Life&style
Vježbe koje se mogu raditi i u krevetu

Ulijenila si što se sporta tiče? Ovih 5 fitness vježbi možeš raditi i u krevetu

  • Želiš maksimalan učinak treninga uz minimalan napor? 
  • A tako bi rado još malo ležala i ne da ti se ići na trening?
  • Onda isprobaj jednu od sljedećih 5 fitness vježbi za koje ne moraš ni ustati iz kreveta

Za mnoge ljude je rano ustajanje iz kreveta ujutro čisto mučenje (tko shvaća onu ekupu koja džogira u 6 ujutro, prije posla!?). Vrlo malo ljudi u tom trenutku pomisli na sport, a ako i pomisle, onda se pojavi grižnja savjesti. A nije lako ustati, iz kreveta ili s kauča, svejedno, ni navečer nakon što si došla s posla i najela se. Pa onda krenuti put neke dvorane u kojoj eventualno vježbaš. Za sve koji su ujutro mrzovoljni i navečer se bore s motivacijom za vježbanje, evo 5 jednostavnih vježbi koje se mogu raditi u krevetu.

1. Škarice nogama

Škarice treniraju sve trbušne mišiće. Međutim, fokus je na donjim i poprečnim trbušnjacima i mišićima kuka.

A ovako se izvodi:

Noge su ti lagano savijene tijekom izvođenja, a stopala su na petama. Ruke su sa strane tijela, glava leži, a trbuh napni prema dolje. Za bolju stabilnost možeš staviti ruke ispod stražnjice, čime se izbjegava savijenost leđa. Sada podigni okomito noge i počni raditi „škarice“, odnosno, zamahivati križajući jednu nogu preko druge. Također možeš raditi vježbu tako da noge držiš ravne, jednu pored druge, pa naizmjenično u zraku podižeš jednu, a spuštaš drugu. 

2. Klizni pregib nogu

Ova fitnes vježba najbolje djeluje na podu, ali može se izvoditi i u krevetu. Klizni pregib nogu djeluje na mišiće koljena i gluteusa.

A ovako se izvodi:

Lezi ravno na krevet i savij noge, pete su na krevetu. Ruke i šake su uz tijelo. Sada podigni kukove i povuci jednu ili obje noge naprijed. Drži glavu i ramena na krevetu. U ovoj vježbi gornji dio tijela i bedra čine liniju. Drži tijelo napeto i povuci pete natrag prema dnu. Ponovi vježbu nekoliko puta.

Trening kod kuće koji će te u 4 tjedna vratiti u formu Možda vas zanima 7 vježbi x 10 minuta dnevno i za četiri tjedna si u zavidnoj formi. Imamo i točan plan vježbanja Rubrika Life&style Life&style

3. Sklek

Doduše, sklekovi na krevetu zahtijevaju vježbu, ali nisu nemogući. Tako ćeš trenirati tricepse i prsne mišiće.

A ovako se izvodi:

U početnom položaju ruke su ti u visini prsa, noge ispružene iza tebe, a stopala na vrhovima prstiju. Noge, trup i glava čine ravnu liniju. Ali, budi oprezna: ruke ti nikada ne bi trebale biti potpuno ispružene.

Spusti tijelo tako da ti laktovi budu usmjereni prema van, a pritom zadrži napetost. Nosom bi trebala gotovo dotaknuti krevet, zatim pritisni natrag prema gore i ponovi vježbu nekoliko puta. Sav posao obavljaju ruke i gornji dio tijela. Ne zaboravi disati tijekom vježbe – udahni dok se spuštaš, izdahni dok guraš prema gore.

4. Bočno podizanje nogu

Ova jednostavna vježba trenira tetive i gluteuse.

A ovako se izvodi:

Lezi na desnu ili lijevu stranu i stavi gornju ruku ispred tijela, a drugu ruku savij ispod glave. U početnom položaju natkoljenica je ispružena na potkoljenici, a tijelo tvori ravnu liniju.

Sada, polako i bez zamaha, podigni noge pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na krevet. Drži nogu u tom položaju desetak sekundi pa pusti da ponovno potone. Kukovi i gornji dio tijela ne bi se trebali pomicati. Napravi ovu vježbu dvadesetak puta, a zatim promijeni stranu. 

Možda vas zanima Popiti pivo nakon vježbanja zvuči kontraproduktivno? Uopće nije, preporuča se! Rubrika Life&style Life&style

5. Plank

Plank trenira tvoj core. To znači da pogađa leđa, zdjelicu i trbušne mišiće. Također i tricepse, mišiće ramena i nogu. Stoga je plank pravi svestrani talent među fitness vježbama.

A ovako se izvodi:

Klasična izvedba počinje u ležećem položaju na trbuhu, s gornjim dijelom tijela oslonjenim na podlaktice. Laktovi su u visini ramena, podlaktice mogu ići paralelno jedna s drugom ili se sužavati tako da ti se ruke dodiruju. Noge dodiruju tlo samo prstima. Važno: tijelo mora ostati napeto. Trbuh i bokovi čine liniju s ramenima i nogama.

Photo: Shutterstock

Komentari 0