Life&style

Za korizmu se ne moraš opet odreći čokolade, uz ove inspirativne prijedloge budi najbolja verzija sebe

  • Čokolada, cigarete, alkohol...vrijeme je korizme, a tradicionalna odricanja nisu ti privlačna?
  • Umjesto recikliranja u odricanju navika zašto u ovoj korizmi ne bi donijela nove odluke 
  • Ovi inspirativni prijedlozi omogućit će ti da se osjećaš bolje, a to će se odnositi i na ljude u tvome okruženju 

Korizma, razdoblje koje traje 40 dana ne računajući nedjelje a u kojem se pripremamo za najvažniji kršanski blagdan Uskrs, idealno je vrijeme za stvaranje bolje verzije sebe. Iako je cilj korizme odricanja loših navika zauvijek, većina Hrvata i dalje prakticira tradicionalno odricanje čokolade i cigareta na nešto više od mjesec dana. 

Ako se i na tvom repertoaru odricanja čokolada našla više puta donosimo ti inspirativne prijedloge koje će unaprijediti tvoje zdravlje, financije i općenito stanje, a  i potaknuti na nesebična djela ljubaznosti. 

1. Odrekni se kave

Kako bi se odrekla kofeina u svom omiljenom napitku možda ti može pomoći činjenica da ćeš na ovaj način uštedjeti.

Svakodnevno neispijanje kave može ti donijeti uštedu i veću od 360 kuna, a nagraditi se možeš odlaskom na tretman kod kozmetičarke.

2. Izbjegavaj ogovaranje

Ogovaranje ne mora biti nužno dio razgovora. Ako prijateljica krene pričati o nekome negativno, uvijek možeš reći nešto lijepo o toj osobi, a zatim promijeniti temu. Uostalom, možeš jasno dati do znanja kako izbjegavaš ogovaranje što razgovor može pokrenuti u pozitivnom smjeru. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Svakodnevno doniraj tri stvari

Odricanje stvari bez kojih možeš a koje ti nisu potrebite ispunit će te dobrim osjećajem. Donirati na primjer možeš tri odjevna komada,tri knjige, tri igračke od konzerve hrane. Isto tako možeš dati tri komplimenta osobama u svome okruženju ili ostaviti 30% napojnice za uslugu koju si dobila. 

4. Prestani jesti meso

Kako se za vrijeme korizme meso ne jede petkom, ovu odluku možeš provesti i kroz cijelu korizmu. Ako se mesa ne možeš sasvim odreći, smanji unos i ograniči ga samo na određene dane u tjednu. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Ne koristi svoj mobitel poslije 20.00 sati

U večernje sate mobitel ti vjerojatno ne služi nečemu jako važnom. Umjesto da satima pregledavaš novosti na Instagramu, odloži svoj mobitel i provedi kvalitetno vrijeme sa svojim bližnjima. U krevetu će te čitanje neke zanimljive knjige zasigurno uspavati. 

Možda vas zanima Izmislili su kavez za mobitel! Znaš li nekog čiji telefon bi trebalo zaključati na neko vrijeme? Rubrika Life&style Life&style

6. Odrekni se pola sata spavanja

Neka te zvuk budilice ujutro probudi pola sata ranije nego inače. Dobiveno vrijeme možeš iskoristiti za vježbanje, stavljanje misli na papir ili uživanje u obilnom doručku. Zajamčeno ćeš se bolje osjećati. 

7. Zaboravi na najdražu nezdravu hranu 

Zabranjeni nezdravi zalogaju često su ti na meniju? Ovo je savršeno vrijeme da se odrekneš hrane koja šteti tvom organizmu i smisliš alternative koje će te možda oduševiti svojim okusima. 

8. Napiši pismo zahvalnosti svaki dan

Prihvati izazov od 40 dana i svakodnevno napiši tekstualnu poruku ili email zahvalnosti. Ako ovaj prijedlog doživljavaš pomalo neugodnim, odluči se za zapisivanje tri stvari na koji si svaki dan zahvalna

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

9. Suzdrži se od nepotrebnog trošenja novca

Povremeno si priuštiš stvari kojima se želiš pomalo razmaziti? Još jedna majica ili vožnja Uberom stvari su bez kojih se može, a novac koji pri tom uštediš možeš donirati u dobrotvorne svrhe

10. Izbjegavaj psovke

U izazovnim situacijama poput rušenja računala i gubljenja važnog dokumenta, kašnjenja javnog prijevoza kada moraš stići na vrijeme ili iznenadne nezgode, probaj se suzdržati od psovki koje ti prve padnu na pamet. Umjesto toga istreniraj mozak na kreativno izražavanje i proširi vokabular. 

11. Suzdrži se od kupnje ručka na poslu

Uz malo organiziranosti i vještina potrebno ti je tek oko sat ili dva vikendom kako bi pripremila osnovu za obroke koje možeš na posao nositi cijeli tjedan. Ovo odlukom učinit ćeš zapravo i uslugu svome organizmu, jer će tvoji obroci biti mnogo zdravijih od kupovnih. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

12. Suprotstavi se negativnosti

Teško je izbjeći začaranost negativnog mišljenja, no ovom razdoblju probaj se svjesno obračunati s ovom petljom. Svaki put kada se pojave negativne misli, razmisli o tri stvari na kojima si zahvalna u životu

13. Neka flaširana voda ne bude tvoj izbor

Ukoliko se vez zbog ekološkog priziva svijesti uporabu plastičnih predmeta svela na minimum, ovo je odlično razdoblje kada bi mogla učiniti nešto dobro za okoliš. Osim što se možeš odreći kupnje flaširane vode, ovu odluku možeš napraviti još izazovnijom izbjegavajući kupnju i dugih stvari zapakiranih u plastiku za jednokratnu upotrebu

Možda vas zanima Imamo odgovor na pitanje - može li nas gazirana voda doista hidratizirati? Rubrika Life&style Life&style

14. Pauziraj ''binđanje'' 

Dragocjeni sati koji izgubiš prikovana za ekrane mogu se puno bolje iskoristiti. Priprema hranjivog obroka učinit će uslugu svome tijelu,a svoje minute možeš pokloniti svojoj zajednici volontirajući

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

15. Budi make-up free

Zašto ne bi pauzirala od svoje rutine uljepšavanja i dopustila svojoj koži da diše 40 dana. Ne moraš u cijelosti odložiti svoje najdraže make-up proizvode, ali ih barem možeš svesti na minimum. Umjesto kupnje novog make-upa novac možeš uložiti u kozmetičke proizvode koje će nahraniti tvoju kožu i učiniti je blistavom

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0