Life&style

Silba je sve popularnija ljetna destinacija, a ovo su neke od najljepših plaža na otoku

Silba, od milja zvana "vrata Dalmacije", postaje sve popularnija destinacija za ljetni odmor iz snova. Poznat po svojoj zapanjujućoj prirodnoj ljepoti i očaravajućim plažama, ovaj otok bez automobila, takozvani “otok pješaka”, svakome nudi miran bijeg od užurbanosti svakodnevnog života i gužvi prenapučenih gradova. Unatoč sve većoj popularnosti, na Silbi nema gužvi zbog ograničenih smještajnih kapaciteta, što ju čini idiličnim utočištem za one željne mira.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZADAR REGION (@zadar_region)

Možda vas zanima Ovo ljeto želiš biti skoro sama na cijelom otoku? Pronašli smo idealno odredište nedaleko od Visa Rubrika Life&style Life&style

Silba - jedinstven otok s 2570 sunčanih sati godišnje

Smještena na najsjevernijoj točki zadarskog arhipelaga, Silba je udaljena 90 minuta vožnje trajektom od Zadra, a do nje se može doći i s Malog Lošinja. Budući da automobili ovdje nisu dozvoljeni, Silba je idealan otok na kojem ćeš protegnuti svoje noge. Prostire se na samo 15 četvornih kilometara, dok je duljina otoka 8,3 kilometra, a širina 3,3 kilometra. Jedino naselje na otoku nalazi se na njegovom najužem dijelu, širokom svega 700 metara, u kojem živi mala zajednica od nekoliko stotina stanovnika. Za ljubitelje prirode Silba će biti posebno privlačna jer se radi o drugom najšumovitijem otoku u Hrvatskoj, odmah iza Mljeta. Ovo bujno zelenilo osigurava dovoljno hlada na slikovitim plažama otoka, što ga čini savršenim utočištem za opuštanje.

Možda vas zanima O njoj je pisao i Vogue: "skrivena” plaža na Jadranu koja je pravi raj za sve one koji ne vole gužvu Rubrika Life&style Life&style

7 plaža na otoku Silba koje vrijedi posjetiti

Obala Silbe proteže se na 25 kilometara gdje skriva neke od najljepših i najmirnijih plaža i uvala na Jadranu. Uz pravu mediteransku klimu, Silba uživa u impresivnih 2570 sunčanih sati godišnje, a prosječna temperatura mora tijekom ljeta je divnih 24 stupnjeva Celzijevih. Iako je malen, ovaj otok se može pohvaliti s nekoliko izvrsnih plaža, od kojih svaka nudi jedinstven doživljaj. Među najpoznatijima su Šotorišće i Pernastica, koje privlače posjetitelje svojim kristalno čistim morem i netaknutim pijeskom. Međutim, postoje i malo manje poznati dragulji kao što su Pocukmarak, Vele Stene, Dobre Vode, Mala Vala i Slatina, od kojih svaka pruža mirno i osamljeno mjesto za opuštanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZADAR REGION (@zadar_region)

  • Šotorišće

Na ovom rajskom otoku ljubavi i pješaka nalazi se plaža Šotorišće. Šotorišće je najpoznatija i ujedno najveća plaža na Silbi smještena na istočnoj strani otoka. Pješčana, prostrana i poprilično plitka uvala savršena je za sve uzraste, pa tako i one najmlađe. Ono što Šotorišće čini jednom od najljepših plaža u Hrvatskoj je impresivna tirkizna boja mora koja zaista ostavlja bez daha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by T.O. Miro (@mb.miro1)

Možda vas zanima Na razvikanom Hvaru, ova je plaža još uvijek tajna - oni koji ju otkriju, žele ju sačuvati samo za sebe Rubrika Life&style Life&style
  • Dobra Voda

Dobra Voda je pješčana plaža srednje veličine. Redoviti posjetitelji ove plaže si znaju sagraditi "robinzonske" kolibice, a Dobra Voda je omiljena i kod nudista. Do Dobre Vode se dolazi obalnim putem iz uvale Sveti Ante ili putem koji vodi sredinom južnog dijela otoka.

  • Pernastica

Pernastica je velika pješčana plaža na sjeverozapadu otoka Silbe. S lijeve strane uvale, voda je posebno plitka, također, dobro je znati da se s jedne strane nalaze stijene, a na samom kraju uvale su šljunak i pijesak - često prekriveni morskom travom, čija količina varira od godine do godine. Na desnoj strani uvale nekoliko je manjih šljunčanih uvalica, uvučenih u stijene. Ova plaža je od mjesta udaljena oko 3 km šetnje, a dodatni bonus je divan pogled na otoke Ilovik i Lošinj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Silba ❤ (@silba_info)

Možda vas zanima Na fotogeničnijoj plaži još nisam bila: pogled na nju oduševio me čim mi se ukazala pred očima Rubrika Life&style Life&style
  • Slatina

Slatina je najjužnija plaža na Silbi sa šljunčanom obalom. Iza visokih nasipa šljunka nalazi se malo "jezerce". Morsko dno je pretežno stjenovito. Do Slatine se dolazi hodajući obalom od Dobre Vode - nema drugog posebnog puta do nje.

  • Pocukmarak

Pocukmarak se nalazi južno od pristaništa putničkih brodova. Obala ove velike uvale je uglavnom šljunčana, s nešto stijena. Morsko dno je kombinacija šljunka i pijeska. Iza rta Pocukmarak nalazi se nekoliko malih šljunčanih valica koje su pogodne za nudiste. Ime uvale Pocukmarak dolazi od "Pod Sut Marak", jer se crkva Sv. Marko nalazi iznad uvale. Hodajući dalje po obali dolazi se do Velih Stena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neven Supicic (@neven_ri91)

Možda vas zanima Ova kuća za odmor na Murteru ima pogled koji oduzima dah, a iznutra je još ljepša! Rubrika Life&style Life&style
  • Mala Vala

Mala Vala je najuvučeniji dio južnog dijela otoka, smještena južno od uvale Sveti Ante. Mala Vala je iznimno plitka pješčana vala, sa šljunčanom obalom. Do Male Vale se dolazi iz uvale Sveti Ante, putem koji vodi preko poluotoka. Od Male Vale vodi put uz obalu prema zgradi nekadašnjeg svjetionika na najjužnijem rtu Južnog Porta, i na tom putu ćeš naići na nekoliko malih šljunčanih uvalica.

  • Vele Stene

Vele Stene su, kako samo ime plaže kaže, velike stijene na jugozapadu otoka Silba, a vidljive su i s putničkih brodova. Velike gromade stijena nalaze se i u moru uz obalu. Na obali je šljunak i ravne stijene, dok je morsko dno uglavnom stjenovito. Do Velih Stena se dolazi skretanjem s puta Silba - Sveti Ante ili obalom od Pocukmarka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by matea les (@oprrosti)

Divna, plaža na Pelješcu Možda vas zanima Ovu plažu nisu bez razloga prozvali Divna - potpuno opravdava svoje ime, a o njoj piše i The Guardian! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @departure_now
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Raj