Life&style

Otkrivamo kako ćeš u 6 koraka ukloniti i najtvrdokornije mrlje od ulja i masti iz odjeće

  • Od svih mogućih nezgoda s odjećom, mrlje od masti i ulja su neke od najtvrdoglavijih
  • Ne samo da se čini da se ističu poput golemog prišta na odjeći; također ih je ozloglašeno teško ukloniti
  • Međutim, ipak postoje dobra rješenja

Naravno masne mrlje nisu jedine koje nas mogu zadesiti na omiljenom odjevnom predmetu i potencijalno ga upropastiti - tu su mrelje od vina, voća, mrlje od znoja, ali i dezodoransa, ali svakako su jedne od najupornijih. Prema Lauri Goodman, višoj znanstvenici u Procter & Gambleu, trebaš zahvaliti osnovnoj kemiji na otpornosti ovih mrlja. Većina masti i ulja su polukrute ili čvrste na sobnoj temperaturi, što znači da je za uklanjanje potrebna topla ili vruća voda. Ovisi i o tkanini: Goodman kaže da su sintetička vlakna poput poliestera osobito teška za obradu, jer ih privlače masnoća i ulje. A budući da su sintetička vlakna sve popularnija, možda ćeš se češće boriti s tim dosadnim mrljama.

Pa ipak, uklanjanje mrlja od ulja s odjeće definitivno nije nemoguće ako to napraviš na vrijeme. Ključ je, kaže Goodman, djelovati što je brže moguće - idealno bi bilo čim mrlja nastane. Jednom kad se posuši ili stvrdne, puno će se teže ukloniti. Ako se nadaš da ćeš iz odjeće izvući masnu mrlju - bilo svježu ili ne - prema riječima stručnjaka za pranje rublja, ovdje je sve što trebaš znati.

Možda vas zanima 8 trikova za pranje rublja koji će kompletno promijeniti tvoje navike. I da, mrlje od tinte se daju skinuti Rubrika Life&style Life&style

Kako koristiti sodu bikarbonu za uklanjanje masnih mrlja

Stručnjak za pranje rublja Patric Richardson, kaže da soda bikarbona djeluje za uklanjanje ulja iz tkanine. Ako ne možeš nešto oprati - poput teškog kaputa ili dijela namještaja - Richardson preporučuje upotrebu sode bikarbone. Evo kako:

1. Ukloni višak ulja papirnatim ručnikom ili krpom.

2. Pospi sodu bikarbonu na zahvaćenu tkaninu i ostavi da odstoji 24 sata.

3. Nakon što prođe jedan dan, usisaj ili očetkaj sodu bikarbonu.

4. Pošpricaj zahvaćeno područje octom i vodenom otopinom.

5. Napravi „piling“ sapunom i četkom, a zatim isperi.

6. Ponovi postupak ako mrlja ostane.

Kako koristiti kredu za uklanjanje uljnih mrlja

Tehnički, kaže Richardson, kreda bi trebala ukloniti masnoću s odjeće na isti način na koji to čini soda bikarbona: doslovnim povlačenjem ulja iz tkanine u sebe. Ali on ne preporučuje kredu za velike ili duboke mrlje. Umjesto toga, isprobaj ovaj trik na malim mrljama masti, npr. kad kuhaš, a točkica masnoće završi na košulji.

1. Ukloni višak hrane i ulja s odjeće čistim papirnatim ručnikom.

2. Pokrij cijelu točku kredom, ostavljajući nekoliko minuta da se ulje potpuno upije.

3. Operi zaprljani predmet što je prije moguće nakon pojave mrlje.

Možda vas zanima 6 trikova kako ukloniti mrlje od dezića sa svijetle i tamne odjeće Rubrika Life&style Life&style

Kako ukloniti stare mrlje od ulja, korak po korak

Mrlje od ulja mogu zastrašiti - i, doduše, za uklanjanje zahtijevaju malo posla (i prave sastojke). Ako odmah nisi imala priliku ukloniti mrlju od ulja ili masti, slijedi ove korake:

1. Radi na mrlji dok je tkanina suha.

Nije dobra ideja isprati odjeću vodom prije nego što počneš raditi na mrlji. „Puno je lakše raditi na suhoj tkanini jer se ulje i voda ne miješaju“, kaže Richardson. „Dakle, kad smočiš tkaninu, ono što se dogodi je da voda prekrije svu tkaninu oko ulja tako da nemaš gdje maknuti ulje.“

2. Stavi komad kartona iza mrlje.

Stavljajući komad kartona između slojeva odjeće pomoći će ti da izbjegneš prebacivanje ulja na druge dijelove tkanine. 

3. Mrlju izbriši čistom i suhom krpom.

Pokušaj ukloniti što više viška ulja. Pažljivo trljaj kako bi izbjegla širenje ulja na dijelove tkanine koji nisu zahvaćeni. Ako nemaš krpu, poslužit će i salveta, maramica ili papirnati ubrus.

4. Nanesi deterdžent za posuđe na mrlju.

Tekući deterdžent za posuđe učinkovit je kod uklanjanja masnoće na odjeći, baš kao i na posuđu. Kao predtretman, nanesi nekoliko kapi deterdženta za posuđe na mrlju i pusti da se upije, nježno trljajući prstima, čistom četkicom za zube s mekanim vlaknima ili krpom. Ostavi da deterdžent odstoji oko pet minuta.

5. Isperi toplom vodom, a zatim operi kao i obično.

Pričekaj pet minuta nakon nanošenja deterdženta, a zatim isperi toplom vodom. Operi predmet u vrućoj vodi uobičajenim deterdžentom, plus izbjeljivačem (samo ako je riječ o bijelom rublju).

6. Predmet posuši zrakom.

Budući da se na mokrom odjevnom predmetu teško vide mrlje od masnoće, Goodman preporučuje pričekati da se posuši u dok ne budeš sigurna da je mrlja stvarno nestala. Ako nakon sušenja na zraku ostane mrlja, ponovi postupak deterdžentom i ponovno operi u vrućoj vodi. Nemoj strojno sušiti predmet jer bi visoka temperatura mogla stvoriti mrlju, što je čini još težom za uklanjanje.

via GIPHY

Možeš li ukloniti mrlje od masnoće nakon pranja i sušenja?

To nije idealan scenarij, ali Richardson kaže da možeš ukloniti mrlje od ulja na tkanini čak i nakon što se opere i posuši – trebat će ti još jedan dodatni korak. Toplina uključena u ciklus sušilice u osnovi „upeče“ ulje u tkaninu, što može rezultirati promjenom boje. Stoga ćeš morati ponovo tretirati, ali ovaj put sredstvom za čišćenje na bazi enzima i svojim uobičajenim predtretmanom. Tada ponovno operi kao i obično.

Uklanja li WD-40 mrlje od ulja s odjeće?! Hmm...

Začudo, WD-40 može ukloniti mrlje od ulja s tkanine. Općenito, kaže Richardson, masno će ukloniti masno. „Problem je u tome što tada moraš ukloniti i WD-40, jer će ponekad ostaviti vlastiti talog“, kaže. Nama se čini da je ovo bolje ne probati...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kasia Wood (@artwood_mazury)

Budući da WD-40 nije toliko ekološki prihvatljiv za uklanjanje mrlja, Richardson predlaže da se umjesto njega koristi sapun na bazi ulja.

6 trikova kako ukloniti mrlje od dezića sa svijetle i tamne odjeće

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0