Life&style
Pita od jabuka

Pita od jabuka s mascarpone sirom? Kažu da je savršen jesenski kolač

  • Idealan kolač za tmurne dane: ukusna pita od jabuka s finom sočnom kremom 
  • Slatka, sočna, kiselkasta, hrskava – ova pita jednostavno ima sve što možeš poželjeti od jednog kolača
  • Jesen je pravo vrijeme za pitu od jabuka, a imamo doista fenomenalan recept

S dolaskom sezone jabuka zasigurno često razmišljaš i o finim kolačima s ovim slatkim i sočnim voćem. Predlažemo prilično jednostavnu pitu od jabuka, koja oduševljava okusom, ali i izgledom. Prhko tijesto savršen je okvir za neodoljivu voćnu kremu, koja zahvaljujući vješto lepezasto posloženim jabukama doista mami poglede. Jedini je problem da će vjerojatno brzo nestati sa tanjura… 

Pita s jabukama i mascarpone sirom

Sastojci:

Za biskvit:

• 150 g maslaca (narezanog na kockice)

• 75 g šećera u prahu

• 1 prstohvat soli

• 175 g pšeničnog brašna (tip 405)

• 50 g mljevenih badema

Za nadjev:

• 150 g mascarpone sira

• 1 jaje

• 75 g šećera

• 100 g mljevenih badema

• 5 jabuka

• 30 g listića badema

 | Autor: Unsplash/Priscilla Du Preez Unsplash/Priscilla Du Preez Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Pizza s Nutellom Možda vas zanima Pizza s Nutellom: zvuči nestvarno, ali rado bismo ju kušali. Imamo i recept! Rubrika Life&style Life&style

Priprema

1. Maslac, šećer u prahu i sol dobro izmiskaj. Prosij brašno, pomiješaj s bademima, dodaj smjesi od maslaca i šećera te zamijesi tijesto. Kratko potom promijesi rukama da dobiješ glatko tijesto, oblikuj ga u plosnatu pogaču i zamotaj u prozirnu foliju. Stavi tijesto na najmanje 30 minuta u hladnjak.

2. Izvaljaj tijesto na radnoj površini koju si lagano posula brašnom na debljinu od oko 5 mm (promjera oko 26 cm). Stavi tijesto u kalup za pitu (tart) s odvojivim dnom (promjera 22 cm). Rub i podlogu lagano pritisni pa odreži višak rubova tijesta, a tijesto nekoliko puta probodi vilicom. Stavi na 30 minuta u hladnjak.

3. Biskvit obloži papirom za pečenje (otereti nečim ne preteškim) pa stavi na lim na rešetku pećnice. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva (ventilatorska 180 stupnjeva) na drugoj rešetki odozdo oko 20 minuta. Izvadi, ukloni papir za pečenje te peci još 5 minuta. Izvadi i ostavi da se malo ohladi. Smanji temperaturu pećnice na 170 stupnjeva (pećnica s ventilatorom 150 stupnjeva).

4. Pomiješaj mascarpone, jaje, šećer i bademe, stavi na pitu i ravnomjerno rasporedi smjesu.

5. Operi jabuke, posuši ih, nareži na četvrtine i izvadi im koštice. Nareži četvrtine jabuka na vrlo tanke kriške i njima prekrij pitu. Peci još 45 minuta, a potom pospi listićima badema 10-ak minuta prije kraja pečenja.

6. Izvadi pitu iz pećnice, ostavi da se ohladi na rešetki, izvadi je iz kalupa te posluži.

Možda vas zanima Galette od šljiva savršen je desert za posljednje dane ljeta: evo najjednostavnijeg recepta Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/ana-markovych
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Super