Life&style

Postoji prilično pouzdan pokazatelj kada će žena ući u menopauzu i koliko će dugo biti plodna

  • Planiranje djece znak je da je ljubavni odnos kreće na jednu novu, zreliju razinu, a obzir treba uzeti određene faktore
  • Naime, optimalna plodnost kod žena ovisi o tome kada su njihove mame ušle u menopauzu 
  • Ranije nastupanje menopauze kod majki znači i ranije opadanje plodnosti kod kćerki, ali ipak u obzir treba uzeti i druge okolnosti

Djeca su kruna ljubavnog odnosa i nešto što unosi značajne životne promjene. Mnogi stoga pomno planiraju ovaj važan korak, a stručnjaci kažu, kako bi pri tom u obzir trebali uzeti i biološki sat svoje mame. Naime, istraživanje objavljeno u publikaciji Human Reproduction pokazuje da se opadanje plodnosti kod žene može predvidjeti ako se u obzir uzme menstrualni ciklus njezine mame. 

 | Autor:

Možda vas zanima Otkrili su u kojoj dobi žene dobivaju inteligentnu djecu, a u kojoj su im djeca sklona pretilosti Rubrika Life&style Life&style

Švedski znanstvenici podijeli su žene u tri skupine na temelju toga kada je kod njihovih majki nastupila menopauza. Zatim su procjenjivali sposobnost začeća kod svake ispitanice mjerenjem određene vrste hormona u krvi te brojanjem antralnih folikula, staničnih nakupina u jajnicima čiji broj predstavlja veoma pouzdan test ovarijalne rezerve. U istraživanju, obje mjere su pokazale da je plodnost brže opadala kod ispitanica čije su majke doživjele menopauzu prije 45. godine života u odnosu na ispitanice čije su mame u menopauzu ušle nakon 55 godine života. 

Prema ovome, kod žena čije su mame ušle u menopauzu prije 45., optimalna sposobnost začeća narušit će se ranije, a ranije će uslijediti i sam ulazak u menopauzu. 

Možda vas zanima Znanstvenici tvrde - najuspješnija djeca imaju roditelje koji rade sljedećih 5 stvari Rubrika Life&style Life&style

''Oduvijek smo bili svjesni da postoji veza između majki i kćerki s obzirom na vrijeme nastupanja menopauze, međutim ova veza ne može se opisati crno-bijelom'', izjavila za Women's Health Cynthia A. Stuenkel, klinička profesorica na sveučilištu u Kaliforniji te dodala kako postoje dodatni faktori koji mogu utjecati na biološki sat. 

 | Autor:

Naime, ranijem odlasku u menopauzu mogu doprinijeti faktori poput bolesti štitnjače, zračenja i srčanih bolesti odnosno hipertenzije, dijabetesa tipa 1 te povišene glukoze u krvi. 

Uzimanje u obzir biološkog sata tvoje mame, potvrdila su i istraživanja, može biti smjernica. Međutim ukoliko ozbiljno planiraš trudnoću najbolje je u ginekološkoj situaciji  testirati rad jajnika s obzirom na dob te uključujući u obzir obiteljsku anamnezu i općenito zdravstveno stanje tijela. Specijalisti iz područja ginekologije uz pomoć hormonskih nalaza te ultrazvučnog pregleda mogu pouzdano procijeniti koliko vremena je ostalo do menopauze. 

POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": CVIJEĆE I TORTA
 

Photo: Caleb George/Unsplash

Komentari 0