskih konvencija. Sunny je teška bolesnica, koja je već jednom doživjela duboku komu iz koje se jedva uspjela izvući. Godinu dana kasnije duboka koma se ponovila, međutim ovaj put je njeno stanje tako teško da se više nije probudila. U njenoj krvi našli su dvanaest puta veću dozu inzulina pa su njenog supruga optužili za ubojstvo s predumišljajem.

'Od klinke do komada' (2004.) i 'Novine' (2017.)

Jennifer Garner kao tinejdžerica u tijelu odrasle žene izvrsna je, a još i  pokušava medijsku industriju učiniti manje toksičnom. Uz pomoć čarolije, 13-godišnja Jenna Rink preko noći postaje predivna 30-godišnjakinja sa svim što je oduvijek željela - osim najboljeg prijatelja Matta (Mark Ruffalo). Sada ova odrasla žena mora stvoriti vlastitu čaroliju kako bi djevojčici unutar sebe pomogla pronaći pravu ljubav.

Ovaj zabavni film dobro bi se slagao s političkom dramom Stevena Spielberga o pokušaju Washington Posta da objavi Pentagonske papire. Riječ je o nizu službenih dokumenata američkog ministarstva obrane koji su procurili tako što ih je vojni analitičar Daniel Ellsberg dostavio novinarima. Trostruka Oscarovka Meryl Streep i dvostruki Oscarovac Tom Hanks po prvi put glume zajedno u povijesnoj političkoj drami. Tom Hanks igra ulogu urednika Washington Posta Bena Bradleeja, dok se Meryl Streep pojavljuje u ulozi glavne izdavačice novina Kay Graham, koja je vodila sudski spor s vladom u trenutku kada je predsjednik SAD-a bio Richard Nixon.

'Začarana' (2007.) i 'Pakao na horizontu' (2016.)

Klasična Disneyeva animirana bajka susreće postaje igrana romantična komedija. Priča filma prati prelijepu princezu Giselle koju zla kraljica protjera iz njene čarobne, raspjevane i animirane domovine - i koja se nađe u gruboj stvarnosti na ulicama suvremenog Manhattana. Giselle je izgubljena u kaotičnom svijetu kojem je očajnički potrebno malo čarolije. Međutim, zaljubi se u 'običnog čovjeka'… 

Film 'Pakao na horizontu' prikazuje najveće ekološke katastrofe u povijesti SAD-a. Osim Marka Wahlberga, u filmu se pojavljuju Kurt Russell, John Malkovich, dobitnica Zlatnog globusa Gina Rodriguez, te Kate Hudson.

U prirodnoj veličini (2000.) i 'Dr. Strangelove' (1964.)

Ovo je vjerojatno najsličniji par filmova nadahnut Barbenheimerom na ovom popisu. Dakle, ako si raspoložena gledati kako lutka postaje stvarna (osobito kada tu lutku glumi Tyra Banks), nećeš požaliti. Film je doista zabavan. 

S druge strane, tu je 'Dr. Straglove', kubrickovska satira o nuklearnom ratu. Dovoljno je reći kako glasi podnaslov filma: 'Kako sam naučio prestati brinuti i voljeti bombu'. 

Film 'Sreća za početnike' Možda vas zanima Ljubav na kampiranju: Na Netflix uskoro stiže nova romantična komedija 'Sreća za početnike' Rubrika Life&style Life&style
Photo: Warner Bros/Universal

Komentari 0