Life&style

Otkrili su u kojoj dobi žene dobivaju inteligentnu djecu, a u kojoj su im djeca sklona pretilosti

  • Sigurno je da mnogo faktora utječe na rođenje djeteta – a vrlo bitan je dob roditelja
  • Međutim, utječe li dob majke u trenutku rođenja doista na inteligenciju djeteta
  • Da – tvrde rezultati nedavno provedenog britanskog istraživanja 

Osobito se žene u sredini ili krajem dvadesetih godina osjećaju pod pritiskom – jer njihov krug prijatelja ili rodbina smatraju da je trudnoća u toj dobi gotovo pa obavezna stvar. Ali, kad bi pogledali rezultate istraživanja (koji su objavljeni u „Journal of Biodemography and Social Biology“) mogle bi se fino opustiti – i to iz jednog određenog razloga. 

via GIPHY

Istraživanje 

Znanstvenici sa London School of Economics istraživali su podatke od 18.000 britanske djece, odnosno koliko je dob majke u trenutku rođenja utjecao na razvoj djeteta. 

Možda vas zanima 'Ništa čega bih se trebala sramiti!': Majka troje djece slavi svoje tijelo na Instagramu Rubrika Life&style Life&style

Rezultat: djeca od majki koje su prvo dijete dobile sredinom tridesetih godina su inteligentnija od djece majki koje su rodile u dvadesetima. Zašto je to tako, objašnjavaju znanstvenici na sljedeći način: majke, koje su prvo dijete dobile u tridesetima, nalaze se usred života, uglavnom su već obrazovane te imaju veća primanja. Osim toga su često u čvrstim vezama te su planirale trudnoću. S tim pretpostavkama mogu djetetu pružiti čvrstu strukturu, ali mogu uložiti i novac za posebne potrebe te podržati dijete u njegovim hobijima. 

via GIPHY

Majke u 40-tima

Majke u četrdesetima, kako tvrde znanstvenici, duže doje svoju djecu te im češće čitaju. Doduše, djeca tih majki su sklonija pretilosti – jer se starije majke rjeđe igraju s djecom, tvrde znanstvenici. 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0