Life&style
Najčešće pogreške kod detoksikacije

Vrijeme je za detoksikaciju ovo su tri najveće pogreške koje gotovo svi rade

  • Nova je godina tek krenula, a s njome i mnoštvo novogodišnjih odluka 
  • Jedna od njih, možda i najčešća, je „čišćenje“ organizma, takozvana detoksikacija (uz mršavljenje i trening…)
  • Ako si doista spremna na novi korak, obrati pažnju na tri najčešće pogreške kod detoksikacije

Postoji mnoštvo savjeta o tome što napraviti, a što ne raditi tijekom detoksikacije. Kako bi napravila detoksikaciju doista učinkovito, otkrit ćemo ti tri pogreške koje bi apsolutno trebala izbjegavati! 

1. Premalo piješ 

Čak i ako to vjerojatno više ne možeš čuti: za detoksikaciju je ključno piti puno tekućine. Puno tekućine pomaže pri izbacivanju toksina iz tijela i stimulira metabolizam. Stručnjaci preporučuju dvije do tri litre dnevno. 

Dopuštena je voda, po mogućnosti negazirana mineralna voda. Ako ti je to previše dosadno, pokušaj s infuziranom vodom, odnosno vodom sa svježim voćem ili začinskim biljem. Prikladni su i nezaslađeni sokovi poput soka od cikle i bazge ili nezaslađeni čajevi. 

Kako bi ispravno provela proces čišćenja, trebala bi apsolutno izbjegavati crni čaj, kavu i alkohol.

via GIPHY

2. Previše sporta

Kod detoksikacije nije važno previše se baviti sportom, jer ćeš tijekom režima imati samo malu količinu energije. Lagani sportovi izdržljivosti na svježem zraku, koji stimuliraju tvoj metabolizam, idealni su. Udisanje kisika duboko u nos i ponovno izdisanje kroz usta potiče dotok krvi u organe za čišćenje, koji djeluju učinkovitije te brže uklanjaju toksine. Razne vježbe detoks joge i masaže, poput masaže vrućim kamenjem, također su prikladne, jer ciljaju na limfni sustav i organe za detoksikaciju kao što su jetra i bubrezi te na taj način potiču detoksikaciju.

Napitak od jabuke i cimeta za detoks Možda vas zanima Voda s jabukom i cimetom: kako djeluje ovaj detoks napitak i kako ga napraviti Rubrika Life&style Life&style

3. Nedovoljno sna

Kod detoksikacije je jako važno sljedeće: izbjegavanje kisele hrane, poput mesa, mliječnih proizvoda i bijelog brašna. Uz mnoge druge čimbenike, nedostatak sna također je glavni razlog zakiseljavanja organizma. Naši su organi za detoksikaciju vrlo aktivni tijekom spavanja i razgrađuju otpadne tvari, toksine i kiseline. Dakle, ako misliš da je detoksikacija isključivo zdrava i uravnotežena prehrana, varaš se. Omogući svom tijelu dovoljno odmora i sna, preporučamo sedam do devet sati noću.

via GIPHY

Možda vas zanima Dobri geni i brz metabolizam ne vrijede u 30-ima, a dijeta, vježbanje nisu upalili. Shvatila sam što trebam promijeniti Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Mariah Hewines

Komentari 0