Life&style
Pečene jabuke

Slatke pečene jabuke prava su zimska slastica - nekima bolja i od kolača. Mljac!

  • Čim kućom neodoljivo zamirišu pečene jabuke, svi će pohrliti za stol
  • Slatko, aromatično, voćno: uz ovaj klasični recept za pečene jabuke pripremit ćeš popularni desert u tren oka!
  • Uz originalni 'bakin recept' donosimo i korisne savjete za pripremu   

Teško da bilo koji drugi desert ima tako dobar okus kao pečene jabuke u zimsko vrijeme. Osim što mirišu na marcipan, cimet i voće, pomalo mirišu i poput djetinjstva te tada idealnog, bezbrižnog svijeta. Pečene jabuke spravljaju se jednostavno, s nadjevom od marcipana i cimeta, a pečene jabuke jako se fino slažu s umakom ili sladoledom od vanilije. 

Recept za pečene jabuke

Sastojci (za 4 porcije):

  • 20 g maslaca (mekog)
  • 40 g listića badema (ili nasjeckanih badema)
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 40 g grožđica
  • 60 g marcipanske sirovine
  • 4 jabuke
  • 1 žlica soka od limuna
  • masnoća za kalup
  • šećer u prahu (za posipavanje)

 | Autor: Pixabay/roegger Pixabay/roegger foto: Pixabay/roegger

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (gornja/donja toplina, a 180 stupnjeva s ventilatorom).

2. Otopi maslac u manjoj tavi. Dodaj bademe, cimet, vanilin šećer i grožđice, promiješaj pa sve umijesi s marcipanom.

3. Operi jabuke te odreži vrh debljine prsta pri dnu svake peteljke. Po potrebi jabuke odreži malo ravno na dnu da dobro stoje u posudi za pečenje. Izdubi jabuke te odmah prelij sokom od limuna da ne potamne. 

4. Podijeli nadjev na 4 dijela, oblikuj rolice te utisni u jabuke. Stavi na to „poklopac“ od jabuke.

5. Stavi nadjevene jabuke u namašćenu posudu za pečenje pa u zagrijanu pećnicu. Peci oko 30 minuta. Pečene jabuke posluži posute šećerom u prahu. Posluži sa sladoledom ili umakom od vanilije.

Možda vas zanima Ovih blagdana slažemo nešto drugačije vjenčiće: oduševili su nas oni jestivi, slatki i slani Rubrika Life&style Life&style

Kako izdubiti jabuke?

Najbolji način da izdubiš pečene jabuke je da koristiš posebnu vadilicu za srce jabuke, s kojom možeš fino izvaditi jezgru. Ako nemaš vadilicu, središte možeš izrezati i nožićem ili izdubiti žličicom. 

Koje sorte jabuke koristiti?

Kako bi pečene jabuke bile uspješne, ključna je konzistencija i okus određene sorte jabuke. Trpke jabuke se jako dobro slažu sa slatkim nadjevom. Pečene jabuke su najbolje od ovih sorta jabuka:

• boskop
• holsteiner cox
• elstar
• jonagold

Čime se mogu puniti pečene jabuke?

Općenito, tvoja kreativnost kod punjenja pečenih jabuka nema granica. Najpoznatiji su recepti s marcipanom, bademima, grožđicama i cimetom. Drugi božićni začini, poput klinčića, anisa ili kardamoma, također se često koriste za aromatiziranje. Ali, pečene jabuke također imaju izvrstan okus kada se napune nugatom, džemom, maslacem od kikirikija, lješnjacima ili orasima. Postoje čak i recepti sa slanim nadjevima, poput šunke i mljevenog mesa. 

Tiramisu s jabukama Možda vas zanima Kad bi božićni blagdani imali okus, bili bi kao ovaj tiramisu s jabukama Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Elena Leya
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Mljac