- OK, nije nam toliko mrsko ujesen peći fine kolače, keksiće i druge slastice i fino se ugrijati te uživati u mirisima pečenih slatkih zalogaja
- Ali, ponekad nemamo baš puno vremena, a željeli bismo spraviti fini kolač
- Kolač od jesenskih jabuka u kombinaciji sa špekulas keksima spravlja se jednostavno i brzo, nije potrebno uključivati pećnicu, a rezultat je slatka delicija koja će svakoga oduševiti
Jesensko-zimska sezona savršena je za višesatna pečenja u kuhinji kod kuće koja završavaju slasnim kreacijama poput sočne pite od jabuka, raznih keksića, medenjaka i drugih slatkih omiljenih delicija. Ono što svakako vrijedi isprobati je ovaj recept za ukusnu tortu od jabuka i špekulas keksa – koji ne treba peći u pećnici!
Zahvaljujući aromatičnim začinjenim špekulas keksima, sočnim jabukama i kremastoj podlozi, ovaj kolač ima arome jesenske sezone, ali je istovremeno predivno jednostavan i može se spraviti u tren oka.
Sastojci za kolač od jabuka i špekulas keksa
• 250 g špekulas keksa
• 100 g mekog maslaca
• 800 g jabuka
• 500 ml soka od jabuke
• 2 pakiranja praška za puding od vanilije
• 1 žličica cejlonskog cimeta
• 1 prstohvat soli
• 100 g šećera
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 1 pakiranje učvršćivača za kremu
• 200 g slatkog vrhnja
• 200 g kiselog vrhnja
Kolač od jabuka i špekulas keksa - priprema
1. Stavi komad papira za pečenje u kalup te namasti rubove kalupa. Izgnječi špekulas kekse valjkom za tijesto u vrećici za zamrzavanje da postanu mrvičasti. Otopi maslac i pomiješaj ga s keksima u zdjeli da dobiješ tijesto. Stavi u kalup pa ravnomjerno utisni.
2. Operi jabuke, oguli, očisti te nareži na sitne kockice.
3. Pomiješaj prašak za puding s oko 50 mililitara soka od jabuke da postane glatko. Potom komadiće jabuke zajedno s malo cimeta, šećerom, vrećicom vanilin šećera i prstohvatom soli zakuhaj u loncu i kuhaj oko pet minuta. U smjesu od jabuka umiješaj izmiješani prašak za puding i ponovno kratko prokuhaj na srednjoj vatri.
4. Gotovu smjesu za puding od jabuka izlij na podlogu od keksa i tortu stavi u hladnjak, najbolje preko noći, ali najmanje šest sati.
5. Prije posluživanja stuci u čvrst šlag slatko vrhnje s kiselim vrhnjem, učvršćivačem za šlag i drugom vrećicom vanilin šećera pa time premaži tortu.
6. Ponovno stavi u hladnjak ili odmah posluži.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.