Life&style
Održivo uređenje interijera

Eko dom: 4 trenda dizajna interijera za održivi dom koji može izgledati vrlo luksuzno

Održivi način života česta je tema posljednjih godina, a ako si jedna od mnogih koji poduzimaju korake za smanjenje količine plastičnog otpada i ugljičnog otiska, onda si dio novog vala ekološki osviještenih pojedinaca željnih stvaranja bolje budućnosti za naš planet.

Održivi život nije se infiltrirao jedino u naš svakodnevni život i osobne navike, dizajn doma također je počeo davati prioritet čimbenicima poput energetske učinkovitosti, kao i upotrebe ekološki prihvatljivih materijala koji se mogu reciklirati tijekom projektiranja i izgradnje. Ali, sada se probija i u domenu dizajna interijera, s nekima od najelegantnijih luksuznih domova koji predstavljaju primjer trenda.

Možda vas zanima Preobrazba ove garaže u slatku 'žensku kućicu' je fenomenalna, i arhitekti skidaju kapu Rubrika Life&style Life&style

Evo nekoliko načina na koje i ti možeš prihvatiti trend održivog dizajna doma i dati svoj doprinos očuvanju okoliša.

Kartonski namještaj

Mogućnost uvođenja kartona u dom možda te u početku neće natjerati da dogovoriš odvoz glomaznog otpada za svoj sadašnji namještaj, ali... Premda karton tradicionalno nije vrsta materijala koju bi zamislila u svom domu - u ime stila ili udobnosti - vidjeli smo da su neki nevjerojatno kreativni dizajni izašli proteklih godina, a i usuđujemo se reći, izgledaju nevjerojatno.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Nakon što je postao poznat tijekom Olimpijskih igara u Tokiju, kada je selo sportaša opremljeno kartonskim krevetima za odmor u pokušaju da se događaj učini ekološki prihvatljivijim, čini se da je taj potez potaknuo novo zanimanje za mogućnosti kartona, a zahvaljujući svojoj maloj težini u usporedbi s tradicionalnijim opcijama, kao i o impresivnoj stabilnosti i izgledu, nemoj ga otpisati dok ga ne probaš!

Biofilni dizajn

Trend prenošenja vanjskog prostora u zatvoreni dominira već dobrih nekoliko godina u uređenju interijera, ali jesi li znala da je tvoja sklonost biljkama više od pukog estetskog izbora?

Ispunjavanje doma biljkama izvrstan je način da se osjećaš povezanije s prirodom i da pročistiš zrak u svom domu - s našim lisnatim prijateljima koji su vješti u pretvaranju ugljičnog dioksida koji izdišemo u svježi kisik. Dodaj tome činjenicu da također mogu pomoći u uklanjanju toksina iz zraka koji udišemo, a ujedno su i dobar način za smanjenje onečišćenja zraka, a time i tvog utjecaja na okoliš – a mogu i pomoći u poboljšanju zdravlja.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Ponovno korištenje i prenamjena

Ako si mislila da je „second hand“ trend koji treba izbjegavati u domovima, onda razmisli ponovno, jer 2022. godine se jako dobro probio i u luksuzne prostore, uz punu podršku nekih od najboljih svjetskih dizajnera namještaja.

Recikliranje starih komada namještaja ne mora značiti uklanjanje boje, a postoje i neki sofisticirani načini da im se udahne novi život, uključujući brušenje, poliranje i dodavanje novih ručki ili gumba. Također možeš pokušati ponovno presvući tu skupu dizajnersku ležaljku kada ti dosadi boja ili razmotriti nove načine korištenja predmeta koje već imaš kod kuće. Ako si umjetnički nastrojena, možeš se dobro zabaviti kada osjetiš nalet kreativnosti.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Minimalizam

I na kraju, trend koji svaki ekološki osviješten vlasnik luksuzne kuće može prihvatiti – minimalizam. Svi znamo kako previše stvari lako može pokvariti estetsku privlačnost prostora i odmah umanjiti sofisticirani dojam koji si se toliko trudila stvoriti.

Ako držiš stare predmete koji ti više nisu potrebni, sada je vrijeme da ih dobro raščistiš i pokušaš preurediti, prenamijeniti ili reciklirati. Predmeti koji ti više nisu potrebni će bez sumnje biti sa zahvalnošću primljeni kod nekoga kome su potrebni i dat će ti prostor potreban za stvaranje raskošnog dnevnog boravka u kojem će tvoji omiljeni komadi namještaja imati glavnu riječ.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Minimalistički dizajn interijera temelji se na korištenju najosnovnijih stvari za stvaranje jednostavnog i nenatrpanog prostora, a karakteriziraju ga čiste linije i monokromatska paleta boja, s prirodnim svjetlom i otvorenim tlocrtima koji dodatno pridonose potpuno modernom dojmu. To ne znači da uopće ne možeš koristiti boju; učini to štedljivo u obliku naglašenih komada, poput jastuka, vaza i umjetnina kako bi naglasila trend.

Inspiracije za uređenje interijera Možda vas zanima Ovaj neobičan šareni dom koji odiše nevjerojatnom toplinom savršena je inspiracija za uređenje interijera Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0