Life&style

Superzdravi đumbir - upoznaj njegovih 7 iznenađujućih pozitivnih djelovanja

  • Zbog pandemije češće nego ikad mislimo na zdravlje
  • Način života i izbor hrane itekako ima utjecaja na tvoj organizam, zdravlje ali i ljepotu
  • Zato bi svakako trebala razmisliti o ubacivanju đumbira u svoju prehranu

Đumbir je danas popularan kao dodatak napitcima od limuna i meda te kao takav ima blagotvoran učinak za zdravlje. Sadrži obilje minerala, vitamin C te vitamine B skupine. Njegova specifična slatkasto-ljuta aroma potječe od mješavine bioaktivnih tvari, među kojima je najpoznatiji gingerol. Važno je da je đumbir prilikom upotrebe svjež, a izbjegavaj korijen koji je mekan, ima smežuranu koru ili je pljesniv. Otkrivamo 7 iznenađujućih blagotvornih djelovanja ovog svestranog korijena… 

1. Topi masnoću

Đumbir potiče rad metabolizma te pomaže tijelu skuriti kalorije. Osim toga, šalica čaja od đumbira nakon jela smiruje želudac te smanjuje osjećaj nadutosti. 

 | Autor: getty images getty images

2. Potiče rast kose 

Ako imaš tanku kosu ili patiš od ispadanja kose, trebala bi svakako koristiti đumbir. Maska od svježeg đumbira (jednom tjedno) potiče rast kose. Za to je potrebno istisnuti đumbir da dobiješ žličicu soka te pomiješati sa 120 ml ulja od kokosa. Nanesi to na suhu kosu, ostavi da djeluje pola sata te isperi toplom vodom. 

3. Usporava procese starenja 

U kineskoj i ayurvedskoj medicini đumbir tisućama godina slovi kao apsolutno anti-aging oružje. Antioksidansi u đumbiru aktiviraju proizvodnju kolagena, smanjuju nečistoću i upalu kože te čak pomažu smanjiti ožiljke. Stručnjaci preporučuju trljati ožiljak šest tjedana, tri puta dnevno, komadićem svježeg đumbira – dok se stanje na koži ne  popravi. 

4. Suzbija akne 

Ako patiš od akni ili nečiste kože, trebala bi sve proizvode za njegu kože staviti na stranu te staviti đumbir na kožu. Njegovo antiseptičko i antioksidativno djelovanje bori se protiv bakterija koje uzrokuju prištiće na koži. Dermatolozi preporučuju jednostavno umiješati malo soka od đumbira u svakodnevnu njegu te koristiti nekoliko tjedana. Važno je da njega nema dodatnih umjetnih tvari i parfema. 

 | Autor: getty images getty images

Možda vas zanima Voda s limunom omiljen je ljetni napitak, no je li uistinu korisna? Imamo 10 razloga ZA i 4 PROTIV Rubrika Life&style Life&style

5. Suzbija prhut 

Suho i nadraženo vlasište te prhuti u kosi jako su neugodni. Stručnjaci preporučuju da se odreknemo posebnih šampona te radije redovito koristimo đumbir. Za to je potrebno naribati 3 žličice đumbira te pomiješati sa četiri žličice ulja od jojobe. Stavi to na suhu kosu te umasiraj u vlasište. Prekrij kosu kapom za tuširanje te ostavi da djeluje preko noći. Sljedeće jutro operi kosu sa malo šampona. 

6. Smanjuje celulit 

U borbi protiv celulita trebala bi redovito raditi piling s pomoću đumbira. Tvari koje sadrži đumbir potiču cirkulaciju i proizvodnju stanica. Pomiješaj 200 g šećera, 100 ml maslinova ulja, 4 žlice naribanog đumbira i sok od pola limuna. Kružnim pokretima nanesi na kožu te potom isperi hladnom vodom. 

 | Autor: getty images getty images

7. Ublažava upale 

Svejedno izvana ili iznutra - đumbir djeluje tako da smajuje i sprječava upale te djeluje antibakterijski. Kod prehlade trebala bi piti čaj od svježeg đumbira. 

Možda vas zanima Umiješaj žlicu meda u malo jogurta i vidi što će se dogoditi, efekt bi te mogao iznenaditi Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0