Life&style

Uz ovih 8 osam pravila svaki dom može izgledati kao iz luksuznog magazina

  • Svima koji sanjaju ugodan i lijepo uređen dom san lako može postati stvarnost uz nekoliko pravila kojih se vrijedi pridržavati
  • Pri odabiru namještaja najvažnije je voditi računa da je riječ o komadima koji nisu samo estetski privlačni, već i funkcionalni i udobni
  • Najzanimljiviji su uvijek oni interijeri koji kroz razne detalje otkrivaju naše interese i hobije pa je personaliziranje prostorija i više nego poželjno

Dom koji na prvu ostavlja dojam dobrodošlice i koji poziva na uživanje i istraživanje želja je svakoga od nas, no iako smo skloni vjerovati da tako nešto nije moguće bez puno novca izdvojenog za dizajnerska rješenja, istina je da svaki dom može biti cozy, silno ugodan i privlačan jednako nama koliko i našim gostima, ako pažnju posvetimo najvažnijim detaljima. 

Važno je ne zaboraviti da bi sve ono što odaberemo trebalo odražavati nešto što volimo te da bi svaki komad koji odaberemo trebao dati svoj doprinos osjećaju koji želimo postići. Funkcionalne, ali i dekorativne komade birat ćemo, naravno, ovisno o svojim mogućnostima, no važno je zapamtiti da i samo jedan dominantni detalj ili umjetničko djelo može značiti ogromnu razliku. 

Sve kreće od ulaznog prostora

 | Autor: Instagram @margaretashdesign Instagram @margaretashdesign

Iako se pri uređenju doma prvenstveno fokusiramo na sam interijer, dio doma kojeg posjetitelji prvog vide nije nimalo manje važan, dapače, on itekako doprinosi privlačnosti cijele priče. Posebno je bitno kako ulazak u naš dom izgleda gledan s ulice jer će on ostaviti onaj najvažniji prvi dojam od kojeg će krenuti mišljenje svakog našeg gosta i prolaznika. 

Ono što instantno dodaje na privlačnosti prostoru oko ulaznih vrata je uvođenje simetričnih elemenata. Simetrija u dizajnu interijera tehnika je koju dizajneri koriste kako bi stvorili prostor koji izgleda gostoljubivo i izrazito šarmantno pa će već i dvije simetrično postavljene žardinjere s cvijećem značiti ogromnu razliku. Ošišane zimzelene biljke uvijek su odličan izbor, ali ovisno o preferencijama, možemo posaditi i neko drugo bilje ili cvijeće, a imamo li drvena ulazna vrata, uvijet je dobra ideja poigrati se njihovom bojom i udanuti im novi život.

Predsoblje treba biti funkcionalno i estetski privlačno

 | Autor: Instagram @birdiefortescue Instagram @birdiefortescue

Možda se čini da je stvaranje predsoblja koje je dojmljivo, funkcionalno, estetski ugodno i u isto vrijeme potpuno praktično težak zadatak, no to ne mora biti slučaj. Budući je u pitanju prostor kroz koji samo prolazimo i u kojem se ne zadržavamo predugo, dovoljno je u njega smjestiti par detalja koji će učiniti razliku, a na vrhu liste prioriteta svakako bi trebalo biti i uklanjanje nereda, kako iz ostatka stana, tako i iz ovog dijela jer zahvaljujući neredu, sve lijepo pada u drugi plan.

Možda vas zanima 'Lovci na nekretnine' braća Scott savjetuju: Evo kako postaviti savršenu rasvjetu u svoj dom Rubrika Life&style Life&style

Udoban kutak za sjedenje, prekriven hrpom jastuka za toplinu i ljepotu uvijek će izgledati opuštajuće, a imamo li dovoljno prostora, tepih sa zanimljivom teksturom bit će izvrstan dodatak.

Kolekcionarska zbirka uvijek će privući poglede

 | Autor: Instagram @jamestfarmer Instagram @jamestfarmer

Naši domovi nisu samo mjesta na kojima spavamo i jedemo, već su i izraz našeg života pa bi njihov sadržaj trebao odražavati našu ljubav prema putovanjima, iskustvima i općenito našim interesima. Bilo da obožavamo Lego, porculanske figure, antikne sportske rekvizite ili sve što ima veze s našim omiljenim glazbenicima, osmišljavanje jednog ili više kutaka u kojima će naši kolekcionarski komadi privlačiti pažnju najbolji je način kako interijeru dati osobni pečat i učiniti ga maksimalno zanimljivim. 

