Life&style

U splitskoj pizzeriji je zovu 'pizza with an edge'. Mi bismo dodali i s puno karaktera

  • Split je ovoga ljeta postao bogatiji za jednu izvrsnu gurmansku oazu - pizzeriju sa sourdough pizzama za van
  • 'The Square Pizza Society' služi pizze kvadratnog oblika, a njihova je veličina opasno varljiva pa samo djeluju kao malen i lagan obrok
  • A osim što ovo preslatko mjesto u smaragdnim i crvenim tonovima radi prefine pizze, iz šarmantnog crvenog točionika u zidu teče popularni koktel!

Pizza nam je oduvijek bila ono jedno jelo koje nam ne bi dosadilo ni da ga jedemo baš svaki dan, a budući da nam se svakodnevno nudi sve više različitih vrsta, stilova i kombinacija, sve je teže stići do onog osjećaja da dva dana zaredom jedemo isto jelo. Baš zato uvijek rado tragamo za onima koje još uvijek nismo imali prilike degustirati, a potraga nas je ovoga put odvela u neobično tihu splitsku Zadarsku ulicu u kojoj se na broju 2 smjestila pizzerija što pizzama koje nudi opako budi nostalgiju. 

 | Autor: Maksim Bašić Maksim Bašić  | Autor: Maksim Bašić Maksim Bašić

Za razliku od brojnih pizzerija koje posljednjih godina u najvećem broju slučajeva nude pizzu romanu i napoletanu, pizzerija 'The Square Pizza Society' služi onu koja puno više podsjeća na pizzu iz kućne radinosti, barem kada je u pitanju vizualni dojam, jer je, za razliku od pizza kakve smo u djetinjstvu jeli doma, ova napravljena od sourdough tijesta, dok u nadjev idu samo vrhunske namirnice na koje također kao djeca baš i nismo bili naviknuli. 

 | Autor: Maksim Bašić Maksim Bašić  | Autor: Maksim Bašić Maksim Bašić

Možda vas zanima Glavna tema na našem rajskom otoku ovog je ljeta 'Viški cvit', slastičarnica kakvu su Višani priželjkivali desetljećima Rubrika Life&style Life&style

Uz to sve je i kvadratnog oblika zbog čega su joj i nadjenuli nadimak 'pizza with an edge', a mi bismo dodali da uz pomalo neočekivane kuteve, dolazi u paketu i s puno karaktera. Pomisao da je ovdje riječ o malenoj pizzi te samim time laganom obroku opasno je varljiva: tijesto debljinom i teksturom puno više podsjeća na focacciu ili sourdough kruh, a nadjeva definitivno ne nedostaje. 

 | Autor: Maksim Bašić Maksim Bašić  | Autor: Maksim Bašić Maksim Bašić

Kvadratna forma nije odlika samo pizze, već i interijera u kojemu se služi jer ovom malenom i šarmantnom pizzerijom dominiraju kvadratne smaragdno zelene pločice u kontrastu s crvenim detaljima kao što su stolice, zid prekriven limenkama umaka od rajčice ukrašenima logom pizzerije ili pak točionik koktela aperola spritza. 

 | Autor: Maksim Bašić Maksim Bašić  | Autor: Maksim Bašić Maksim Bašić

Iako je ideja vlasnika Ivana Marina bila da 'The Square Pizza Society' bude mjesto na kojem se primarno služe pizze za van, moramo priznati da interijer djeluje veoma moderno, prozračno i opuštajuće pa zasigurno nismo jedini koje privlači ideja o guštanju u pizzi dok se istovremeno gušta i u njemu. Mjesta u svakom slučaju ima dovoljno, a za koju se god opciju odlučili, odavde nitko neće otići razočaran

Možda vas zanima Viralni japanski taiyaki sladoled napokon je stigao u naše krajeve! Znamo gdje ga pronaći Rubrika Life&style Life&style
Photo: Maksim Bašić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    odlično