Life&style

Pomaže li doista čaj od salate da brže zaspimo, evo što kaže znanost

  • Pijenje čaja od salate pred spavanje novi je viralan TikTok hit
  • Navodno, zelena salata potpoljena u vruću vodu pomaže da brže zasimo
  • Ovaj trik odlučio je provjeriti mladi korisnik TikToka i otkriti ima li u u tome istine te potkrijepio utjecaj čaja od salate na san znanstvenim istraživanjem

Gumeni bomboni s melatoninom. Meditacije. Toplo mlijeko. Za mnogo toga se tvrdi da nam može pomoći da zaspimo. Ali što je s pijuckanjem čaja od salate? Ne, ovo nije šala; čaj od salate "raznio" je TikTok. Videozapisi s hashtagom #lettucetea imaju 7,5 milijuna pregleda. Očigledno, taj čudan napitak pomaže ljudima zaspati brže, ali je li to previše dobro da bi bilo istinito? 

Možda vas zanima Ok, volimo povrće, ali ovaj trend manikure za ljeto nam je ipak malo upitan Rubrika Beauty Beauty

Što je čaj od salate?

Nažalost, čaj od salate je upravo ono kako zvuči: lišće salate (zelene salate) natopljeno vrućom vodom. Neki videozapisi pokazuju kako kreatori TikToka izvade listove nakon nekoliko minuta, dok ih drugi ostavljaju unutra; ponekad se doda vrećica čaja od metvice kako bi okus bio osvježavajući. U većini ovih videozapisa osoba pije čaj, da nekoliko komentara o njegovom mirisu i okusu i nakon 45 minuta kasnije kaže kako se osjeća pospano, zahvaljujući čaju.

@therealtiktokdoc

##stitch with @justjexx ##romainettuce##lettucewater ##sleep ##cap ##learnontiktok ##tiktokpartner

♬ original sound - Ricky Brown🩺

Kakvog je okusa?

Nije iznenađujuće, nije sjajno. Iako bi dodatak čaja od metvice čaj mogao učiniti malo ukusnijim, većina ljudi koji su ga probali na TikToku napominju da to definitivno nije ukusno piće (često začepe nos i čaj što brže popiju). Što se tiče mirisa, jedan kreator primjećuje da je čaj "mirisa kao pokvarena šparoga", što sigurno nije ukusno ni za pomirisati, a kamoli okusiti.

Više ti ne treba lonac vrele vode za blanširanje povrća: pogledaj ovaj trik

@ewitsjacob

This was an interesting experience to say the least 🤨💤🥬 ##lettucetea ##sleephack ##lettucewater ##goodnight

♬ Into the Thick of It Ft Nicki Minaj - 𝐈𝐭𝐬𝐁𝐫𝐚𝐧𝐝𝐨𝐧

Pomaže li čaj od salate da brže zaspimo?

Moramo te razočarati, ali vjerojatno ne. Iako neki kreatori TikTok sadržaja kažu da im to pomaže da osjete pospanost prije nego kad ne popiju čaj, znanost im ne pruža potporu. Iako je bilo nekoliko studija o učincima salate na spavanje, usredotočili su se na spomenute učinke na miševe. Jedno istraživanje korejskih istraživača otkrilo da je salata "zanimljiv i dragocjen izvor materijala za jačanje sna", napominjući da je ekstrakt zelene salate značajno smanjio latenciju spavanja (vrijeme potrebno da zaspimo) i povećalo trajanje spavanja kod miševa.

Možda vas zanima Zamolili smo Renatu Sopek da osmisli svoje omiljene outfite za vježbanje, evo kako je odradila taj zadatak Rubrika Moda Moda

Međutim, miševi u toj određenoj studiji dobili su i sedativ, a istraživači su koristili ekstrakt salate, koji je puno koncentriraniji od čaja od salate koji bismo kuhali kod kuće. "Ne znamo, čak i ako je u obliku dopune, bi li ova vrsta ekstrakta bila korisna jer je (studija) bila vrlo preliminarna i nije se radila na ljudima. Ne možemo samo pretpostaviti da bi nešto što se dogodi na laboratorijskoj životinji moglo vrijediti i za ljude", objasnili su.

 | Autor: Screenshot@iamafoodblog Screenshot@iamafoodblog Čaj od salate

Čovjek koji je isprobao ovaj trik kako bi provjerio djeluje li uistinu čaj od salate na san kaže da se nije dogodilo ništa specifično. Čak je bio neugodno iznenađen kad je ustanovio da je osoba koja je rekla kako je miris poput pokvarenih šparoga bio u pravu. Okus je, jednom riječju, užasan, otkrio je. Onako kako zamišljaš da bi bio okus vruće vode pomiješane sa salatom bio, upravo je takav, ne na dobar način. Također nije primijetio da se osjeća umornije nego inače nakon što je popio čaj. Doktor Richard Brown, naglasio je da nekoliko vrsta salata, uključujući romaine, uključuju lactucin i lactucarium, dva spoja koji mogu pomoći u spavanju. Međutim, moraju biti prisutne u velikim količinama, više nego što se može dobiti iz nekoliko listova salate.

S obzirom na to da nema potencijalnih negativnih nuspojava, pa ako želiš probati TikTokov hiz- i ne bojiš se okusa ili mirisa - samo naprijed.

Photo: Screenshot@iamafoodblog

Komentari 0