Life&style

Vrijeme je za jagode: recepti koje još nisi isprobala

S proljećem i toplim vremenom dolaze i omiljene nam jagode! Zdrave su i ukusne u svim oblicima – čak i u juhi!

Jagode sa šlagom? Definitivno ih nećemo odbiti! Međutim, možemo se malo potruditi i iznenaditi goste i ukućane s uistinu originalnim receptima – a neke ideje pronašle smo na Pinterestu. Sigurne smo da će i tebe inspirirati. I da, bez brige, spravljanje je doista jednostavno! 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Juha od jagoda i jogurta

Sastojci:

400 g jagoda
200 g dinje
1 žličica šećera
400 ml vode
1 prutić cimeta
1 zvjezdasti anis
100 ml kokosovog mlijeka
50 ml jogurta
1 prosijana žlica jestivog škroba

Priprema: 

Operi jagode, posuši ih te nareži. Oguli dinju te nareži na kockice. Stavi sve to u lonac, dodaj šećer pa zakuhaj uz povremeno miješanje. Dodaj anis i cimet. Postupno dolijevaj vodu te ostavi da kratko vrije. Dodaj škrob. Umiješaj kokosovo mlijeko, izvadi cimet i anis te izmiksaj sve da dobiješ juhu. Ostavi da se ohladi te posluži s jogurtom. 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Pita od jagoda 

Sastojci (2 porcije)

Za tijesto: 
300 g brašna
125 ml vode 
4 žlice ulja
1 žličica soli 

Za nadjev: 
300 g jagoda
1 šalica kiselog vrhnja
2 ljutike
1 vezica bosiljka
balzamični ocat
10 g šećera
sol i papar
1 žličica maslinova ulja

Priprema: 

1. Izvaljaj glatko tijesto od brašna, ulja, vode i soli. Ako tijesto nije kompaktno, dodaj malo ulja i vode. Ako je previše ljepljivo, dodaj malo brašna. Potom od tijesta oblikuj kuglu, omotaj je prozirnom folijom pa stavi u hladnjak. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva. 

2. Izvadi tijesto iz hladnjaka, raspodijeli ga na dva dijela te napravi dva ovalna komada debljine 3 mm. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje. Premaži tijesto ravnomjerno vrhnjem. 

3. Nareži luk na kolute, operi jagode pa ih nareži na ploške. Propirjaj luk na malo maslinova ulja, dodaj šećer, rastopi ga, dodaj balzamični ocat te kratko kuhaj. Raspodijeli najprije luk, a potom jagode po tijestu. Nadjeveno tijesto peci u pećnici zagrijanoj na 210 stupnjeva 15-20 minuta. Začini solju i paprom te pospi listićima bosiljka. 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit


Neobičan desert s roštilja

Na štapić za ražnjiće jednostavno naizmjenično nabodi jagode i marshmallow. Peci na vatri 5-7 minuta. Na kraju možeš posipati s malo čokolade (dok je još vruće da se fino rastopi). 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Juha od jagoda i rajčica

Sastojci: 

1 glavica luka
2 crvene paprike
oko 230 g rajčica
250 g jagoda
3 žlice ulja od suncokreta
češnjak u prahu 
100 ml vode
1 lovorov list 
1 žličica mljevene paprike
sol
papar
2 žlice balzamičnog octa
listići paprene metvice
ružmarin

Za ukrašavanje:     

sjemenke suncokreta
nekoliko jagoda
svježe mljeveni papar
balzamični ocat 

Priprema: 

Najprije oguli luk pa nasitno nasjeckaj. Operi paprike, rajčice i jagode te ih nareži na kockice. Stavi ulje u lonac te lagano poprži luk i češnjak u prahu. Dodaj kockice paprike i rajčice i prži nekoliko minuta. Zatim dodaj jagode te prži dok ne omekšaju. Makni lonac sa štednjaka te ostavi da se hladi oko 10 minuta. Zatim usitni sve s pomoću štapnog miksera, dodaj vode, lovorov list, začine, ocat i začinsko bilje pa još jednom zakuhaj juhu. 
Raspodijeli juhu po tanjurima te ukrasi sjemenkama suncokreta, jagodama (narezanima na tanke ploške), paprom i balzamičnim octom. 

Photo: getty images

Komentari 0