Life&style

Svakodnevno ispijanje čaja može biti i loše po zdravlje. Znaš li na što trebaš pripaziti?

  • S dolaskom hladnijih dana povećava se konzumacija toplih napitaka, posebice čaja budući da je poznat po svojim ljekovitim svojstvima
  • Ipak, svakodnevno ispijanje većih količina čaja može uzrokovati niz zdravstvenih tegoba  i nepovoljno utjecati na tvoje zdravlje
  • Konzumacija valja biti umjerena, a u nastavku otkrij na što trebaš obratiti pozornost kako bi nesmetano mogla uživati u omiljenom napitku

Nema ništa ugodnije od fine šalice čaja u rana jesenja jutra ili nakon napornog radnog dana u ove hladne dane.Svakodnevno ispijanje čaja sa sobom nosi niz pozitivnih učinaka. Tako su mnoga dosadašnja ispitivanja pokazala kako redovito pijenje čaja pomaže u sprečavanju šećerne bolesti, raka, bolesti srca i demencije, a učinkovit je borac protiv viška kilograma. Također, pomaže u održavanju mladenačkog izgleda i dobrog raspoloženja. Ipak, pretjerana konzumacija čaja može stvoriti kontra učinak i dovesti do pogoršanja zdravlja. No, ne trebaš odmah paničariti i u potpunosti se odreći svog omiljenog napitka budući da se dobiveni rezultati odnose na osobe koje dnevno unose velike koncentracije zaslađenog čaja. Kao i u mnogim stvarima u životu, tako i u konzumaciji čaja valja biti umjeren.

Možda vas zanima Evo što se sve događa s tvojim tijelom kad piješ čaj Rubrika Life&style Life&style

Čaj može uzrokovati probleme s kostima

Istraživanja su pokazala kako brojni čajevi u sebi sadrže znatnu količinu fluora. To samo po sebi ne mora biti zabrinjavajuće budući da ovaj kemijski element ima i mnoštvo pozitivnih strana. Ipak, prekomjeran unos fluora može biti štetan za tvoje zdravlje te više od 4 miligrama fluora dnevno može uzrokovati propadanje zubi, probleme s mišićima i kroničnu bol. Ako se pije puno čaja, sav višak fluorida može se nakupiti u kostima i uzrokovati bolno stanje pod nazivom fluoroza kostiju. Ipak, ne treba biti odmah u panici jer osobe koje dobiju fluorozu kostiju desetljećima piju dvije do tri litre čaja na dan. Da bi smanjila rizik od toksičnosti, umjesto nekvalitetnih i jeftinih čajeva koji sadrže najviše fluorida pij one spravljene od mladih listova.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Jesi li znala da sada postoji i čaj s okusom džin-tonika?! Rubrika Life&style Life&style

Čaj može umanjiti apsorpciju željeza

Katehini u čaju mogu promijeniti sposobnost vašeg tijela da apsorbira željezo. To znači da čak i ako pojedeš dovoljno hrane s visokim željezom to neće biti dovoljno i mogla bi postati anemična. "Iako većina zdravih osoba neće doživjeti značajne promjene, oni koji imaju nedostatak željeza ili anemiju trebaju se suzdržati od velikih količina zelenog čaja", preporučuje dr. Anthony Kouri. To uključuje djecu, trudnice i sve koji imaju povijest bubrežnih bolesti.

Čaj može umanjiti djelovanje lijeka

Iako su prednosti čaja mnogobrojne, razgovaraj s liječnikom i ljekarnikom prije nego što svaki dan u organizam uneseš znatnu količinu čaja. "Katehini mogu utjecati na neke lijekove za srce i krvni tlak" - upozorava dr. Kouri. Katehin u čaju utječe i na kardiovaskularni sustav, a osobe koje imaju problema sa srcem ili se oporavljaju od srčanih bolesti bi se trebale konzultirati sa svojim liječnikom i dotad u potpunosti izbjegavati konzumaciju čaja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Pila sam čaj od koprive tjedan dana, ovo su moji zaključci Rubrika Život Život

Čaj može uzrokovati probleme sa želucem

Zeleni čaj može stimulirati i prekomjerno lučenje želučane kiseline, tako da bi osobe s osjetljivim želucem i one koje su sklone želučanim problemima trebale ograničiti unos zelenog čaja žele li izbjeći neugodne posljedice kao što su žgaravica, proljev i gubitak apetita. Upravo zbog kofeina kod nekih ljudi ovaj napitak može izazvati glavobolju ili djelovati kao okidač za napadaj migrene.

Možeš biti izložena većem riziku od krvarenja

Pijenje velike količine čaja svaki dan može te dovesti u opasnost od obilnijeg krvarenja iz manjih posjekotina ili rana. "Zbog toga ste skloniji modricama, objašnjava dr. Michelle Lee , te dodaje: "Od svojih pacijenata zahtijevam da prestanu piti čaj dva do tri tjedna prije operacije." 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0