Life&style

Svi znamo za valunge, ali žene u menopauzi nisu spremne na ove stvari, tvrde stručnjaci

  • S menopauzom dolaze i mnoge promjene 
  • Doktorica Hedieh Asadi otkriva s čime sve žene trebaju računati u menopauzi
  • I ne – nije riječ samo o napadajima vrućine (valunzima) 

Menopauza obično počinje u razdoblju između 45. i 55. godine života. Znakovi za već postojeću menopauzu su, tvrdi dr. Asadi, osnivačica „DeoDoc“, prvenstveno tjelesne promjene. Čak 50 do 75 posto žena u menopauzi pate od vazomotiričkih smetnji poput napadaja vrućine, znojenja i lupanja srca. 

Možda vas zanima 11 razloga zašto tvoja menstruacija odjednom traje duže nego što si navikla Rubrika Life&style Life&style

Međutim, ono što mnoge ne znaju: u ovom životnom razdoblju također nisu rijetkost i smetnje spavanja, noćno znojenje, depresija, poteškoće pri koncentraciji, promjene raspoloženja, suha stidnica, nadraženost ili osjetljivost vulve te bolovi i znojenje kod seksa. 

Medicinsko objašnjenje 

„Na temelju mog iskustva, mnoge žene znaju da je menopauza povezana s napadajima vrućine te završetkom menstruacije. Simptome poput depresije, promjene raspoloženja, vaginalne suhoće i nadraženost, mnoge žene ne prepoznaju kao simptome menopauze“, kaže dr. Asadi. Medicinsko objašnjenje za posljedice na stidnici i stidnim usnama: na temelju smanjenja razine estrogena u menopauzi je sluznica u vagini tanja, a manja je i količina kolagena i elastina. Tako dolazi do suhoće i nadraženosti. 

Što se može napraviti protiv toga? U prvoj liniji njegovati kožu vaginalnog područja te je zaštititi (npr. posebnim uljima). To smiruje i opskrbljuje kožu vlagom. 

Možda vas zanima Prva menstruacija može otkriti koliko ćeš dugo živjeti Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0