Life&style

Napravila sam prirodni dezodorans od samo tri sastojka

Odlučila sam napraviti svoj dezodorans kako bih vidjela koja je razlika između domaćeg i kupovnog te hoće li moje tijelo drugačije reagirati

Prirodni dezodoransi su odličan izbor ako imaš osjetljivu kožu, problema sa seborejom ili premasnom kožom. Klasični dezodoransi zbog parfema i kemikalija koje sadrže mogu prouzročiti alergije na području pazuha ili neke iritacije pa je na tržištu sve više prirodnih dezodoransa. No, iz radoznalosti sam poželjela napraviti sama svoj prirodni dezić od sastojaka koje gotovo svako kućanstvo ima.

Sastojci koji su mi bili potrebni su kukuruzni škrob, kokosovo ulje i soda bikarbona. Za bolji miris po želji se može dodati i eterično ulje po želji, ali kako ga ja nisam imala, odlučila sam napraviti bez njega. 

 | Autor: miss7 miss7

Sam postupak izrade je vrlo jednostavan i ne zahtijeva više od 5 minuta. Sodu bikarbonu i škrob sam pomiješala u maloj zdjelici. U to sam dodala kokosovo ulje pa sam miješala dok smjesa nije postala glatka i kremasta. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Izmiješanu smjesu sam prebacila u plastičnu posudu i stavila u hladnjak kako bi se stvrdnula (ako imaš i kalup za muffine možeš i njega iskoristiti). Ostavila sam smjesu 3 sata u hladnjaku kako bih bila sigurna da se stvrdnula, ali i za to možete odvojiti i manje vremena. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Možda vas zanima Isprobala sam 3 internetska trika uz koje iznošena obuća izgleda kao nova. E, pa stvarno! Rubrika Life&style Life&style

Kad se smjesa ohladi i stvrdne treba je izvaditi iz kalupa i staviti u posudu u kojoj ćeš je čuvati. Ako imaš onu posudu u kojoj se nalazio dezodorans u stiku, možeš smjesu prebaciti u nju zbog lakšeg nanošenja. Ja sam odabrala staklenku jer nisam sačuvala ambalažu od svog prošlog dezodoransa u stiku. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Preporučuje se čuvanje na tamnom i hladnom mjestu, no ako ga čuvaš na sobnoj temperaturi postat će losion koji jednostavno možeš koristiti. Ova količina bi mi trebala biti dosta za mjesec dana. 
I iako možda ne izgleda najprivlačnije, stvarno djeluje. Na početku se čudno naviknuti jer nema klasičnih mirisa na koje smo naviknuli kod kupovnih dezodoransa. Osjeti se miris kokosa i pod prstima je mastan, ali nanošenje je jednostavno. Moje tijelo nije na njega reagiralo drugačije nego inače, a trajao je oko 5 sati. I iako znaju ostati tragovi na unutranjoj strani odjeće, lako se uklanjaju u pranju i nisu vidljivi na vanjskoj strani. 

Odlučila sam da ću s vremena na vrijeme zamijeniti klasičan kupovni s domaćim dezodoransom - jedino ću idući put pri izradi dodati i eterično ulje kako bi mi dezodorans imao i miris. 

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0