Life&style

Što se s tvojim tijelom događa ako ujutro odgodiš alarm na samo pet minuta

  • Premda se u tom trenutku čini kao praktično rješenje, odgađanje buđenja može imati negativne posljedice na organizam
  • Pomicanje alarma pridonosi smanjenju razine energije, a osjećaj pospanosti može trajati satima nakon što se probudiš
  • Redovito 'snoozanje' alarma može utjecati i na rad mozga te percepciju buđenja, a to može doprinijeti kontinuiranom osjećaju nenaspavanosti

"Još samo pet minuta, još samo pet minuta!", koliko smo si to samo puta ujutro rekli kada je zazvonila budilica. Naša prva reakcija bila je odgoditi alarm, no možda to i nije tako mudar potez. U nastavku otkrivamo što se to točno s tvojim tijelom dešava ako odgodiš alarm, makar samo na onih željenih pet minuta.

Rutina u 6 koraka koja daju energiju cijeli dan Možda vas zanima Liječnik je podijelio svakodnevnu rutinu od 6 stvari koje mu daju energiju cijeli dan Rubrika Life&style Life&style

Smanjena razina energije

Vjerovala ili ne, tvoje se tijelo počinje buditi gotovo dva sata prije nego što konačno otvoriš oči. Podizanjem tjelesne temperature i oslobađanjem kemikalija koje potiču budnost, tijelo i mozak rade zajedno kako bi te podigli iz kreveta. Kad se probudiš nakon prvog alarma, tijelo je već dobro ušlo u ovaj proces buđenja.

No, ako se vratiš snu premda si se već jednom probudila, vjerojatnije je da će tvoj mozak i tijelo doživjeti ono što stručnjaci za spavanje nazivaju 'inercijom spavanja', a što uzrokuje onaj poznati osjećaj pospanosti koji može trajati satima nakon što se probudiš. Koliko god bilo dobro pritisnuti gumb za odgodu alarma, to bi ti moglo smanjiti razinu energije do kraja dana.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja pati od neispavanosti

Možda vas zanima Često se budiš noću? Evo što će ti pomoći da brzo ponovno zaspeš Rubrika Life&style Life&style

Tijelo pati cijeloga dana

Ako ne dobivaš preporučenu količinu sna za svoju dob, rutina budnosti tvog tijela je već prekinuta. Dakle, ako si spavala samo nekoliko sati i na kraju si pritisnula gumb za odgodu, tijelo će ti se brže odmaknuti do početka punog ciklusa sna. Kako se pokazalo, ove rane faze sna zapravo su najgore vrijeme za buđenje. Dakle, čak i ako nisi dovoljno spavala, pritiskom na gumb za odgodu samo ćeš se osjećati još gore.

Što kad ti se poremeti ritam spavanja kao ovih dana? Ove stvari će pomoći...

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja pati od neispavanosti

Možda vas zanima Postoji savršena duljina drijemanja: Evo koliko minuta je idealno za popodnevni spavanac, kažu stručnjaci Rubrika Life&style Life&style

Mozak je zbunjen ovim potezom

Učestalim odgodama alarma mogla bi uvjetovati svoj mozak da se ujutro još teže probudi. Neki istraživači spavanja vjeruju da kronična upotreba gumba za snoozanje uvježbava tvoj mozak da razmišlja "još samo nekoliko minuta", a ne "vrijeme za buđenje" kada čuje alarm. Iako vrlo rijetka upotreba gumba za odgodu možda nema takav učinak, redovito će to doprinijeti još težem buđenju i kontinuiranom osjećaju nenaspavanosti.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ma tko rani ustaje cijeli dan je nikakav