- U selu Brštanovo u okolici Splita otkrili smo pravu gastro bajku kojoj je jedina mana što nam je malo predaleko da bismo u njoj češće uživali
- Marko Kosović, vlasnik Farm housea, tamo nudi jedinstveno iskustvo večera pripremljenih od isključivo lokalnih organskih namirnica, a u njima se uživa pod vedrim nebom te u najšarmantnijem stakleniku
- Jela koja Marko kuha i servira rezultat su dogovora s klijentima, večere su dostupne u tri i pet slijedova, a uz to se nudi i opcija slikanja
U Brštanovu, selu koje je od Splita udaljeno tek pola sata vožnje, prošle se godine krenula razvijati posebna, čarobna i silno bajkovita priča. Inspiriran sličnim konceptima kakve se može vidjeti diljem Toskane te vođen željom da svojoj obitelji omogući kvalitetu života za koju vjeruje da ju samo selo može pružiti, rođeni Splićanin Marko Kosović odlučio je gradsku vrevu zamijeniti seoskom idilom života na vlastitoj farmi.
U ovaj pitoreskni kraj dovela ga je potraga za djelićem raja koji bi najbolje odgovarao njegovoj viziji, a četiri godine nakon što ga je pronašao zaživjela je jedinstvena gastro priča itekako vrijedna pažnje. Na ovoj veseloj farmi raste pedesetak voćki, od jabuka i smokvi do trešanja i višanja, tu je i Markov vlastiti vrt s brojnim sortama povrćama, a cijelim imanjem opušteno šeću ovce, koze, magarci i koke te, dakako, pokoji ljubimac koji nadgleda ovu idiličnu simbiozu.
Sve što uzgoji, Marko, inače po struci inženjer agronomije i zaštite okoliša, vlastitim rukama pretvara u najukusnije tradicionalne zalogaje, nudeći organiziranje večera za razne prigode svima koji su željni uživanja u potpuno drugačijim iskustvima od onih koje smo navikli susretati.
Jela koja Marko kuha i servira rezultat su dogovora s klijentima, a večere najčešće servira u tri slijeda - predjelo, glavno jelo i desert, iako nudi i fine dining opciju s pet slijedova. A što se točno tu može pojesti? Domaći sirevi i pršut, soparnik, riba, tradicionalna peka i autohtoni domaći kolači samo su maleni dio priče, a sva jela bazirana su na organski uzgojenim namirnicama, njegovim vlastitim te onima koje uzgajaju susjedni lokalni OPG-ovi.
Još prošle godine, dok su palete i bale sijena glumile stolove i stolice za blagovanje, Marko je sanjao o izgradnji staklenika koji bi cijelu priču podigao na jednu višu razinu, a ovoga su ljeta prvi gosti dobili priliku iskusiti kako ga je on to točno zamislio. Staklenik je, kao i sve ostalo, izgradio sam, uz pomoć obitelji i prijatelja, a rezultat je uistinu čarobno iskustvo u kakvom bismo rado uživali kad god nam se ukaže slobodan trenutak.
Svi oni koji su cijelom pričom očarani toliko da zauvijek žele imati jedan njen djelić, imaju priliku opustiti se slikajući uz nareske, vino i aperol te najslađe modele na četiri noge koji su uvijek spremni pozirati, s vremena na vrijeme znatiželjno zavirujući kako slika napreduje.
Iako nam se čini da cijeli koncept ne može biti idiličniji, pitoreskniji i čarobniji no što već je, uopće ne sumnjamo da će se u Markovoj kuhinji, osim prefinih jela, neprestano krčkati i neke nove ideje za koje je samo pitanje dana kada će zaživjeti. Jedna koja je već krenula s realizacijom je pretvaranje tri brodska kontejnera u jedinstvenu knjižnicu s više od 30.000 knjiga. Bit će složeni u obliku slova U i obloženi drvenim daskama, a sredina će biti natkrivena, stvarajući najslađu oazu za guštanje u dobrom štivu. A što je iduće na redu? Jedva čekamo otkriti!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.