Life&style

3 sjajna trika kako rashladiti spavaću sobu bez klime, a postići sličan efekt

  • Neki ljudi ne vole klima uređaje, neki ih nemaju, a neki ne žele da cijele noći po njima puše hladan zrak
  • No, isto tako vrele noći nam ne daju spavati te se ujurto budimo iznureni i umorni
  • Nudimo nekoliko domišljatih i jednostavnih savjeta da se rashladiš noću

Ništa nije gore od spavanja u sobi u kojoj je nesnosno vruće prije važnog sastanka, sudara, dana do kojeg ti je naročito stalo. Nitko se ne želi probuditi umoran kao da je kopao, a vrućina nas upravo tako iznuri. Kao što znamo, stručnjaci preporučuju da nam spavaća soba bude ohlađena na 16 do 18 stupnjeva, no ljeti se moramo pomiriti da će ipak biti nešto toplija, no ne tako topla da to remeti naš san.

2 ventilatora za klima-efekt

Stručnjaci preporučuju da napraviš 'dvostruki vjetar' u svojoj sobi, s kojim ćeš topli zrak izbaciti iz prostorije i pripustiti hladniji.

Kao prvo, po danu zatvori sve prozore i vrata i spusti sve rolete. Tako ćeš spriječiti da ti sunce udara u prozore i dodatno zagrijava sobu. A noću sve prozore otvori i uz prozor stavi ventilator - i to tako da je okrenut i puše prema van. Tako ćeš potjerati topao zrak van. Drugi ventilator stavi uz drugi prozor (ili uz prvi ventilator ako ti soba nema dva prozora). Drugi ventilator okreni prema unutra da vrti hladniji zrak izvana prema tebi.

Dodaj malo leda

Korisno je staviti posudu s ledom ispred ventilatora koji puše prema unutra i tako napraviti 'sam svoj majstor klimu'. Kad zrak prelazi preko leda, led ga hladi i vrti osvježavajuće hladniji zrak po sobi. Na tom principu rade oni cooleri za osobni prostor koji se prodaju u trgovinama i preko interneta. Još je bolje zalediti plastičnu bocu vode i staviti je ispred ventilatora pokrivenu vlažnom krpom. Vjetrić koji će doći do tebe od ventilatora bit će hladniji od leda iz boce i soba će ti se po noći prirodno ohladiti.

Možda vas zanima Znamo kako napraviti savršen večernji look za ljetne provode! Rubrika Beauty Beauty

Drugi (skriveni) pomagači

Ako ti hlađenje prostora nije dovoljno, postoje trikovi koji uopće ne traže da imaš ventilator. Preko ljeta nemoj nipošto upotrebljavati plahte koje nisu 100 posto pamučne. Izbjegavaj previše kofeina, alkohola ili teške hrane prije spavanja. Ako imaš termofor za hladne dane, ljeti ga možeš napuniti hladnom vodom i staviti na tijelo da te prirodno hladi. Prije spavanja istuširaj se tek malo mlakom, gotovo hladnom vodom da ohladiš tijelo. Također, ako je nesnosno vruće, možeš se pokriti ručnikom koji si namočila u hladnu vodu i dobro ocijedila. Od topline tvog tijela voda će isparavati, a ti se fino hladiti.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0