Life&style

Obrati pozornost na njih: 4 znaka koja mogu detektirati preuranjenu menopauzu

  • Menopauza nastupa kod nekih žena puno prije nego što je to očekivano
  • Međutim, ne primijete odmah sve žene o čemu se zapravo radi
  • Ovo su znakovi s pomoću kojih ćeš prepoznati jesi li već pogođena

Žene ulaze u menopauzu u prosjeku od 51. godine pa nadalje. To znači da neke pogodi prije, a neke kasnije. Spadaš li među one kod kojih je menopauza počela jako rano, to možeš vrlo lako sama otkriti. Ovi znakovi ukazuju na ranu menopauzu…

1. Neredovita menstruacija

Neredoviti menstrualni ciklus često je znak da nešto nije u redu ili se mijenja. Tipično za početak menopauze jest činjenica da menstruacija počinje malo prerano, a onda odjednom izostane. Promatraj se, prati što se događa, a možeš onda i popričati s liječnikom jesu li možda za to odgovorni neki drugi faktori.

Možda vas zanima 6 razloga da mjesečnica kasni - a nije trudnoća Rubrika Life&style Life&style

2. Valovi vrućine

Iznenadna vrućina je vjerojatno najpoznatiji simptom početka menopauze. Neke žene imaju „valunge“ jednom dnevno, a neke znatno češće. Međutim, vrućina i znojenje nisu naporni samo tijekom dana – i noću ometaju san. Postoje razni trikovi kako se mogu izbjeći, ali najbolje je o tome savjetovati se sa svojim ginekologom.

3. Suhoća stidnice

Estrogen je također odgovoran za zdravu floru intimnog područja. Kad padne razina hormona, moguće je da ćeš patiti od suhoće stidnice. To spada među osam najčešćih razloga za bolan seks. Pomozi si s lubrikantom te svakako planiraj dugačku predigru.

4. Promjene raspoloženja

Još jedan znak da započinje menopauza su promjene raspoloženja. Naime, raspoloženje se može tijekom dana promijeniti više puta – i to jako i naglo. Budi svjesna toga te upozori dobre prijatelje i kolege – ako znaju o čemu je riječ, lakše će se i oni nositi s tobom.

Možda vas zanima Kasni ti mjesečnica, a nisi trudna - možda je uzrok jedan od ovih 8 razloga Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0