- S dolaskom zime i blagdana sve više razmišljamo što ćemo za Božić poslužiti kao slatki desert za cijelu družinu, a polako već i guštamo u finim, mirisnim, aromatičnim slasticama
- Jednom kad iskušamo tiramisu s jabukama, ovog recepta se nikada nećemo zasititi
- Recept za tiramisu s jabukama donosi sve što želimo od slastice: kremasta je, hrskava i puna okusa koji se idealno spajaju, a za pripremu ne trebaju nam jaja
Kako zamisliti idealan blagdanski kolač? Cimet, fina krema, špekulas keksi, jabuke… Baš sve to ima ovaj tiramisu s jabukama koji će zasigurno oduševiti cijelu obitelj (i goste), jer na božićni način reinterpretira popularnu slojevitu slasticu. Piškote i kakao prah koje poznajemo (i volimo) iz tiramisua sada su popraćeni ukusnim jabukama – i kremom bez jaja. Neodoljivo!
Sastojci za tiramisu s jabukama
• 4 jabuke
• 1 žlica maslaca
• 3 žlice šećera
• 50 ml soka od jabuke
• 100 g grožđica
• cimet, po ukusu
• kakao u prahu
• špekulas keksi za posipavanje, po želji
Za kremu:
• 250 g mascarpone sira
• 150 g jogurta
• 2 žlice meda
• 200 ml vrhnja za šlag
• 200 g piškota
Tiramisu s jabukama - priprema:
1. Oguli sve jabuke, očisti te nareži na kockice. Zagrij maslac u manjoj posudi i dodaj komadiće jabuke. Pospi šećerom pa umiješaj grožđice. Sve dobro izmiješaj i deglaziraj sokom od jabuke. Poklopi te pirjaj 10-15 minuta dok ne nastane gusta, zrnasta konzistencija. Povremeno promiješaj dok se pirja. Nakon toga makni lonac s vatre i pusti da se kompot ohladi.
2. Istuci vrhnje u čvrsti šlag. Napravi sloj kreme od mascarponea, jogurta i meda. Pjenjačom sve izmiješaj dok ne postane glatko pa pažljivo umiješaj šlag.
3. Sada je vrijeme za slaganje u slojeve: prvo stavi piškote u posudu za pečenje, prekrij ih polovicom kompota od jabuka i na vrh također stavi pola kreme. Sve ponovi, dakle, opet biskvit, zatim kompot pa završi kremom. Stavi u hladnjak preko noći da se sve dobro prožme.
4. Prije posluživanja pospi mrvicama špekulas keksa i/ili kakao prahom, ovisno o želji.
Savjet: ovaj kolač možeš poslužiti i u čašama, izgledat će efektno!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.