Life&style
uređenje interijera

5 razloga zašto je Marie Kondo sve napravila pogrešno (i pretjerala sa spremanjem!)

  • Životni prostor vrlo je lako prenatrpati nepotrebnim stvarima koje zapravo nisu potrebne kod uređenja
  • Marie Kondo zato ne samo da promovira rješavanje svih suvišnih stvari (koje ne donose radost) nego je izgradila cijelu filozofiju i bogatstvo na tome
  • S njom se djelomično slažu i drugi dizajneri koje ipak muči dodatan problem: "Što ako jednostavno volim previše stvari?"

Poznata stručnjakinja za organizaciju, autorica i zvijezda Netflixove serije 'Tidying Up with Marie Kondo', osvojila je svijet savjetima za organizaciju doma i potaknula mnoge da pažljivije uređuju svoje životne prostore, stvari, ali i međuljudske odnose. No, neki se obožavatelji maksimalizma ipak ne slažu s njenim tvrdnjama pa tako neki dizajneri interijera ipak smatraju kako nered treba prigrliti.

Četiri dizajnera, Mary McDonald, Thomas Jayne, Kerry Joyce i Tom Stringer na panel diskusiji stali su u obranu 'nereda' u životnom prostoru i iznijeli 5 razloga zašto se ne slažu s filozofijom o uređenju prostora slavne Marie u potpunosti.

Skupljanje stvari je zabavno

"Obožavam stvari. Totalno sam osoba koja sakuplja mnogo toga", priznala je Mary McDonald. "Imam spremište, kupujem stvari za kuće koje nemam. Mnogo je jeftinije nego kupnja kuće", našalila se Mary. Marie Kondo smatra kako bismo trebali živjeti sa stvarima koje doista volimo, i Mary se s time slaže, no još je nadodala kako joj sve stvari koje ima donose veliku radost.

"Još dok sam bila mala, voljela sam skupljati stvari, čak i one nevažne" prisjetila se dizajnerica. "Stvari iste boje, mali ružičasti porculan ili keramičke stvarčice. To što imam to u sjećanju meni je vrlo zabavno. Ako vidim neku slatku stvar u trgovini koja mi sviđa, ali mi ne treba, svejedno znam da će mi donijeti radost. Volim to iskustvo sakupljanja".

uređenje interijera | Autor: Instagram @woc.arhitecturestudio Instagram @woc.arhitecturestudio uređenje interijera

Stvari pričaju priču

Iza ovoga se krije razlog zašto se kod dizajnerski uređenog doma rijetko viđa samo jednostavan kauč i običan stol u prostoriji. "Dizajn je pričanje priče, a stvari u interijeru trebali bi dodavati atmosferi te priče", smatra Tom Stringer. Kod uređenja prostora, Tomu je cilj da uredi i popuni prostor stvarima koje su vezane za neki njegov interes ili interes ljudi čiji dom uređuje, kako bi se time budila radost na svakom koraku!

"Pronađeš strast i slijediš je. Ne mislim da bi stvari kojima smo okruženi uvijek trebale biti dragocjene i važne, ali trebaju barem označavati ono što mi jesmo, našu prošlost ili budućnost", rekao je Tom. 

uređenje interijera | Autor: Instagram @la_fargeseraie_renovee Instagram @la_fargeseraie_renovee uređenje interijera

Možda vas zanima asdda Rubrika Life&style Life&style

Dom bi trebao biti sentimentalan

Kerry Joyce otkrio je lagan način na koji razlikuje vrijednost stvari i odlučuje je li nešto stvarno vrijedno ili samo zauzima prostor. "Ako s tom stvari nemate povezano sjećanje, onda je bezvrijedna, a ako imate, onda je treba zadržati".

Thomas Jayne složio se s ovim načinom određivanje sentimentalne vrijednosti. "Kao dizajneri, možemo izbaciti stvari koje nemaju vrijednost za naše klijente, a očuvati ili obnoviti one koje imaju".

uređenje interijera | Autor: Instagram @the_decor_studio Instagram @the_decor_studio uređenje interijera

Mnogo stvari na jednom mjestu stvara poseban ugođaj

No i naizgled bezvrijedne stvari na jednom mjestu mogu stvoriti predivnu priču. Thomas Jayne prisjetio se klijenta koji je posjedovao vitrinu prepunu stvari koje su sakupile generacije njegove obitelji.

"To su bili mali modeli auta iz 1950-ih, glineni predmeti rađeni u školi, trofeji s natjecanja." Iako nijedan od predmeta nije ima veliku vrijednost, Jayne smatra da svu stvorili posebnu priču, koja je sadržana na jednom mjestu u toj vitrini. 

uređenje interijera | Autor: Instagram @living_room_designs Instagram @living_room_designs uređenje interijera

Održivo uređenje interijera Možda vas zanima Eko dom: 4 trenda dizajna interijera za održivi dom koji može izgledati vrlo luksuzno Rubrika Life&style Life&style

Razne stvarčice pružaju ugodu

"Nered koji nastaje sakupljanjem stvari stvara ugodnost. Svi smo se nekad našli u novom stanu samo s kaučem i stolom. Takav prostor nije ugodan dok mu ne dodaš svoje stvari i daš osobni pečat", kaže Thomas Jayne.

Inspirirani filozofijom o uređenju doma Marie Kondo, umjesto da se stvari koje ne donose radost izbacuju iz životnog prostora, treba uzeti u obzir mogućnost uklapanja stvari koje će donijeti radost u dom. "Pronađi nešto što te motivira da sakupljaš stvari u pozitivnom smjeru", savjetuje Tom Stringer.

uređenje interijera | Autor: Instagram @househomo Instagram @househomo uređenje interijera

 

Photo: Instagram @housebeautiful
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BettyBoop_011

    Mari Kondo se prema stvarima odnosi kao da treba da imaju samo i jedino upotrebnu vrednost. Nikad mi se nije dopadalo to što radi, prvenstveno zbog moje ljubavi prema slikama, knjigama i gramofonskim pločama. Dalekoistočni narodi imaju takvu, minimalističku kulturu, ... prikaži još!