Namještaj za sjedenje neka bude udoban jednako koliko i vizualno zanimljiv

 | Autor: Instagram @colette_van_den_thillart Instagram @colette_van_den_thillart

Možda više od bilo kojeg drugog komada namještaja, kauči, kutne garniture, fotelje i stolci su okosnice udobnosti i opuštanja u domu. Osim što je riječ o velikim komadima namještaja koji samim time upadaju u oko prvi, najveći dio vremena ćemo provesti upravo na njima pa je važno da budu maksimalno udobni i dobro raspoređeni odnosno kako bi doprinijeli stvaranju ugodnog okruženja za opuštanje, druženje i razgovor s gostima. Još je davne 1913. godine kada je bonton bio puno više poštivan dizajnerica interijera Elsie de Wolf napisala da stolicu nikada ne bismo smjeli postaviti samu u prostoriju. Na ovakvo mjesto najčešće sjedne ona jedna sramežljiva osoba koja prva dođe, a zatim se nerijetko tamo zadrži i ostatak večeri. Umjesto dva sjedeća mjesta jedno do drugoga, još je bolja opcija dijagonalno privučena stolica koja može doprinijeti dinamici razgovora i izbjegavanju potencijalne neugodne tišine koja uvijek prijeti zavladati ako možda dvije osobe koje su jedna do druge nemaju puno zajedničkih tema za razgovor. Što se same estetike tiče, komadi presvučeni čvrstom i izdržljivom tkaninom, bilo u nekoj neutralnoj boji ili pak nekoj vibrantnoj nijansi ili čak uzorku najbolja su opcija, a izgled uvijek možemo dodatno uljepšati i osvježiti ukrasnim jastučićima i pokrivačima.

Oštre, ravne linije dobro je omekšati zaobljenim detaljima

 | Autor: Instagram @irakliz Instagram @irakliz

Kad god interijerom zbog odabira namještaja dominiraju ravne i oštre linije, dobro ih je ublažiti zaobljenim detaljima, bilo da je riječ o komadima namještaja koje ćemo kombinirati ili pak dodavanjem luka u prostor ukoliko je to opcija. Luk daje dašak veličanstvenosti i neobičnosti jednostavnom prostoru pa su uvijek dobrodošlo osvježenje. 

Možda vas zanima Vraćamo se u dnevne boravke, a Sinsay ima kolekciju u pastelnim nijansama koje razbijaju jesensko sivilo Rubrika Life&style Life&style

Uz dekoracije na zidovima, police će najbolje upotpuniti prazan prostor

 | Autor: Instagram @beataheuman Instagram @beataheuman

Otvorene police odličan su odabir za dodavanje i izlaganje dekorativnih komada koji čine dom ugodnim i privlačnim. Bilo da su ukrašene keramikom, vintage staklenim posuđem, biljkama ili knjigama recepata, police možemo koristiti za dodavanje individualnog stila kuhinji, blagovaonici, ali i dnevnom boravku. Područja za izlaganje važna su za personalizaciju prostora i dodavanje interesa, dajući opušteniji i ugodniji osjećaj, a uz razne opcije od onih plutajućih do onih s elegantnim nosačima, polica za tanjure ili pak onih ugrađenih u zid, lako je pronaći onu koja nam najviše odgovara. Jednostavne LED trake ili minijaturni reflektori mogu se koristiti za osvjetljavanje izloženih komada, pojačavajući njihov učinak i dodajući suptilnu rasvjetu, a što može biti korisno i kada želimo stvoriti nježnije raspoloženje za druženje.

Odabir savršenih boja jedna je od najvažnijih odluka

 | Autor: Instagram @margaretashdesign Instagram @margaretashdesign

Odabir prave nijanse za primamljiv prostor najčešće znači beskrajne mogućnosti izbora od kojih svaka na raspoloženje može djelovati. Iako nerijetko igramo na sigurno i biramo suptilne nijanse lagane za kombiniranje, odabir neke hrabre nijanse puno se puta zna pokazati kao pun pogodak. Odvažni, živopisni tonovi dobro funkcioniraju u sobama prvenstveno namijenjenima druženju i raznim aktivnostima, a snažne su boje također izvrsne za prostore s puno svjetla jer se mogu koristiti u većim omjerima, bez da ne budu previše.

uređenje interijera Možda vas zanima 5 razloga zašto je Marie Kondo sve napravila pogrešno (i pretjerala sa spremanjem!) Rubrika Life&style Life&style

Biljke će oživjeti svaki prostor

 | Autor: Instagram @viktoria.dahlberg Instagram @viktoria.dahlberg

Razno zelenilo najbolji je odgovor na pitanje kako dom učiniti ugodnim. Najzanimljivije i najzahvalnije sobne biljke nikada nisu bile toliko pristupačne i dostupne kao što su danas pa ćemo prilikom posjete lokalnom vrtnom centru ili rasadniku lako odabrati cijelu džunglu zelenila koja će u trenu oživjeti svaki kutak doma. Ako baš i nismo vješti s održavanjem biljki na životu, uvijek se možemo počastiti sezonskim svježim cvijećem u lijepoj vazi ili vrču ili dugotrajnijom opcijom - buketom od suhog cvijeća koji je veliki trend u uređenju interijera.

Photo: Instagram @viktoria.dahlberg

Komentari 0