- Ne dopuštamo nikome da nas uvjeri da se narednih dana još uvijek ne bismo trebali baviti Božićem pa već naveliko, kao vjeverica orašaste plodove pred zimu, prikupljamo kreativne ideje sa svih strana
- Pažnju su nam privukli neodoljivi jestivi vjenčići, slatki i slani, koji će biti savršen dodatak svakom blagdanskom stolu i koje će uspjeti složiti čak i oni najmanje spretni
- Budući da uoči blagdanskog ludila nitko nema viška vremena, odabrali smo one koji su nam se činili najmanje zahtjevni za izradu, ali zato estetski najimpresivniji
Ne znam kakva je situacija kod drugih, ali kod mene, čim prođu Svi sveti i zahladi, kreću kićenje i ine pripreme za Božić. Mnogi će reći 'prerano', ali takve sam prošle godine prvi put u životu poslušala iz još uvijek mi neznanih razloga i hrpu toga ostavila za 'primjerenije vrijeme', a rezultat je to da mi još uvijek u kutiji stoji gomila materijala iz hobby art shopova koji su trebali postati razne dekoracije, vjenčići i aranžmani za prošli Božić, što se, naravno, nikada nije dogodilo.
Ove sam godine pametnija i ne dopuštam nikome da me uvjeri da se narednih dana još uvijek ne bih trebala baviti Božićem pa već naveliko, kao vjeverica orašaste plodove pred zimu, prikupljam kreativne ideje sa svih strana, i to uglavnom one koje imaju veze s hranom, budući da će mi, usredotočim li se na dekoracije, pod hitno trebati veći stan.
Njegovo veličanstvo, Instagram, mi je uz svoj genijalno posložen algoritam učinilo veliku uslugu i zasulo me gomilom neodoljivih kreacija nakon što sam ga vješto namamila punih pola sata pretražujući isključivo raznorazna jestiva božićna čudesa, a u konačnici sam se odlučila za sveukupno šest kreacija - tri po ukusu onih koji su više od slanoga, i tri za sve slatkoljupce.
Budući da malo tko od nas ima taj luksuz da nekoliko sati u danu, a posebice uoči blagdanskog ludila, može posvetiti izradi jednog jestivog vjenčića, hladno sam izignorirala sve prelijepe torte i ostale kulinarske fantazije i odabrala one koji su mi se činili najmanje zahtjevni za izradu, ali zato estetski najimpresivniji.
Humus vjenčić
Uvjerljivo najjednostavniji i najbrži za izradu, ovaj je 'vjenčić' gotov u svega nekoliko minuta i nekoliko jednostavnih koraka. Kako savjetuje Joy Bauer koja ga je osmislila, sve što je potrebno je za početak razmazati humus, domaći ili kupovni, u obliku kruga po tanjuru za serviranje, a zatim ga nadograđivati sastojcima po želji - zelenima poput peršina, matovilca, vlasca, ružmarina ili mladog luka, cherry rajčicama koje će glumiti kuglice, feta sirom i ostalim što nam je primamljivo, a estetski se uklapa.
Pizza vjenčić
Svatko tko je barem jednom u životu sam ispekao pizzu, imat će jasnu predodžbu o tome koliko je ovaj vjenčić zahtjevan, budući da je bitan samo oblik, dok sastojke sami biramo. Nakon što napravimo svoje omiljeno tijesto za pizzu i razvaljamo ga, uz pomoć velike okrugle posude, poklopca ili jednostavno noža izrežemo sredinu kako bismo dobili oblik vjenčića, a zatim pizzu slažemo koristeći sve sastojke koje bismo i inače na nju stavili, s tim da se preporučuje da za kraj dodamo malene kuglice mozzarelle, listiće bosiljka i cherry rajčice radi što ljepšeg estetskog dojma.
Vjenčić od narezaka i voća
Prema savjetima Alaure Berry koja stoji iza Instagram profila berryandtheboards, preslatki vjenčić moguće je složiti i od sira, raznih salama te voća, jednostavno slažući sve sastojke na okrugli pladanj. Alaura je uz gauda sir i salamu koristila nekoliko vrsta voća - marakuju, dragun, grožđe, jagode, šipak, kumkvat i kivi, a vjenčić je dodatno ukrasila listićima kadulje i jestivim cvjetićima, no kao i kod svih ostalih jestivih vjenčića, svatko se može igrati sa sastojcima koje voli i vjenčić prilagođavati vlastitim preferencijama.
Vjenčić od čokolade i keksića
Za razliku od iduća dva vjenčića koja iziskuju pečenje i malčice više vremena, ovaj prvi slatki vjenčić kojeg je osmislila Teresa Cutter, poznata i kao the Healthy Chef, svodi se na slaganje vjenčića od već gotovih proizvoda, mahom keksića, čokolade i ponešto voća. Teresa je sve sastojke slagala na podlogu od šlaga kako bi bili što povezaniji, da bi se zatim igrala aranžiranjem keksića, orašastih plodova, komadića čokolade i voća, a ono što nam se sviđa kod ovog, kao uostalom i svakog drugog sličnog vjenčića, je to što nam ostavlja maksimalnu slobodu da koristimo sastojke koje želimo. Hoće li to biti raw kuglice, Raffaello, Ferrero Rocher, rum kuglice ili neke koje ćemo sami izraditi, samo je na nama.
Kuglof vjenčić
Oni spretniji ovdje će se morati osloniti na svoje slastičarsko umijeće, dok onim manje spretnima preporučujemo da kupe kuglof po želji i jednostavno se bace na ukrašavanje. Kako kaže kulinarska majstorica koja se krije iza profila Razy Kitchen, kuglof vjenčić će oduševiti svakoga kome se posluži i biti dobrodošao dodatak svakom blagdanskom stolu. Ona se odlučila za kuglof s narančama i brusnicama, no po želji možemo ispeći (ili kupiti) kakav god nam srce želi. Jednom kada imamo sam kolač koji nam je baza, ostaje nam samo dekorirati ga, a predlažemo grančice ružmarina te kandirano i ušećereno voće, ukoliko je riječ o kolaču s voćem, ili pak čokoladne dodatke i glazuru po želji, ako je riječ o mramornom kolaču.
Vjenčić od medenjaka
Govorimo li o varijanti gdje kupimo već gotove (i ukrašene) medenjake, ovaj je vjenčić super jednostavan za izradu, no ukoliko medenjake sami pečemo, a zatim i ukrašavamo, stvari postaju malčice kompliciranije. Ovaj je vjenčić osmislio Ali Boutounnou koji stoji iza Instagram profila Pastry Creation 1, a za njegovu je izradu koristio medenjake u obliku listića te snježnih pahulja koje je, nakon što ih je ispekao, ukrasio bijelom šećernom glazurom tradicionalnom za medenjake. Jednom kada su svi bili dovršeni, jednostavno ih je šećernom glazurom zalijepio jedan za drugi i vjenčić okačio na satensku vrpcu. Čas posla, reći će oni spretniji, no vjerujemo da će se i oni koji se u kuhinji ne snalaze baš najbolje složiti da je ovaj ljepotan itekako vrijedan truda!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.