Life&style

6 trikova kako ukloniti mrlje od dezića sa svijetle i tamne odjeće

• Dezodorans često ostavlja ružne mrlje na odjeći – s pravim trikovima lako ih možeš otkloniti 

• Mrlje uzrokuju aluminijske soli iz dezića 

• Otkrivamo koja kućna sredstva učinkovito rješavaju problem s mrljama – posebno za svijetlu, a posebno za tamnu odjeću 

Nerado se odričemo svakodnevne zaštite od neugodnih mirisa s pomoću dezodoransa. Kad se aluminijske soli iz dezodoransa (večina dezića ih ima, osim ako ne biraš one prirodne dezodoranse) spoje sa znojem, dolazi do kemijske reakcije i odjeća se oboji. Na crnoj odjeći nastaju bijele mrlje, a na svijetloj odjeći su vidljive žućkaste mrlje. Prije nego zamrljanu odjeću stavimo u stroj za pranje rublja, mora se provesti određena procedura. 

Otklanjanje mrlja: domaća sredstva za svijetlu odjeću   

• Prašak za pecivo: ako su se napravile mrlje od dezića na našim bijelim ili svijetlim komadima odjeće - može nam pomoći prašak za pecivo. Najprije navlaži tkaninu, zatim pospi praškom za pecivo te istrljaj. Na kraju operi odjeću kao i inače.

Soda za pranje: kod svijetle odjeće, ali i kod šarene, možeš koristiti sodu za pranje. Kod šarene tkanine napravi test na mjestu koje nije baš vidljivo. Stavi odjeću na pola sata u lužinu te potom operi kao i inače u stroju za pranje rublja. 

• Limunska kiselina: kupi limunsku kiselinu u obliku praha. Rastopi je u litri vode te namači u tome zamrljani dio odjeće 24 sata. Na kraju operi odjeću vrućom vodom. 

• Sredstvo za čišćenje zubne proteze: to sredstvo smiješ koristiti isključivo za bijelu tkaninu jer može izbijeliti boju. Rastopi dvije tablete u toploj vodi te omekšaj mrlje u tome dobrih 15 minuta. Zatim operi odjeću kao i obično. 

Otkrivamo kako ćeš u 6 koraka ukloniti i najtvrdokornije mrlje od ulja i masti iz odjeće

Otklanjanje mrlja: domaća sredstva za tamnu odjeću

• Esencija octa: tamna odjeća podnosi mješavinu od jedne žlice octa i dvije litre vode. Ostavi mrlje da se natapaju u tome preko noći te potom sve isperi običnom vodom prije nego što odjeću staviš u stroj za pranje rublja. 

• Žučni sapun: osjetljivu tkaninu (poput vune) možeš tretirati s tekućim žučnim sapunom. Nanesi sapun direktno na mrlju te natrljaj s pomoću spužvice pa ostavi da djeluje oko pola sata. Zatim ručno operi komad odjeće. 

via GIPHY

Kako izbjeći mrlje od dezodoransa: najbolji savjeti 

Kako uopće ne bi došlo do mrlja koje kasnije moramo otklanjati, prouči ove savjete…

• Manje je više! Nemoj stavljati previše dezodoransa ispod pazuha. Pričekaj da se dezić potpuno upije prije nego se odjeneš. 

• Pri kupovini dezodoransa baci oko na sastojke. Ako dezodorans ne sadrži aluminij, onda je mala vjerojatnost da će doći do mrlja. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0