Life&style

Postoji savršena duljina drijemanja: Evo koliko minuta je idealno za popodnevni spavanac, kažu stručnjaci

  • Često ti se dogodi da te uhvati pospanost u sred dana i da već poslijepodne jedva držiš oči otvorene
  • To je normalna pojava, isto kao i tvoja želja da tada odrijemaš
  • Koliko vremena je najbolje odrijemati i kada u danu je najbolje za nakratko skolpiti oči saznati ćeš u nastavku 

Recimo da radiš od kuće. Jutro ti je bilo krcato sastancima, svađom djece i svom tom vikom. Već sredinom poslijepodneva jedva držiš oči otvorene. Mogla bi posegnuti za još jednom šalicom kave, ali to znači da nećeš moći zaspati večeras. Dakle, razmišljaš o drijemanju. Slatko, sjajno, vodoravno odmaranje od stresa i umora dana. No je li to zaista najbolja ideja? Bojiš se da bi mogla previše zadrijmati? Hoćeš li moći zaspati večeras? Rebecca Robbins, stručnjakinja za spavanje, pomogla je da se riješimo sumnje u vezi ovih pitanja.

Istraživanje je dokazalo da je rad prije 10 sati ujutro jednak mučenju! Možda vas zanima Rad prije 10 sati ujutro jednak mučenju, dokazalo je istraživanje! Rubrika Life&style Life&style

Drijemanje može biti dobro za tvoje zdravlje

Poslijepodne postoji snažna biološka tendencija pospanosti. "Provedeno je nekoliko studija koji pružaju dokaze da smo svi, kad nam je dopušteno raditi po našem prirodnom rasporedu bez miješanja okoliša (konferencijski pozivi, odgovornosti za brigu o djeci, itd.), pospani popodne i odrijemali bismo ako se pruži prilika. Uz drijemanje povezano je  niz blagodati, uključujući poboljšanu budnost, produktivnost, izvedbu zadataka, pa čak i kratkoročnu memoriju. Ipak, drijemanje ne bi trebalo biti zamjena za cjelovečernji san. Drijemanje može biti spas za neke ljude - posebno za nove roditelje ili radnike u smjenama - ali drijemanje treba funkcionirati kao dodatak, a ne zamjena za redoviti noćni san.

 | Autor: shutterstock shutterstock Žena koja drijema na kauču

Savršeno drijemanje traje deset do dvadeset minuta

Vrijeme je sve, a dr. Robbins ukazuje na istraživanja koje su zaključile da je deset do 20 minuta savršeno dovoljno za drijemanje. "Drijemanje kraće od deset minuta ne može vam garantirati stimulativne učinke drijemanja, a drijemanje od 30 minuta ili više može vas poslati u zonu dubokog spavanja, što vam otežava buđenje", napominje. Takozvani "snažni drijemež" od oko 20 minuta trebalo bi biti taman da ti omogući da prijeđeš popodnevni pad koncentracije bez posezanja za kofeinom ili drugim stimulansima koji će ti oštetiti noćni san. 

Stavi ove dvije stvari pod jezik prije odlaska u krevet, sigurno ćeš spavati puno bolje

Idealno vrijeme za drijemanje je između 14 i 16 sati

Sad znaš da bi trebala ciljati na deset do 20 minuta drijemanja, ali je li važno kada se tih deset do 20 minuta dogodi? Da. Idealno doba dana za drijemanje je popodne između približno 14 i 16 sati. Dr. Robbins objašnjava: "Naša tjelesna temperatura pada tijekom tih sati, što je jedan od čimbenika koji se događa zajedno s početkom noći, što dodatno povećava nagon za spavanje popodne."

Ne bi trebala drijemati ako patiš od nesanice

Iako drijemanje može biti korisno za mnoge ljude, jedina skupina koja ne bi trebala drijemati su oni koji trpe nesanicu. "Ovim osobama bilo bi puno bolje odreći se drijemanja tijekom dana, tako da kad krenu na noćni počinak budu optimalno umorni i imaju najbolje šanse za noćni san." 

Možda vas zanima Pomaže li doista čaj od salate da brže zaspimo, evo što kaže znanost Rubrika Life&style Life&style

Treba drijemati u isto vrijeme i na istom mjestu 

Dosljednost je ključna. Drijemanje u isto vrijeme i na istom mjestu svakog radnog dana priprema tvoje tijelo da stekne naviku. Ne samo da ćeš brže zaspati, već ćeš se naučiti i buditi bez alarma. Zvuči kao nešto što bi nam dobro došlo, pa ako imaš vremena, svakako odrijemaj tih 20 minuta.

Photo: shutterstock

Komentari 0