- Jagode još uvijek vladaju i jednostavno ne možemo odoljeti njihovom okusu i mirisu
- Ako im dodamo još fini sir, dobili smo savršeni svježi okus – idealan za tople ljetne dane
- Donosimo ti recept za lagani ljetni kolač od ricotta sira i jagoda
Ricotta je tradicionalni talijanski svježi sir. Proizvodi se od svježe sirutke zbog čega je i jedan od najlaganijih svježih sireva. Ricotta je sir siromašan mastima, a bogat bjelančevinama. Lagana i delikatna tekstura te blagi slatkasti okus čine ga omiljenim sastojkom velikog broja poznatih talijanskih jela, slastica, namaza i umaka. Kad mu dodamo mirisne, sočne i slatke jagode – uspješan kolač je zagarantiran! Plus: spravlja se brzo i lako.
Sastojci
• 190 g brašna
• 180 g šećera
• 2 žličice praška za pecivo
• prstohvat soli
• 3 jaja
• 300 g ricotta sira
• 100 g maslaca
• ½ žličice ekstrakta vanilije&
• 130 g svježih jagoda (narezane na četvrtine)
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator) te namasti okrugli kalup.
2. U posudi pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
3. U drugoj posudi pomiješaj jaja, sir i ekstrakt vanilije u glatku smjesu te pomiješaj sa suhim sastojcima.
4. Rastopi maslac u mikrovalnoj pećnici ili loncu te dodaj tijestu zajedno s jagodama. Sve dobro pomiješaj.
5. Prebaci tijesto u kalup pa peci 30 do 40 minuta dok gornja površina ne bude zlatnosmeđe boje (napravi test čačkalicom).
6. Ako želiš, na kraju možeš kolač dodatno ukrasiti jagodama.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.