Life&style

Što je ispravno? Otkrivamo ti u kojem slučaju ne bi trebala isprati rižu prije nego je staviš kuhati

  • Kod pripremi riže nerijetko se susretnemo s dvojbom i pitanjem treba li je isprati prije kuhanja
  • Hoćeš li je isprati prvenstveno ovisi o vrsti riže koju pripremaš - kraća zrna nije potrebno ispirati, no duža jest
  • Rižu možeš oprati tako da je direktno u cjedilu postaviš pod mlaz vode ili da je namačeš u hladnoj vodi nekoliko minuta

Postoje neke stvari koje radimo s hranom oko kojih će se uvijek pokrenuti rasprava, primjerice umačeš li krumpire u kečap ili umak preliješ po njima. Jedna od tih diskusija ima veze s jednom od osnovnih namirnica u kojoj mnogi od nas uživaju - riži. Riječ je o diskusiji treba li se riža oprati prije pripreme ili ju je dovoljno ubaciti direktno u lonac. Hoćeš li isprati rižu prije kuhanja ili ne ovisi prvenstveno o vrsti riže te ono što pogoduje jednoj sorti nije nužno primjenjivo na drugu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Savršena metoda čišćenja ploče za kuhanje jednostavnija je nego što misliš Rubrika Life&style Life&style

Treba li ispirati rižu prije pripreme?

Ako kuhaš rižu s kratkim zrnima i želiš napraviti jelo poput rižota, škrobni sloj riže daje kremastu teksturu jelu pa se pranje ne preporučuje. S druge strane, ako pripremaš rižu srednjeg i dugog zrna velika je vjerojatnost da ćeš je trebati isprati prije daljnje pripreme kako bi uklonila moguće nečistoće i tragove kemikalija. Držeći rižu kratko vremena pod mlazom hladne vode također se uklanja površinski škrob koji pogoduje skupljanju riže i kreiranju gumaste strukture (koju zasigurno želiš izbjeći!). Ispiranje riže također pogoduje tome da se riješimo neželjenih neugodnih mirisa, a može i usporiti njezino propadanje. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Sretna hrana: 7 zdravih namirnica koje će te odmah usrećiti - brže od slatkiša! Rubrika Life&style Life&style

Kako pravilno isprati rižu?

Postoje dva načina na koji možeš isprati rižu. Prvi je taj da ju namočiš u hladnoj vodi te ju dobro promiješaš prije nego ispustiš tekućinu, dok prema drugom rižu možeš staviti u cjedilo te na nju direktno ispustiti mlaz hladne vode. Otjecanje će u početku izgledati pomalo mutno, ali nemoj očekivati da će ta mutnoća previše popustiti jer voda nikada neće postati potpuno bistra bez obzira koliko dugo pereš zrno.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0