Life&style
Restoran Korak

11 Michelinovu zvijezdicu u Hrvatskoj dobio je restoran u Jastrebarskom. Još jedan razlog da posjetimo Korak

  • Odlična vijest za hrvatsku gastronomiju: Michelin, globalno najznačajniji i najprestižniji gastronomski vodič, dodijelio prestižnu Michelinovu zvjezdicu još jednom hrvatskom restoranu
  • Riječ je o restoranu 'Korak' u Jastrebarskom, koji se od jučer može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom
  • Sada se broj objekata s tim prestižnim priznanjem u Hrvatskoj popeo na 11

Nije mala, ali niti jednostavna stvar dobiti Michelinovu zvjezdicu. Ta prestižna nagrada rezultat je tajnih posjeta restoranima profesionalnih i strogih Michelinovih ocijenjivača, najznačajnijeg i najuglednijeg vodiča za restorane u svijetu, na čijim se stranicama nalazi lista za Hrvatsku.

 | Autor:

 | Autor:  | Autor:

Sada slavna zvjezdica krasi i 'Korak', vrhunski restoran koji se nalazi u sklopu obiteljske vinarije u okolici Plešivice, poznatoj vinskoj regiji koju često nazivaju i 'Hrvatski Champagne'. Prvi fine dining restoran u regiji projekt je mladog i izuzetno perspektivnog chefa Bernarda Koraka. Misija kuhara u 'Koraku' je povezati lokalne proizvođače, gastronomsku baštinu i prirodni okoliš. Direktna refleksija njegova rada ocrtava se na stvaranju mreže uzgajivača, lovaca, sakupljača bilja i gljiva, sve kako bi lokalna zajednica ojačala i vratila se zdravom uzgoju namirnica kakve možemo naći na Bernardovim tanjurima.Nepisano pravilo kuhara je: „Ako nije sezona za neku namirnicu, te namirnice nema na stolu.“

 | Autor:  | Autor:

Kulinarski doživljaj u 'Koraku' obuhvaća skladan spoj čistih, preciznih okusa i vizualno privlačne estetike. Međuigra tekstura i osebujni gastronomski identitet restorana stvaraju iskustvo jedinstveno poput otiska prsta.

Kuharski početci Chefa Bernarda Koraka vezani su za fine dining restoran 'Dubravkin put' u Zagrebu, i to uz renomiranu cheficu Prisku Thuring. Tu je proveo gotovo dvije godine pa je, premda samouk kao kuhar, vrlo brzo pokazao veliku ambiciju i napredak. Željan daljnje edukacije odlazi u slavnu slovensku 'Hišu Franko' isprva na staž, ali već nakon mjesec dana chefica Ana Roš nudi mu stalan posao. Ana Roš, najbolja ženska kuharica svijeta za 2017. godinu, i vlasnica restorana s Michelin zvijezdicama ostavlja dubok trag na njegovu buduću karijeru. Vrlo brzo postaje njen sous-chef, te u razdoblju kada je restoran zimi zatvoren odlazi na tri mjeseca rada u tada najbolji restoran svijeta, 'Osteriju Francescanu' kod chefa Massima Botture.

Chef restorana Korak, Bernard Korak | Autor: Restoran Korak Restoran Korak Foto: restoran Korak, chef restorana Korak, Bernard Korak

Nakon određenog vremena odlučuje vratiti se kući i u sklopu obiteljske vinarije otvoriti restoran toliko potreban lokalnoj zajednici. Njegova jela oduševljavaju i nude novu, uzbudljivu i intrigantnu priču o suživotu prirode, lokalnih namirnica i obitelji. Fine dining meni chefa Bernarda od pet ili osam slijedova inspiriran je Plešivičkim krajem, dijelom kontinentalne Hrvatske gdje se planine susreću s brežuljcima okupiranim vinogradima s prekrasno bogatom paletom sastojaka; poput sirovog svježeg kravljeg mlijeka iz susjedstva od kojeg se proizvode svježi sirevi, skuta za tortelline i kiselo vrhnje za ručno tučeni putar, zatim samoniklo bilje pronađeno i ubrano na imanju neposredno prije usluge, svježe ulovljene pastrve iz ribogojilišta na izvoru potoka ili smuđ iz Crne Mlake, te ostali divlji okusi Plešivice...

Restoran Solo Per Due Možda vas zanima Najmanji restoran na svijetu ekstravagantni je hedonistički raj za samo dva gosta Rubrika Life&style Life&style

Tako se 'Korak' pridružio 'Pelegriniju' (Šibenik), '360º' (Dubrovnik), 'Monteu' (Rovinj), 'Noelu' (Zagreb), 'Dragi di Lovrana' (Lovran), 'Boškincu' (Novalja), 'LD Restaurantu' (Korčula), 'Nebu' (Rijeka), 'Alfredu Kelleru' (Mali Lošinj) te 'Agli Amici' (Rovinj), koji su svi uspješno zadržali svoje zvjezdice iz prošlog vodiča.

U novom Michelinovom vodiču za Hrvatsku restorani 'Zinfandel's' (Zagreb) i 'Konoba Mate' (Korčula) uspješno su zadržali svoju MICHELIN zelenu zvjezdicu, dok je restoran 'Korak' uz prestižnu Michelinovu zvjezdicu dobio i ovo priznanje koje se dodjeljuje restoranima posvećenim održivoj i ekološki prihvatljivoj gastronomiji.

 | Autor:  | Autor:

Osim ovih priznanja, MICHELIN je dodao još tri restorana na Bib Gourmand listu, čime je ukupan broj restorana u Hrvatskoj s tim priznanjem 14. Oznaka Bib Gourmand dodjeljuje se restoranima koji nude kvalitetne jelovnike po pristupačnim cijenama.

Možda vas zanima Gastro oaza na najmanjem naseljenom otočiću u Jadranu. Dobrodošli u Lazaret i na Lazaret Rubrika Life&style Life&style
Photo: None

Komentari 0