Life&style 23. lipnja 2020.

Dolazi vrućina - evo sjajan trik za ultrabrzo pripremanje kockica leda u zamrzivaču!

Shutterstock/Instagram.
  • Nemaš dovoljno leda u zamrzivaču za sebe ili za goste? A baš jako želiš rashladiti piće? Imamo rješenje za tvoj problem
  • Dosad smo vjerojatno svi na pogrešan način pripremali posudice za smrzavanje. Dobro, možda ne na pogrešan, ali smo nesvjesno birali sporiji način
  • Isprobaj ovu metodu i uvjeri se da je brža od dosadašnje...

Svi smo se ponekad našli u situaciji da želimo rashladiti piće, a nedostaje nam led ili su nam došli gosti za koje nemamo dovoljno kockica leda u zamrzivaču. A vani je nepodnošljivo vruće i svi trebaju osvježenje, a voda i sokovi nisu dovoljno hladni. Ja sam prva koja zaboravlja ponovno napuniti plastične posudice i spremiti ih natrag u zamrzivač. I onda se čudim kako nema leda kad mi najviše treba. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

E, pa imamo rješenje za taj problem. Ili barem ti možemo pomoći da ubrzaš taj proces stvaranja ledenih kockica. Dosad si sigurno plastične posudice punila hladnom vodom. Jel da? Moramo ti reći da je to pogrešno. Bit ću iskrena i reći da sam i ja dosad koristila isključivo hladnu vodu za pravljenje leda. Tajna je u - toploj vodi.

Možda vas zanima... 6 trikova kako ukloniti mrlje od dezića sa svijetle i tamne odjeće Rubrika Life&style Life&style

Koliko god nevjerojatno zvučalo, od tople vode će brže nastati led. Riječ je o fenomenu nazvanom "Mpemba efekt". Logično, za to je otkriće zaslužan čovjek koji se preziva Mpemba, tadašnji student iz Tanzanije. Erasto Mpemba je nakon nekoliko eksperimenata došao do tog zaključka još 1963. godine. Mpemba je tada primijetio da se vrući sladoled brže zaledi od hladnog. Svoje otkriće je objavio javnosti šest godina kasnije, a trebalo je još samo točno 50 godina da to otkriće dođe i do nas. Bolje ikad nego nikad! ;)

via GIPHY

No, ono što ni danas nije sasvim jasno je - zašto se to događa. Postoje dva moguća objašnjenja za taj fenomen. Prvi je da brže isparavanje tople vodi smanjivanju volumena vode i tako brže nastaje led. A drugo moguće objašnjenje je da kad se koristi hladna voda, nastaje sloj koji se ponaša kao izolator koji je zaslužan za sporije zamrzavanje. 

Naravno, nama znanstvene teorije nisu pretjerano bitne ako cijela stvar dobro funkcionira. Nećemo se zamarati teorijama dok nam gosti čekaju na rashlađena pića. A mi smo provjerili i topla voda će se doista brže pretvoriti u led...

Možda vas zanima... Ima li što bolje od ljetnih fotki polugolih poznatih seksi Hrvata? Kojeg bi ti 'udomila'? Rubrika Stars Stars

Komentari 0