- Dubrovnik je uvjerljivo jedna od naših najveličanstvenjih destinacija, a svi oni koji ga posjete, ali i oni što u njemu žive, složit će se da se uz sam Grad obavezno mora posjetiti i Elafite
- Svaki od otoka i otočića zavode svojim plažama i uvalama, kristalno čistim plavim morem i bogatom vegetacijom, a posebno su lijepa tri najveća i jedina naseljena elafitska otoka - Koločep kojeg domaći zovu Kalamota, Lopud i Šipan
- Ovaj posljednji, od davnih je dana bio poznat po svojim ljetnikovcima i skrovitim uvalama, a danas i po restoranu Bowa kojim su redovito oduševljeni svi koji ga posjete, uključujući i mnoge slavne osobe
Za Dubrovnik i njegov predivan akvatorij čulo je i mnoštvo onih koji Hrvatsku nikada nisu posjetili, ali su to, nakon što su vidjeli fotografije s nestvarno plavim morem i svim ostalim ljepotama što ga okružuju, definitivno poželjeli. Oni što su posjetili ovaj kraj, kao i oni što u njemu žive, složit će se da se uz sam Grad obavezno mora posjetiti i Lokrum, ali i Elafite, skupinu otoka smještenu zapadno od njega.
Čak i maleni otočići kao što su Jakljan, Olipa, Daksa, Sveti Andrija, Kosmeč, Tajan i Ruda zavode svojim plažama i uvalama, kristalno čistim plavim morem i bogatom vegetacijom što raste oko njega, a posebno su lijepa tri najveća i jedina naseljena elafitska otoka - Koločep kojeg domaći zovu Kalamota, Lopud i Šipan. Ovaj posljednji, ujedno i najveći od svih spomenutih, od davnina je bio posebno cijenjen, a o čemu najbolje govore čak 42 stara ljetnikovca i 34 crkve, svjedočeći da je upravo on bio omiljena ladanjska oaza dubrovačke vlastele.
A baš kao što je nekoć bio poznat po svojim ljetnikovcima i skrovitim uvalama, danas je poznat i po restoranu Bowa, smještenome u uvali Vrbova, kojim su posjetitelji oduševljeni, uključujući i mnoge slavne osobe. Prije nekoliko ga tjedana nije zaobišao ni Edward Norton koji je gostovao na Ponta Lopud festivalu, a David Beckham se prošle godine, osim što je degustirao morske specijalitete, tamo okušao i u lovu na tune, ponosno se slikavši s ulovom.
Što se gastronomskog aspekta tiče, restoran je to koji redovito prednost daje korištenju lokalnih, organskih sastojaka, podupirući lokalne poljoprivrednike i ribare uz minimaliziranje utjecaja na okoliš, a na meniju se svakodnevno može pronaći vrhunsku svježu ribu, malostonske kamenice, ručno ubrano povrće, voće iz vlastitog vrta i domaće šipansko maslinovo ulje, ali i prefine slastice poput cheesecakea od jabuka ili čokoladne torte od rogača.
U ukusnim se zalogajima uživati može na natkrivenom dijelu tik uz more, ali i u jednoj od Cabana, šarmantnih kućica što lebde nam morem, i koje nude posebno i puno intimnije iskustvo. Kako bismo bili sigurni da ćemo uloviti svoje mjesto, preporuča se rezervacija stola, a Cabane je moguće rezervirati sve od 25. lipnja do 10. rujna, svakodnevno od 11 do 18 sati. Kako je iskustvo uživanja u njoj nešto doista posebno, i cijena im je nešto viša pa tako rezervacija za 4 osobe iznosi 850 eura te uključuje 3 slijeda za četiri osobe, bez pića.
Na samoj kamenoj obali uz restoran smješteno je i nekoliko ležaljki u kojima se može uživati nakon obroka, a za koji se god 'smještaj', obrok ili iskustvo odlučili, jedno je sigurno, u ovom će djeliću raja punim plućima uživati svi oni što znaju cijeniti hedonizam koji se ovdje nudi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.