Life&style

Prave jagode ili "umjetne" - kako znati što kupuješ?

Došlo je vrijeme jagoda i svi odjednom imaju naše hrvatske. Ma, sve su vrgoračke kad pitate. A ni mirisa ni okusa. Kako razlikovati dobru jagodu od one koja je putovala tisućama kilometara u hladnjači?

Gotovo je nemoguće pronaći osobu koja ne voli jagode. S početkom svibnja već nam je svima jasno da je stiglo doba jagoda, a jedan pogled na obližnji plac ili super market potvrđuje isto. Cijene mjerice jagoda kreću se od 15 kuna na više i svaki put kad ih stavimo u košaricu osjetimo nalet sreće. Sve do onog trenutka kada kod kuće otvaramo savršeno zapakiranu posudicu i zagrizemo u jednu savršeno crvenu jagodu. Što onda slijedi? Razočaranje. Većina ih nema ni okusa ni mirisa zbog čega nam je svima prva pomisao "odakle su uopće ove jagode?!"

Najčešće dolaze iz Španjolske, zatim Turske pa čak i Amerike. Jagode iz uvoza stižu ranije nego one prave Hrvatske, a prekupci ih najčešće prepakiravaju te ponekad čak i lažno prodaju pod domaće. Upravo se zato pitamo: kako prepoznati uvozne jagode? 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Nemojte živjeti u zabludi, čak su i domaće jagode gotovo uvijek tretirane pesticidima kako bi što duže ostale u prvobitnom stanju, ali ipak se od onih uvoznih najviše razlikuju po mirisu i okusu. Domaća jagoda uvijek ima intenzivan, sebi prepoznatljiv miris, dok su okusom slatke i puno sočnije od onih uvoznih. Također, domaće jagode nemaju jednak okus na svim stranama. Moguće je da jagoda ima različit okus sa suprotnih strana, jer to znači da su sunčeve zrake neravnomjerno (odnosno prirodno) padale na plod prilikom razvitka. 

Možda vas zanima Vrijeme je za jagode: recepti koje još nisi isprobala Rubrika Life&style Life&style

Također, domaće jagode možemo prepoznati po obliku. Nikad nisu sve jednakog oblika, a ni veličine i boje. Puno brže propadaju jer su ipak tretirane sa manje pesticida od onih uvoznih, a to nam je potvrdila i diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš: "Jagode su pune vode tako da trunu već u jednom danu i moraju biti nečim tretirane, impregnirane kako bi izdržale put iz npr. Španjolske. No, ne treba se zanositi time da se domaće jagode isto ne tretiraju, i one su zaštićene nekim sredstvima, i ovdje se koriste pesticidi samo u manjoj mjeri."

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode? Peteljka. Na domaćima je uvijek blijedo zelena, a takva je upravo zato što je nedavno ubrana! Domaće su jagode gotovo iste boje izvana kao i iznutra, a također su i pune onih sitnih sjemenki.

Možda vas zanima Stižu jagode! Ovdje je 9 razloga zašto ih treba često jesti Rubrika Life&style Life&style

"Za jagode općenito vrijedi da su to bolje što kraće stoje ubrane jer vitamin C i antioksidansi kojima obiluju nestaju sa stajanjem. Zato je najzdravija ona jagoda koju smo netom ubrali s vrta. Ako već putuju do tržnice, najbolje je da su s domaćeg terena!", kaže Mirna Trumbetaš i upozorava na činjenicu da su upravo jagode jedan od najvećih alergena te s njima treba biti posebno oprezan. "Svakako ih s oprezom treba davati maloj djeci, no reakcija organizma zna se javljati i kod odraslih osoba. Nije to uvijek prava alergijska reakcija već upravo reakcija na pesticide i slična sredstva."  

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0