Life&style

Prva menstruacija može otkriti koliko ćeš dugo živjeti

Istraživanje američkog sveučilišta pokazalo je da što kasnije nastupi prva mjesečnica, ali i menopauza, to je veća vjerojatnost da ćeš doživjeti više od 90 godina…

Naime, to je rezultat istraživanja američkog Sveučilišta Kalifornija. Sakupljali su te analizirali podatke u vremenskom razdoblju od 20 godina - i to od više od 16.000 žena! 

Kasnija menopauza povećava očekivani životni vijek 

Postoje tri odlučujuća faktora koja utječu na vjerojatnost da ćeš živjeti duže od 90 godina. Menstruacija koja nastupi u kasnijoj dobi, kasnija menopauza te barem 40 plodnih godina – potom ćeš živjeti dulje. Za to postoje različiti razlozi. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kasnija menstruacija – smanjeni rizik od bolesti 

Žene koje sa 12 godina ili kasnije dobiju prvu menstruaciju imaju veću šansu proslaviti 90. rođendan – za razliku od žena koje su ranije dobile prvu mjesečnicu. Naime, kasnija menstruacija povezana je s manje zdravstvenih problema, smanjuje se vjerojatnost od srčanih oboljenja te je manji rizik od karcinoma. 

Pušenje vodi do ranije menopauze 

Žene kod kojih menopauza nastupi kasnije, općenito su zdravije te (na primjer) manje puše, otkrilo je ovo istraživanje. To također djeluje na životnu dob. Pušenje je često razlog da menopauza ranije počne – jer pušenje može oštetiti jajnike i krvožilni sustav. 

40 godina plodnosti povećava životnu dob 

Kod žena koje su imale menstruaciju u prosjeku 40 godina – za razliku od onih koje su imale 33 godine – životni vijek trajao je u 13 posto slučajeva duže, pokazalo je ovo istraživanje. Početak menopauze može se „odgoditi“ zdravim načinom života i sportom. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0