- Tik uz najdublju bračku luku i pogled na kristalno plavo more smjestila se Conte Patisserie, slastičarnica u kojoj se jedu najbolje slastice na otoku, vjerojatno među najboljima i u cijeloj Dalmaciji
- Iako Conte postoji još od 1979., kroz posljednjih je 7 godina postao sinonim za vrhunsku kvalitetu slastica i sladoleda zahvaljujući mladom i talentiranom slastičaru Đoniju Marineliću
- Iako nude najraznovrsnije slastice, ovdje se, kaže mi, mora probati Cheesecake s karameliziranim smokvama, prženim bademima i domaćom skutom te mono-porcije s kojima su nedavno proširili ponudu i koje su se pokazale kao apsolutni hit
Kako opisati Milnu nekome tko Brač nikada nije posjetio? Duše ovog pitoresknog mjestašca uz more i od mora žive više od četiri stoljeća, okruženi neizmjernom ljepotom Dalmacije. Smještena na zapadnoj strani otoka, ova je oaza mira i tišine bila sigurna luka pomorcima još u vremenu u kojem se Dioklecijanova palača tek gradila, a i danas slovi za jedan od najljepših primjera baroknog urbanizma na dalmatinskoj obali.
Nekad najvažniju bračku luku, zaštićenu od svih vjetrova i razvijenu oko kaštela kojeg je sagradila obitelj Cerinić, i danas krasi jedan od najljepših pogleda na kristalno plavo more, autohtono raslinje koje opija kako svojim vizurama tako i mirisima koji lebde zrakom i na vrata Splita dokle pogled seže. Osim po svojoj bogatoj povijesti i pitoresknoj arhitekturi, Milna je poznata i kao mjesto u kojem se jedu najbolje slastice na otoku, a moguće i u cijeloj Dalmaciji.
Smještena u prizemlju kuće Conte Albertia koja je zbog svoje veličine nekoć bila znana i kao Palača Conte, a koju je u prvoj polovici 19. stoljeća izgradio i kao otkupnu stanicu koristio istoimeni talijanski grof, nalazi se slastičarnica Conte Patisserie. Ovdje je još od 1979. postojao istoimeni kafić koji je tijekom posljednjih 7 godina postao sinonim za vrhunsku kvalitetu slastica i sladoleda, a sve zahvaljujući mladom i talentiranom slastičaru Đoniju Marineliću koji je svojom kreativnošću i umijećem stvorio prepoznatljiv brend na otoku.
Da je kulinarstvo njegov put, znao je, kaže, još od najranijih dana pa je tako odmah po završetku srednje škole počeo raditi u obiteljskoj slastičarnici. Svjestan koliko je važno stvoriti svoj stil i prepoznatljiv način rada zahvaljujući kojemu će ljudi znati prepoznati njegov proizvod, Đoni je godinama upijao tajne zanata i usavršavao svoje vještine. "Najvažnije je postići sklad i smisao u svakoj slastici. Slastice su kruna kulinarstva i zato uživam radeći taj posao, budući da u svojoj kuhinji mogu pokazati svu svoju kreativnost i umijeće", iskren je.
A pokazuje ju kroz uistinu raskošnu ponudu najraznovrsnijih slastica. Ima tu raznih vrsta torti, tartova, voćnih kolača te različitih varijacija cheesecakeova, a kao posebno zanimljive i od mnogih obožavane ističe njihov poznati Cheesecake s karameliziranim smokvama, prženim bademima i domaćom skutom, Šuškavu beze roladu sa svježim jagodama, Kinder bueno, Ledeni vjetar te Coux s lješnjak pralinom.
Novost u ponudi su mono-porcije - 100% Pistacio, Ferrero Rocher, Snickers i Mr. Lješnjak koje su se pokazale kao apsolutni hit, a ovog će ljeta, otkriva mi, osim kolača i sladoleda u ponudi imati i talijanske panini sendviče u domaćim focacciama i ciabattama s vrhunskim talijanskim delicijama. U budućnosti bi, priznaje, volio proširiti svoj tim te poslovati i na drugim lokacijama svog otoka. Možda je prikladnije reći da bi volio proširiti obitelj, budući, kaže, suradnike uvijek pažljivo biraju i s vremenom su doista prerasli u pravu malu obitelj. Upravo njih, sve dugogodišnje djelatnice, smatra najvrjednijim doprinosom uspjehu cijele priče i beskrajno im je, kaže, zahvalan, a sve one koji još uvijek nisu imali tu čast, poziva da dođu u Milnu i zavire u čaroliju njihove ventrine.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.