Life&style
Restoran Solo Per Due

Najmanji restoran na svijetu ekstravagantni je hedonistički raj za samo dva gosta

  • 'Solo Per Due' ('Samo za dvoje' u prijevodu) definitivno nije običan restoran, i to ne jedino zbog svoje veličine
  • Tu su vatromet, romantične svijeće, srebrno zvono za pozivanje konobara, posebno kreirana jela – i samo jedan elegantno postavljen stol za dvoje
  • To je ekstravagantno mjesto gdje ekskluzivni obrok za dvoje košta više od 500 eura, a šampanjac, vrhunska vina i cvjetni ukrasi dodatno se naplaćuju, dok gosti imaju pogled na starorimsku vilu

Vlasnici restorana Solo Per Due tvrde da je to najmanji fine-dining restoran, i to ne samo u Italiji, nego i na svijetu. Idealno je mjesto za romantične obroke, otvoreno je tijekom cijele godine za ručak i večeru, ali nema jelovnik. Poslužena hrana je prilagođena ukusu i željama klijenata.

Sićušna blagovaonica od nekih 47 kvadratnih metara dio je ruralne kamene vile iz 20. stoljeća koja se nalazi u blizini sela Vacone, sjeverno od Rima.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Solo Per Due

Pravilo privatnosti, diskretnosti i tajnosti

Premda se restoran naširoko reklamira i recenzira, a njegova lokacija je poznata, dosta je toga u vezi restorana obavijeno velom tajne. Naime, rezervacije se moraju izvršiti telefonom, u večernjim satima, te se potvrditi 10 dana prije događaja. Pojedinosti o prilagođenom obroku definiraju se u trenutku potvrde.

Možda vas zanima Prepusti se čudesnim okusima Tian am Meer restorana u mediteranskoj oazi Resorta Punta Skala Rubrika Life&style Life&style

Postoje stroga pravila. Posjetitelji ne mogu ući u restoran kad žele da pogledaju unutra prije nego što naprave rezervaciju. Obrok se ne može otkazati u zadnji tren. Gosti su dužni doći u određeno vrijeme dogovoreno s vlasnicima koji pripremaju i poslužuju vrhunsku hranu. Vrijeme dolaska je ključno. Gosti moraju nazvati kada su na putu, 30 minuta prije dolaska, a ne smiju stići prerano jer će u protivnom naći zatvoren ulaz i neće biti nikoga da ih dočeka.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Solo Per Due  | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Solo Per Due

Restoran je rezerviran mjesecima unaprijed zbog svoje male veličine. Cijena nije za svakoga - obrok košta oko 500 eura za dvoje.

Vlasnici, tim od tri lokalna poduzetnika koji već 33 godine vode Solo Per Due, odbijaju otkriti svoja imena osim ako kod njih ne rezerviraš jelo. To jamči potpunu diskreciju i pojačava tajanstvenu privlačnost mjesta, kažu.

„Ovo nije restoran – mi nudimo jedinstveno, intimno iskustvo koje je u srži naše desetljećima duge reputacije. Dakle, ne radi se o nama ili o tome tko smo - mi smo u sjeni. Sve je podređeno gostima”, tvrdi jedan od vlasnika koji se potpisuje kao 'Mr. Remo'.

Konobar je uvijek tamo, ali skriven od pogleda osim ako ga gosti ne pozovu, a sve kako ne bi djelovao nametljivo. Gosti ga pozivaju s pomoću malog srebrnog zvončića.

Blagovaonica po mjeri

Lokacija je nevjerojatna. Solo Per Due okružen je egzotičnim vrtom s različitim vrstama palmi iz cijeloga svijeta, s pogledom na arheološko nalazište. Ljetnikovac se nalazi na imanju na kojem su ruševine antičke rimske vile, a koje gosti mogu posjetiti. Sa svojim raznobojnim podovima od mozaika i kamenim stupovima, navodno je pripadao antičkom pjesniku Horaciju.  | Autor: TripAdvisor TripAdvisor Foto: Tripadvisor, restoran Solo Per Due

Na dan obroka ulaz i vrt su ukrašeni svijećama u znak dobrodošlice gostima. Nakon što je rezervacija potvrđena, gosti odabiru jelovnik s više sljedova, bilo da se radi o ribi ili mesu, desertu, vinima, a biraju i pozadinsku glazbu pa čak i cvjetne ukrase. Na licu mjesta priprema se isključivo sezonska, talijanska hrana, sljubljena s vrhunskim vinom.

To nije mjesto za poslovne sastanke. Ljubavnici i supružnici hrle u Solo Per Due kako bi proslavili godišnjice, rođendane ili prosidbu. Ambijent je sanjiv, bajkovit. Večere su uz svijeće, svjetla su ugašena. To je talijanska hrana s nouvelle cuisine spinom. Ravioli u obliku srca, kamenice, škampi, carpaccio od mesa i tiramisu sa srcima od bijele čokolade nalaze se među otmjenim jelima koja naručuju klijenti.

 | Autor: TripAdvisor TripAdvisor Foto: Tripadvisor, restoran Solo Per Due  | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Solo Per Due

Romantično uređenje blagovaonice ima glamurozan dojam, s klasičnom crvenom paletom, crvenim i zlatnim stolnjakom i srebrnim priborom za jelo. Blagovaonica je opremljena starim grafikama, bistama povijesnih osoba, vinskim bocama, ogledalima u raskošnim zlatnim okvirima, a cvijeće je posvuda: na stolicama, namještaju i stolu. Tu su klavir i kameni kamin od poda do stropa, antikni namještaj te dvije raskošne crvene sofe za opuštanje prije večere uz aperitiv ili poslije uz piće prije odlaska.

 | Autor: TripAdvisor TripAdvisor Foto: Tripadvisor, restoran Solo Per Due

Tijekom ljeta gosti se mogu odlučiti za obrok na otvorenom, uživajući u krajoliku maslinika i dolina prošaranih vinogradima dok sjede ispod pergole u sjeni vinove loze. Tu su i ekstravagantne dodatne usluge. Na zahtjev se može organizirati privatni vozač koji će pokupiti goste, a u vrtu je moguće prirediti vatromet. Za one koji žele prenoćiti, vlasnici će rado savjetovati mogućnosti smještaja u blizini.

Možda vas zanima Na bajkovitom otočiću pokraj Cavtata otvara se prestižni restoran i bar, sprema se spektakularan program Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @lela.design
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super