Polako dolaze na tržnice i trgovine - jagoda je jedna od onih namirnica koje možemo puno jesti bez da se udebljamo i preslasna je, ali to nisu jedini razlozi zašto je treba što više uživati u njima
Možda ih volimo zbog srcolikog oblika, ili možda zato što su pune antioksidansa, ali u svakom slučaju - jagoda je top proljetno voće čija sezona počinje! Obožavamo ih jesti same, ali su i savršeni dodatak laganim kolačima, voćnim salatama, sladoledima te šarenim smoothiejima. Na tebi je odabir kako ćeš ih konzumirati, a mi te podsjećamo na 9 dobroboti koje ćeš dobiti od ovog ukusnog voća:
Za zdravlje očiju
Glavni razlog mnogih problema s očima je prisutnost slobodnih radikala izazvanih manjkom određenih hranjivih sastojaka. U kombinaciji sa starošću (pri čemu mislimo i na starost oka), slobodni radikali izazivaju veliku štetu očima, poput suhoće oka, degeneracije očnih živaca, problema s vidom i povećanom vjerojatnošću razvitka raznih infekcija. Antioksidansi poput flavonoida, fenolnih fitokemikalija i elagične kiseline, koji se nalaze u jagodama pomažu da se takve situacije smanje.Također, jagode su dobre u regulaciji očnog tlaka koji se s godinama smanjuje i povećava.
Potiču razvoj imunološkog sustava
Glavni zadatak našeg imunološkog sustava je obraniti se od infekcija i utjecaja izvana, te svih ostalih potencijalno opasnih stanja. Vitamin C koji je prisutan u jagodama jača imunološki sistem i pomaže u liječenju prehlade. Vitamin C je i antioksidans što znači da neutralizira slobodne radikale, te loše nuspojave u našem organizmu. Slobodni radikali su odgovorni za mutaciju DNA i zdrave stanice pretvaraju u kancerogene, a vode i k pojavi srčanih bolesti i raznih kancerogenih oblika bolesti. Već 200 grama jagoda sadrži potrebnu dnevnu dozu vitamina C
Pomaže pokretljivosti zglobova
Degeneracija mišića i tkiva, trošenje tekućine koja omogućava pokretljivost zglobova i nakupljanje toksičnih tvari u organizmu neke su od posljedica slobodnih radikala, a kombinacija svega povećava vjerojatnost nastanka artritisa i gihta. Kao što je bilo ranije spomenuto, jagode su bogate antioksidansima i detoksificiraju pa pomažu u liječenju gihta i artritisa. Svakodnevna konzumacija pomaže gipkosti zglobova, a jagode tu uskaču u pomoć - smanjuju infekcije i otklanjaju bol.
Prevencija su protiv raka
Vitamin C, folat, antocijanin, kvercetin i kaempferol samo su neki od mnogih flavonoida u jagodama te su odlični antioksidansi i imaju antikancerogeno djelovanje. Spoj tih flavonoida je obrana u borbi protiv raka i razvoja tumora.
Poboljšava rad mozga
Glavni krivci za slabije pamćenje su opet slobodni radikali koji su odgovorni za starenje jer djeluju na živčani sustav. Zbog pojačanog djelovanja slobodnih radikala moždano tkivo se degenerira i živci postaju slabiji. Uz to, jagode su bogate jodom koji poboljšava živčani sustav te kalijem koji povećava protok krvi u mozak.
Smanjuje tlak
Kao što su dobre za protok krvi do mozga, jagode u isto vrijeme dobro pumpaju krv i prema ostatku organizma. Dakle, učinkovite su u snižavanju krvnog tlaka. Kalij iz jagoda osim što snižava hipertenziju, smanjuje i krutost arterija i krvnih žila.
Poboljšava srčane funkcije
Jagode imaju visoku razinu vlakana, niti malo masnoća, bogate su antioksidansima i vitaminom C i fitokemikalijama te smanjuju kolesterol u arterijama i venama. Također, u jagodama je prisutan vitamin B koji pojačava srčane mišiće koji vode do boljeg funkcioniranja srca.
Borac protiv kilograma
Ova fina namirnica pomaže u smanjenju težine jer sadrži niz nutrijenata koji ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.
Manja vjerojatnost urođenih mana
Trudnice trebaju više folne kiseline za zdrav razvoj ploda, a jagode su također dobar izvor folne kiseline.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.