Life&style

Što svakodnevno ispijanje čaja radi tvom tijelu

Svejedno pijemo li ga hladnog ili toplog – čaj je uvijek ukusan i zdrav napitak! Ne vjeruješ? Onda čitaj dalje…

Čaj kakav danas poznajemo ostao je gotovo nepromijenjen od trenutka kada ga je prema legendi otkrio kineski car Shen-Nung i to davne 2737. godine prije Krista. Oprezan i dalekovidan, radi zdravstvene preventive zahtijevao je da sva voda prije konzumacije bude prokuhana. Jednog toplog ljetnog dana krenuo je u posjetu jednoj od svojih pokrajina. Na pola puta zaustavio se da odahne te naredio poslugi da mu prokuhaju vodu za piće. U tom trenutku je vjetrom nošeno osušeno lišće iz obližnjeg grma slučajno palo u kipuću vodu te je zamutilo smeđom bojom. Ovaj nije mogao odoljeti, a da ne proba novonastalu tekućinu čarobna mirisa. Znatiželjni car bio je oduševljen čajem, a novi je napitak odmah krenuo u osvajanje svijeta.

Danas i ptice na grani znaju da je čaj zdrav napitak. Međutim, znaju li prave razloge zašto je to tako i zašto bismo ubuduće trebale piti više čaja? Upravo to otkrivamo u nastavku teksta… 

 | Autor: Instagram Instagram

1. Čaj nas razbuđuje 

Ako nam je noć bila prekratka, ujutro nam je potreban prvenstveno – kofein! Radije si skuhaj, umjesto uobičajene kave. Zašto? Naime, kofein iz jave nas brzo razbudi, ali isto tako brzo i prestaje djelovanje. Bolje od kave: zeleni čaj. OK, trebat će nam nešto više vremena da se razbudimo, ali će djelovanje biti duže. Kod čaja kofein ne djeluje odmah, nego postepeno, odnosno kroz dulje razdoblje – a to nam često baš i treba! 

2. Pijenje čaja smiruje 

Kao što smo već spomenuli, čaj nam može pomoći da se razbistrimo. Ali, ono što također volimo kod ovog napitka jest činjenica da čaj djeluje ujedno i smirujuće te smanjuje stres. Za razliku od napitaka poput sokova, čaj nije napitak koji ćemo na brzinu popiti. Umjesto toga radije polako pijuckamo čaj i uživamo u svakom gutljaju- a često i u razgovoru s kolegama, ukućanima, prijateljima… 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Vitamini, vitamini, vitamini 

Voćni čajevi (zapravo napitci, jer čajevi bi se trebali zvati samo oni napitci koji se spravljaju od biljke čajevca), koji sadrže šipak, kupine, citrusno voće ili jabuke, prave su vitaminske bombe i jako su dobri za jačanje imuniteta. Međutim, čaj može puno više (u ovom slučaju osobito zeleni čaj) – pomaže tijelu štititi se od oštećenja stanica koja se povezuju s nastankom karcinoma! 

4. Čaj je odličan za zdravu i lijepu kožu 

Možda zvuči previše ludo i neistinito, ali ipak je istina: čaj uljepšava! Kako? Sasvim jednostavno: dok drugi napitci izvlače vodu iz tijela, čaj se brine da naše tijelo ne „presuši“. Antioksidansi iz čaja štite nas od slobodnih radikala koji uzrokuju bore. Također nam pomaže da ne nastanu akne te nas štiti od lošeg utjecaja UV-zračenja. Također čini kožu otpornijom te se brine da ostane dugo zdrava i mlada.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Nikad dosta čaja 

Ako pri spomenu čaja misliš tek na biljni ili voćni čaj, propuštaš puno toga. Naime, na tržištu se danas može naći puno čajeva – osobito raznih ukusnih i maštovitih mješavina. Dovoljno je malo prosurfati Internetom i pronaći ćeš velik izbor čajeva (moramo još jednom napomenuti – voćnih i biljnih napitaka koje zovemo čajem, te „pravih“ čajeva, odnosno napitaka koji sadrže biljku čajevac – bijeli, crni, zeleni… čaj). 

Photo: Instagram

Komentari 0