Life&style

Gastro oaza na najmanjem naseljenom otočiću u Jadranu. Dobrodošli u Lazaret i na Lazaret

  • Otočić Ošljak pokraj Zadra krije oazu u kojoj se gastronomske delicije sljubljuju ne samo s dobrim vinima već i mediretanskom prirodom u punom sjaju
  • Restoran Lazaret stoga je savršeno mjesto gdje će naše nepce uživati, a mi dobiti priliku da upoznamo najmanji naseljeni otok na Jadranu
  • Arhitektura restorana koja se prelijeva iz rustikalne u suvremenu nadahnuta je Mediteranom što se očituje i izboru materijala, ali i boja
  • Pročitaj također: Na bajkovitom otočiću pokraj Cavtata otvara se prestižni restoran i bar, sprema se spektakularan program

Mnogima nepoznat, mali otočić Ošljak nadomak Zadru krije bogatu povijest koja seže u 6. stoljeće od kada datira impresivna, lijepo očuvana crkva sv. Marije. Ime Lazaret, kako ga naziva lokalno stanovništvo dobio je u 17. stoljeću kada je služio kao karantena za zadarsko područje, a to ime i danas kolokvijalno nosi. Upravo ono poslužilo je kao inspiracija i za ime savršenog mjesta za uživanje i punjenje baterija, restorana Lazaret.

 | Autor: Foto: John Pavlish i Lovre Peraić

Priča o nastanku ovog restorana također je inspirativna. Naime, iza cijelog projekta stoje četiri prijatelja, odlučna u namjeri da ovo mjesto pretvore u hedonističku oazu koja će ugađati osjetilima i razmaziti one koji ga posjete. 

Okužena borovom šumom koja svojim hladom štiti od ljetnih vrućina, čempresima, hrastom crnikom, maslinama i mediteranskom makijom, sama lokacija restorana pravi je rajski kutak, a projekt je osmišljen i dizajniran s ciljem jednostavnog i iskonskog života otočana sa svojim gostima.

 | Autor:

Arhitektura koja se prelijeva iz rustikalne u suvremenu savršeno je uklopljena u postojeći krajolik, a nadahnuta Mediteranom što se očituje i izboru materijala, ali i boja. Zanimljivo je napomenuti da iza ideje o uređenju stoje upravo vlasnici Lazareta, Hrvoje Peša, Mladen Matak, Kristijan Rimanić i Frano Sladović, a dizajnom su htjeli postići ideal ekološki osviještenog luksuza, koji prihvaća tradiciju Mediterana i prekrasnu prirodu koja ga okružuje. Upute za uređenje kuhinje dala je osoba koja će u njoj najviše i boraviti, chef Vladimir Baždarić.

 | Autor: Foto: John Pavlish i Lovre Peraić

Elegantnim interijerom dominira šank, obložen pločicama u mediteranskom stilu koje se nastavljaju duž cijelog prostora, a udoban namještaj kao da poziva na dugotrajno i opušteno uživanje u gastronomskim specijalitetima i vrhunskoj kapljici. Zemljane boje, osvježene prozračnom bjelinom, tipične su za mediteranski stil u uređenju interijera, a izbor rasvjetnih tijela na mornarskoj užadi nimalo ne čudi, obzirom da su od četiri partnera i vlasnika Lazareta trojica kapetani duge plovidbe.

 | Autor: John Pavlish i Lovre Peraić John Pavlish i Lovre Peraić Foto: John Pavlish i Lovre Peraić

 | Autor: Foto: John Pavlish i Lovre Peraić

Ipak, fokus je na terasi koja je gotovo pa sinonim za uživanje. Uronjena u mediteransko zelenilo, terasa restorana Lazaret svojom jednostavnošću ne skreće pažnju ni s dojmljive gastro ponude, ni s umirujuće prirode koja je okružuje, a ni s pogleda na more koji oduzima dah pogotovo u suton.

Show cooking BBQ u restoranu OXBO Možda vas zanima OXBO otvara šarmantnu ljetnu terasu i sprema prave poslastice za ljubitelje vrhunskog roštilja Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Foto: John Pavlish i Lovre Peraić

Lijepa priča o prijateljstvu i istinskim vrijednostima utjelovljena je na ovom magičnom mjestu. Udaljen samo kratku vožnju brodom od urbane sredine, restoran Lazaret na otoku Ošljaku predstavlja  upravo ono što nam je danas svima prijeko potrebno, uživanje u malim stvarima, ukusnoj hrani, dobrom vinu i ugodnom društvu.

 | Autor: Foto: John Pavlish i Lovre Peraić

Photo: John Pavlish i Lovre Peraić

Komentari 0