Life&style

Što opseg struka koji imaš znači za tvoje zdravlje? Izgleda da 'šlauf' nije estetski problem...

  • "Šlaufiće" oko struka prvenstveno doživljavamo kao estetski problem, neprijatelja dobrom izgledu u badiću
  • Nepoželjne naslage oko našeg struka mogu upućivati na zdravstvene probleme
  • Među najvećima je skriveni neprijatelj, visceralna mast koja može potaknuti niz bolesti, a u nastavku donosimo sve što o tome trebaš znati

Možda ih imamo tijekom zimskog perioda, ali tek na ljeto masne naslage na trbuhu odjednom postaju vidljive, strašno smetaju  i iritiraju -  barem to vrijedi za one koje s ovim nepoželjnim viškom vode bitke. No, nisu estetski razlozi jedini ili najvažniji zbog kojih bi se trebalo zabrinuti oko nepoželjnog  ''šlaufa''. Prema struku možeš i procijeniti svoje zdravstveno stanje. Ako oko trbuha imaš puno masnih naslaga to, primjerice, može ukazivati i na prisustvo visceralne masti, odnosno masti koja se nakuplja oko organa što može voditi u niz drugih bolesti. 

Možda vas zanima Ove tri namirnice znanstveno dokazano ti pomažu da skineš salo s trbuha Rubrika Life&style Life&style

Visceralne masti u organizmu

U procesu razgradnje visceralne masti mogu ubaciti previše masnih kiselina u tvoju krv što povećava rizik od srčanih oboljenja, Alzheimerove bolesti i visokog kolesterola. Također, ovime i tijelo postaje otpornije na inzulin što je vjerojatan put do dijabetesa. Proteini iz visceralnih masti mogu izazvati upale tkiva odnosno sužavanje krvnih žila što može dovesti do povećanog krvnog tlaka

Važna je definicija 'velikog'

Nismo svi isti, ali ipak je su neke mjere smatraju standardnima kada se pokušava utvrditi postojanje visceralne masnoće. Kod žena je pokazatelj obujam struka koji iznosi preko 90 centimetara, a kod muškaraca koji prelazi 100 centimetara. Ipak, za ljude koji su krupnije građe ove brojke mogu biti malo veće, a ako si u nedoumici, slobodno se javi liječniku. 

Možda vas zanima Ovih 9 dnevnih navika mogu drastično izravnati tvoj trbuh - i to prije ljetovanja Rubrika Life&style Life&style

Razlikovanje trbušne i visceralne masnoće

Mast na trbuhu koja se nekim prelijeva preko traperica često je pokazatelj i visceralne masnoće, ali to baš uvijek i ne mora biti tako. Primjerice, sumo hrvači imaju ogroman struk i visoke indeks tjelesne mase, a ipak nemaju prisustvo visceralne masnoće što se može promijeniti čim prestanu trenirati. 

Ni vitak struk ne mora biti 'bezopasan'

Isto tako, uski strukić ne mora značiti da tvoje tijelo ne sadrži tu masnoću. Iako je ovako stanje vrlo rijetko, moguće je. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Metabolički sindrom

Veličina struka može biti pokazatelj problema koji se naziva metabolički sindrom ili sindrom x, ali obično se javlja i uz ostale simptome poput povišene razine triglicerida, kolesterola, krvnog tlaka i šećera. Ako imaš tri ili više navedena stanja, moglo bi se raditi o metaboličkom sindromu koji povećava rizik za srčane bolesti, dijabetes i moždani udar.

Mjerenje može pomoći

Jedan od načina kojim možeš saznati imaš li visceralnu masnoću je i mala primjena matematike. Jednostavno podijeliš obujam oko struka s obujmom bokova. Brojka koja prelazi 0.85 kod žena, može biti razlogom za zabrinutost dok granična brojka za muškarce iznosi 0,95.

Možda vas zanima Evo zašto bi uvijek trebala kupovati velika pakiranja šampona i gelova za tuširanje Rubrika Beauty Beauty

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase danas je lako izračunati duz pomoć BMI kalkulatora na mnogim internetskim stranicama koje se bave zdravljem, a potrebno je samo znati svoju visinu i težinu. Raspon koji se smatra normalnim iznosi od 18,5 do 24,5. Približavanje višoj brojki može ukazivati na prisutnost visceralne masnoće, a razlog za zabrinutost je svakako njezino premašivanje. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Važan je i oblik tijela

Tijelo u obliku jabuke, kakvo je inače više karakteristično za muškarce, sklonije je nakupljanju masti u području trbuha što povećava rizik od visceralne masnoće. Oblik kruške kakvog većinom imaju žene znači sklonost skladištenju masti u predjelu bedara i kukova. Smatra se kako bi tod mogao i biti jedan od razloga što žene žive duže od muškaraca

Važno je i vježbati

Vježbanjem se mogu sagorjeti visceralne masnoće i potaknut izgradnja mišića čak ako se posebno i ne mršavi. Zapravo uopće nije potreban preveliki napor. Vožnja biciklom, šetanja sa psom ili kakva druga 30-minutna dnevna aktivnost bit će sasvim dovoljna. Bonus su i podizanje utega ili vježbe joge

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Računa se i prehrana

Prehrana obogaćena kalcijem pomaže ženama u gubitku visceralne masnoće. U prehranu bi zato bilo doro uvrstiti lisnato zeleno povrće, mliječne masti kao i masnu ribu poput sardine. S druge strane trans masti i hrana bogata fruktozom potiču masnoće na trbuhu pa svakako pripazi na njihov unos. Raznolika prehrana trebala bi uključivati voće i povrće, cjelovite žitarice poput zobenih pahuljica i kvinoje te proteine koje možeš pronaći u piletini bez kože, ribi, jajima, grahu i mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti. 

Bitan dio mozaika

Oblik tvog tijela puno ti može reći o zdravlju, ali ipak je važno zapamtiti kako se radi samo o jednom faktoru. Uostalom, ljudi svih oblika i veličina mogu biti zdravi ili, s druge strane, nositi rizik od bolesti poput dijabetesa ili srčanih bolesti. Najvažnije je osluškivati svoje tijelo, redovito vježbati, hraniti se zdravo i svakako redovito paziti na krvni tlak, kolesterol i druge faktore čija odstupanja mogu ukazivati na probleme.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0