Life&style

Evo što se sve događa s tvojim tijelom kad piješ čaj

Hoćeš li ujutro (umjesto crne kave) popiti šalicu čaja ili će ispijanje čaja postati večernji ritual, to prepuštamo tebi – kako god, pijenje ove tople tekućine na razne načine pozitivo utječe na tvoje tijelo

Nema ništa ugodnije od fine šalice čaja nakon napornog radnog dana u ove hladne dane – osobito kad znamo da nam čini dobro. Međutim, u nekim slučajevima je sorta čaja odlučna za efekt. Stoga pazi koji čaj piješ – kako bi doista profitirala od sljedećih blagodati…

Gubit ćeš masnoću na trbuhu 

Prema istraživanjima, četiri šalice zelenog čaja na dan mogu ti pomoći da izgubiš nešto težine. Osim toga, zeleni čaj sadrži tvar epigalo katehin 3-galat (EGCG), koji ima antioksidativna svojstva te potiče mršavljenje. 

Nećeš biti toliko gladna

Osim što čaj pomaže pri mršavljenju, čuva te od debljanja tako da sprječava napade gladi. Već jedna šalica zelenog čaja može neutralizirati želju za čokoladom, čipsom i drugim nezdravim grickalicama. Razlog za to je hormon kolecistokinin koji se nalazi u čaju. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Izgledat ćeš mlađe 

I žuti čaj, poput kamilice, ima puno pozitivnih svojstava. Pun je elemenata u tragovima i vitamina - poput B2, B12 i E te se brine za sjajnu i čistu kožu. Čaj potiče proizvodnju kolagena, daje koži vlagu te se bori protiv upala. 

Bit ćeš više fokusirana 

Kod problema s koncentracijom i umorom u poslijepodnevnim satima često uzmemo šalicu kave. Umjesto toga bismo se radije trebale odlučiti za crni čaj, jer djeluje efikasnije od kave. Čaj također sadrži kofein koji će nas držati budnima do večeri. 

Bit ćeš opuštenija 

Osim zelenog, crnog i žutog čaja, i crveni čaj ima neka blagotvorna svojstva. Crveni čaj (rooibos) sadrži puno magnezija. Taj mineral opušta mišiće te smanjuje stres. Tako djeluje i flavanoid aspalatin, koji se također nalazi u rooibos čaju.   

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0